Έως 22 Νοεμβρίου σε διαβούλευση οι περιοχές Natura

16/11/2017 

Κοντονής Γιώργος
Έως την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου θα βρίσκεται σε διαβούλευση το νέο σχέδιο διαχείρισης των περιοχών Natura, το οποίο προβλέπει αύξηση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών από 28 σε 35, αλλαγές στη χρηματοδότησή τους και μικρές προσαρμογές στους χάρτες.
Υπενθυμίζεται ότι οι περιοχές Natura απασχόλησαν έντονα αυτή την προγραμματική περίοδο των αγροτικό κόσμο, καθώς ορισμένα Μέτρα γεωργοπεριβαλλοντικών, με κύριο εκείνο των Βιολογικών, έθεταν ως κριτήριο προτεραιότητας την ένταξη αγροτεμαχίων στις περιοχές αυτές. Ωστόσο, μετά από το φιάσκο της προκήρυξης, οι Natura πλέον δίνουν λίγα μόρια για να επηρεάσουν θεμελιωδώς τις προσκλήσεις των Προγραμμάτων.
Σύμφωνα με το σχέδιο σε διαβούλευση σημαντικές επεκτάσεις στις ζώνες προστασίας προβλέπονται για τις περιοχές του Θερμαϊκού που πλέον επεκτείνεται έως τις ακτές της Πιερίας, του Αμβρακικού και της λίμνης Κερκίνης.
Εκτός από τον «χάρτη» των προστατευόμενων περιοχών, η σημαντικότερη από τις αλλαγές που φέρνει το νέο σχέδιο νόμου είναι η επίλυση του χρονίζοντος χρηματοδοτικού προβλήματος των φορέων, με τη σταδιακή ανάληψη των λειτουργικών τους εξόδων από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το ποσό είναι μικρό, περί τα 7 εκατ. ευρώ ετησίως και μέχρι το 2015 καλύπτονταν πλήρως από κοινοτικούς πόρους, ενώ την τελευταία διετία «μεταβατικά» από το Πράσινο Ταμείο.
Η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει έως το 2019, οπότε και θα προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ μόνιμο προσωπικό (σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο υποστηρίζει ότι οι θέσεις προσλήψεων που ενέκριναν οι θεσμοί για το 2018 έχουν ήδη καλυφθεί από άλλα υπουργεία και φορείς του Δημοσίου). Εντωμεταξύ θα προσδιοριστούν οι ανάγκες (χρηματοδοτικές, σε προσωπικό κλπ) των νέων φορέων, καθώς αυτοί θα είναι πολύ μεγαλύτεροι σε μέγεθος από τους σημερινούς (προκειμένου να καλύψουν όλες τις Natura).
Ως προς το ρόλο των φορέων, παραμένει γνωμοδοτικός, χωρίς αποφασιστικό λόγο και ενίοτε ελεγκτικός, καθώς έχουν την υποχρέωση να αναφέρουν προς τις αρμόδιες αρχές τυχόν παραβιάσεις. Μπορούν όμως να αναλάβουν τεχνικά ή άλλα έργα στις περιοχές ευθύνης τους, καθώς και τη διαχείριση δημοσίων εκτάσεων, αλλά και την αγορά και μίσθωση ιδιωτικών.

πηγη:www.agronews.gr