Έρχεται ρύθμιση για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια και μέχρι τέλος του έτους καταργείται ο φόρος στο κρασί, υπόσχεται ο Υφυπουργός Β. Κόκκαλης

26-07-2017

Σύντομα θα ανακοινωθεί κυβερνητική πρωτοβουλία για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια είτε φυσικών προσώπων είτε των συνεταιρισμών, δήλωσε, κατά την επίσκεψή του στο Βόλο, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος επίσης χαρακτήρισε αναποτελεσματικό το φόρο (ΕΦΚ)
για το κρασί και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να καταργηθεί έως το τέλος του έτους. Όπως τόνισε «από τις 3 Αυγούστου ξεκινά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που αφορά τους επιχειρηματίες αγρότες και τα Νομικά Πρόσωπα. Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί και μια κυβερνητική πρωτοβουλία για τους λοιπούς παράγοντες του πρωτογενούς τομέα, που υπάγονται στην «πρώην» Αγροτική Τράπεζα, όπως επίσης και εκείνα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου».

Ο κ. Κόκκαλης επισκέφθηκε τον αγροτικό συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» και στη συνέχεια τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Β. Σποράδων και τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αγροτικό συνεταιρισμό Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα»
Την άμεση κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί ζήτησε για ακόμη μια φορά, η διοίκηση του Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα», από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη, που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της συνεταιριστικής οργάνωσης.

Ο κ. Κόκκαλης συζήτησε με τον Πρόεδρο Γιάννη Κίτσιο και τα μέλη του Δ.Σ για τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου, με θέμα αιχμής την ανάγκη άμεσης κατάργησης του ΕΦΚ στο κρασί. Δήλωσε ότι το μέτρο απέτυχε και ότι επίκειται η κατάργηση του.

«Όλα τα οινοποιία , ειδικά τα συνεταιριστικά έχουν το κρασί αποθηκευμένο, εξαιτίας αυτού του θέματος διότι οι συνεταιρισμοί ποιοτικά κρασιά έχουν αλλά δε μπορούν να πουλήσουν διότι κυκλοφορεί το λαθραίο», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιάννης Κίτσιος.

Επιπλέον ο κ. Κίτσιος έθεσε το θέμα του λαθρεμπορίου στο τσίπουρο χύμα. «Εμείς ως συνεταιρισμός πληρώνουμε φόρο 1.300.000 το χρόνο ενώ ο λαθραίος έμπορος ούτε ένα φράγκο. Πώς θα σταθεί αυτή η κατάσταση; Πώς θα ζήσουν οι συνεταιρισμοί; Και αν φύγουν οι συνεταιρισμοί ουαί και αλίμονο τι θα γίνουν οι αγρότες. Διότι οι συνεταιρισμοί παίζουν σημαντικό ρόλο σήμερα καθώς απορροφούν τα αγροτικά προϊόντα και είναι οι ρυθμιστές των τιμών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Β. Σποράδων

Στη συνέχεια ο κ. Κόκκαλης επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Β. Σποράδων, όπου συζήτησε με τον πρόεδρο της συνεταιριστικής οργάνωσης κ. Διανελλάκη το θέμα των κόκκινων δανείων, επισημαίνοντας ότι ο Συνεταιρισμός Πηλίου – Β. Σποράδων έχει κόκκινα δάνεια περίπου 5,5 εκατ. ευρώ και δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί.

Ο κ. Κόκκαλης έκανε γνωστό ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα ανακοινωθεί σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία. Όπως, ανέφερε από τις 3 Αυγούστου ξεκινά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που αφορά τους επιχειρηματίες αγρότες και τα Νομικά Πρόσωπα. Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί και μια κυβερνητική πρωτοβουλία για τους λοιπούς παράγοντες του πρωτογενούς τομέα, που υπάγονται στην «κακιά» Αγροτική Τράπεζα, όπως επίσης και εκείνα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου».

Ο Υφυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη στήριξη και συνέχιση της λειτουργίας των συνεταιριστικών ενώσεων. «Καλούμε τους αγρότες να ακολουθήσουν τον υγιή συνεργατισμό. Να εκμεταλλευτούν με την καλή έννοια το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης το οποίο πριμοδοτεί τις ομάδες παραγωγών και τους υγιείς συνεταιρισμούς», τόνισε.

Γεωπονική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Κατόπιν επισκέφθηκε την Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου είχε συνάντηση με τον Πρύτανη κ. Γ. Πετράκο με θέμα τον πρωτογενή τομέα και θέματα γεωργίας γενικότερα. «Η Γεωπονική Σχολή είναι ένα μεγάλο ερευνητικό ίδρυμα, που για εμάς εδώ στη Θεσσαλία διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο», επισήμανε.

πηγη:www.agrotypos.gr