USDA: Αύξηση τιμών σκληρού λόγω χαμηλών σπορών.

07/12/2017

Σύμφωνα με το Reuters, οι Αμερικανοί αγρότες αναμένεται να μειώσουν τις σπορές σίτου τα 45 εκατ. στρέμματα το 2018-2019, από το χαμηλό των 46 εκατ. στρεμμάτων το 2017-2018.Δούσκα Ελένη
Ρεκόρ χαμηλών καλλιεργούμενων στρεμμάτων στο σκληρό σιτάρι περιμένει για φέτος στις ΗΠΑ το USDA, γεγονός το οποίο αναμένεται να δώσει καλές προοπτικές στις τιμές
παραγωγού διεθνώς-σε σύγκριση με τις σημερινές- λόγω και του αναμενόμενου παγκόσμιου ελλείμματος 7,5 εκατ. τόνων (εξαιρουμένης της Κίνας).
Σύμφωνα με το Reuters, οι Αμερικανοί αγρότες αναμένεται να μειώσουν τις σπορές σίτου τα 45 εκατ. στρέμματα το 2018-2019, από το χαμηλό των 46 εκατ. στρεμμάτων το 2017-2018.
Ειδικότερα, το USDA υπολογίζει τις εκτάσεις με σκληρό σιτάρι στις ΗΠΑ την περίοδο 2017-2018 μειωμένες κατά 9%, κάνοντας λόγο για χαμηλό ρεκόρ, με τη βάση για τη νέα σεζόν να αναμένεται ακόμα χαμηλότερη, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με το Reuters, οι Αμερικανοί αγρότες αναμένεται να επεκτείνουν τις καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας ενώ θα μειώσουν τις σπορές σιταριού στα 45 εκατ. στρέμματα το 2018-2019, από το χαμηλό ρεκόρ των 46 εκατ. στρεμμάτων για το 2017-2018. Ο επικεφαλής οικονομολόγος για τα προϊόντα INTL FCStone Arlan Suderman αναμένει ότι οι παραγωγοί σιταριού των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να φυτεύουν λιγότερο, λόγω της πίεσης των τιμών από τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού.
Το Reuters σημείωσε ότι οι προβλέψεις αναπτύσσονται με συναίνεση στο πλαίσιο του USDA σε μακροπρόθεσμο σενάριο για τον αγροτικό τομέα για την επόμενη δεκαετία. Το USDA αναμένεται να ανακοινώσει την πλήρη έκθεσή του με προβλέψεις για τα επόμενα 10 χρόνια τον Φεβρουάριο του 2018.
Ο Arlan Suderman, επικεφαλής οικονομολόγος για τα προϊόντα INTL FCStone, αναμένει ότι οι παραγωγοί σιταριού των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να φυτεύουν λιγότερο σιτάρι λόγω της πίεσης των τιμών από τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού.
Η Suderman ανέφερε ότι η ισχυρή πίεση του δολαρίου ΗΠΑ απαιτεί σιτάρι ΗΠΑ, ενθαρρύνοντας παράλληλα την επέκταση του σιταριού στο εξωτερικό, όπως στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Πιστεύει ότι οι αγορές που αξίζουν υψηλής ποιότητας σίτο και ισχυρές πρωτεΐνες προσφέρουν ισχυρότερη ευκαιρία για το σιτάρι των ΗΠΑ.
Ως αντιστάθμισμα, μια δημοσκόπηση από μια εθνική γεωργική έκδοση που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο δείχνει ότι οι αγρότες μπορεί να αυξήσουν ελαφρώς τους σπόρους σιταριού. Η έρευνα του περιοδικού Farm Futures διαπίστωσε ότι οι καλλιεργητές επιθυμούν να αυξήσουν τις καλλιέργειες σίτου κατά 2,5 εκατομμύρια στρέμματα στα 48,1 εκατομμύρια, αύξηση 5,4% σε σχέση με το 2017. Σύμφωνα με την έρευνα, το χειμερινό σιτάρι θα αποτελούσε σχεδόν το 90% αυτής της αύξησης.
Η πρώτη επίσημη εκτίμηση της καλλιεργούμενης έκτασης του χειμώνα από το USDA θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιανουαρίου.
Η πιο πρόσφατη έκθεση του USDA που δημοσιεύθηκε στις 26 Νοεμβρίου δείχνει ότι η νέα καλλιέργεια σιταριού HRW που έχει σπαρθεί στην Κεντρική και Νότια Πεδιάδα υπογραμμίζεται από την ξηρασία. Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Οκλαχόμα Ron Hays ανέφερε ότι οι βαθμολογίες των καλλιεργειών σιταριού χειμώνας συνεχίζουν να ολισθαίνουν, καθώς οι συνθήκες σίτου της Οκλαχόμα, του Κάνσας και του Τέξας έπεσαν στην τελευταία εβδομάδα αναφοράς. Η Οκλαχόμα είδε την άριστη βαθμολογία της στην πτώση των καλλιεργειών σιταριού του 2018 από 41% πριν από δύο εβδομάδες στο 30% αυτή την εβδομάδα. Ο Kansas πέτυχε πέντε πόντους από πριν από δύο εβδομάδες στο 51 τοις εκατό καλό έως άριστο και το Τέξας έπεσε δέκα ποσοστιαίες μονάδες στο 36 τοις εκατό καλό χωρίς βαθμολογία για την εξαιρετική σε αυτή την εβδομάδα τελική εβδομαδιαία βαθμολογία της εποχής.

πηγη:www.agronews.gr