Για Σεπτέμβριο η ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ

 09/08/2017 

Τουλάχιστον ένα μήνα, ίσως και περισσότερο, δηλαδή για Σεπτέμβριο, θα καθυστερήσει η πολυαναμενόμενη ρύθμιση οφειλών σε έως και 120 δόσεις για οφειλές προς τον ΕΦΚΑ φυσικών προσώπων (μεταξύ αυτών και αγρότες), που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.


Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην έκδοση της απόφασης, η οποία δεν επηρεάζει τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, έως ότου βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για τους οφειλέτες.

Για παράδειγμα αναζητείται τρόπος α) να ρυθμίσουν τα χρέη τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν διακόψει την δραστηριότητά τους και δεν μπορούν να τεκμηριώσουν με σχετική έκθεση τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και β) οι αυτοαπασχολούμενοι πχ μηχανικοί που έχουν δημιουργήσει χρέη προς τα ταμεία στην Ελλάδα αλλά τώρα δουλεύουν στο εξωτερικό και δεν είναι φορολογικά υπόχρεοι στην Ελλάδα.

Ένας από τους σημαντικούς στόχους της ρύθμισης είναι να δώσει κίνητρο επανένταξης στο σύστημα σε περίπου 250.000 μη ενεργούς  οφειλέτες των ταμείων που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους από την αρχή της οικονομικής κρίσης και εν πολλοίς παραμένουν ανασφάλιστοι και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Πετρόπουλο  αυτή η πολυάριθμη ομάδα οφειλετών δε μπορεί να αποδείξει τη βιωσιμότητα της επιχείρησής της. Μπορεί όμως να έχει εισοδήματα από άλλες πηγές και να θέλει να ρυθμίσει τις οφειλές, υποβάλλοντας αίτηση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Τι θα προβλέπει η ρύθμιση
Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση των οφειλών προς τα ταμεία θα προβλέπει:
-«Κούρεμα» της βασικής οφειλής για χρέη άνω των 20.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού.
-Η διαγραφή επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και λοιπών επιβαρύνσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 85% αυτών.
-Η οφειλή θα εξοφλείται έως και σε 120 δόσεις. Η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ μηνιαίως.
-Για τις οφειλές έως 3.000 ευρώ θα γίνονται μέχρι 36 δόσεις, χωρίς διαγραφή προσαυξήσεων.
-Για τους οφειλέτες των ταμείων με χρέη μεταξύ 20.00 έως και 50.000  ευρώ θα ακολουθείται πιο απλή αυτοματοποιημένη διαδικασία.
-Όλες οι οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν αλλά με διαφορετική διαδικασία. Πχ βασική οφειλή που υπερβαίνει το ποσό των 300.000 €. δεν μπορεί να ρυθμιστεί σε επίπεδο περιφερειακής διεύθυνσης ΕΦΚΑ αλλά μόνο σε ανώτερο επίπεδο με στελέχη του ΚΕΑΟ.

πηγη:www.agronews.gr