Αναθέρμανση διαπραγματεύσεων για εξαγωγές στα σιτάρια

25/07/2017

Παπαδογιάννης Γιάννης
Στην εγχώρια αγορά τα ποιοτικά φετινά στάρια, δηλαδή αυτά που έχουν οπωσδήποτε υψηλό ειδικό βάρος, εκτός από πρωτεΐνες και υαλώδη, πληρώνονται µε σηµαντικό πριµ από τους τοπικούς µύλους,
ενώ τα πιο µέτρια σιτάρια και ειδικά αυτά µε χαµηλό ειδικό βάρος πληρώνονται χαµηλά (17 λεπτά το κιλό). Σε σχέση µε τις προηγούµενες εβδοµάδες διακρίνεται ένας εφησυχασµός από πλευράς µεγάλων µύλων περί κάλυψης των άµεσων αναγκών τους.
Προφανώς, έκαναν κάποιες πρώτες καλύψεις και είναι σε θέση να προβούν σταδιακά σε νέες αγορές.
Παράλληλα φαίνεται να αναθερµαίνεται η κουβέντα για εξαγωγή, χωρίς όµως ακόµα να ακούγονται κλεισίµατα συµβολαίων.

Στα σκληρά σιτάρια, στη λίστα της Φότζια οι τιµές αυξήθηκαν κατά 5 ευρώ ο τόνος. Συγκεκριµένα για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12,5%, υαλώδη 80%) βρίσκονται στα 235-240 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα (ειδικό βάρος 79 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 75%) στα 225-230 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού.  Στη Γαλλία οι τιµές έπιασαν τα 255 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι και φαίνεται πως σε αυτά τα επίπεδα ισορροπούν.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο οι τιµές πιέστηκαν για δεύτερη συνεχόµενη εβδοµάδα χάνοντας ένα µεγάλο κοµµάτι της ανόδου που είχαν καταγράψει στις αρχές Ιουνίου. Η Αίγυπτος τελικά αγόρασε µέσω διαγωνισµού 300.000 τόνους µαλακού σίτου από Ρωσία, Ρουµανία και λιγότερα από Γαλλία. Η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου ασκεί αρνητική επιρροή στις γαλλικές τιµές, οι οποίες έχοντας φτάσει την προηγούµενη εβδοµάδα τα 187 ευρώ ο τόνος διόρθωσαν στα 179 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.

πηγη:www.agronews.gr