Υψηλές αποδόσεις χειμερινών σπορών παρά το κύμα ψύχους

22/03/2018

Γιουρουκέλη Μαρία
H Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για υψηλότερες αποδόσεις των χειμερινών καλλιεργειών όπως το κριθάρι, σύμφωνα με ειδικούς του αγρομετεωρολογικού γραφείου Mars, μιλώντας μόνο για «περιορισμένες» ζημίες από τον παγετό του τελευταίου μήνα, με την ελαιοκράμβη να είναι πιο ευαίσθητη.
Το Mars, στις πρώτες προβλέψεις του για τις αποδόσεις των καλλιεργειών της ΕΕ για τη συγκομιδή του 2018, βλέπει να «κερδίζουν» από το ένα έτος στο άλλο. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στο ανοιξιάτικο κριθάρι, κατά 0,21 τόνους ανά εκτάριο ήτοι στους 4,27 τόνους ανά εκτάριο κατά μέσο όρο, αντανακλώντας την ανάκαμψη από τα χαμηλότερα επίπεδα πέρυσι στην Τσεχική Δημοκρατία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, το Mars προβλέπει οριακή άνοδο στις αποδόσεις του χειμερινού κριθαριού, κατά 0,06 τόνους ανά εκτάριο ήτοι σε 6,05 τόνους ανά εκτάριο λίγο πάνω από το μέσο όρο.
Ζημιές από τον παγετό
Και για το μαλακό σίτο, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κορυφαίος παραγωγός – το  Mars προβλέπει αποδόσεις 6,20 τόνων ανά εκτάριο, αύξηση 0,08 τόνων ανά εκτάριο ετησίως και 0,23 τόνους ανά εκτάριο πάνω από το πενταετές μέσο όρο.
Οι προβλέψεις ήρθαν μετά το κύμα των καιρικών συνθηκών στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου, που προκλήθηκε από το μετεωρολογικό σύστημα,  επονομαζόμενο «κτήνος από την ανατολή» με το  θερμόμετρο σε ορισμένες χώρες (Ουγγαρία, Ρουμανία, χώρες Βαλτικής, Σουηδία) να δείχνει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.
«Η ζημιά από τον παγετό παραμένει περιορισμένη, παρά το κρύο της περιόδου του χειμώνα» δηλώνουν από το Mars, σημειώνοντας ότι ο χιονιάς κάλυψε σημαντικά τμήματα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, των Βρετανικών Νήσων και του βόρειου τμήματος της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Το αγρομετεωρολογικό γραφείο κατέγραψε επίσης σημαντικές βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, καθώς και στο βόρειο Μαρόκο, οι οποίες ωφέλησαν και σταμάτησαν την επίμονη ξηρασία της άνοιξης του 2017.
Πιο ευαίσθητη η ελαιοκράμβη
Ωστόσο, το Μars τονίζει ότι η ελαιοκράμβη είναι πιο ευαίσθητη στον παγετό από το σιτάρι, και μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από το κρύο, ιδιαίτερα στην ανατολική Γερμανία και την Πολωνία. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος τοπικών ζημιών σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.
Η απόδοση της ΕΕ στην ελαιοκράμβη φέτος ήταν 3,28 τόνους ανά εκτάριο, παρουσιάζοντας μικρή μόνο αύξηση σε ετήσια βάση και οριακά πίσω από τον πενταετή μέσο όρο.
Η απόδοση στον κορυφαίο καλλιεργητή Γαλλία, ήτοι 3,42 τόνους ανά εκτάριο, υποχώρησε κατά ότι κατά 0,40 τόνους ανά εκτάριο από το ισχυρό περυσινό επίπεδο, με το Mars να σημειώνει ότι τα γαλλικά «φύλλα σπόρων κράμβης πάγωσαν ανομοιογενώς», προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρξει αποκατάσταση αργότερα κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Μars έναντι άλλων προβλέψεων
Η πρόβλεψη της ΕΕ για την ελαιοκράμβη είναι οριακά πιο χαμηλή από τις εκτιμήσεις κάποιων άλλων αναλυτών με την Coceral την περασμένη εβδομάδα να βάζει το φετινό αποτέλεσμα σε 3,30 τόνους ανά εκτάριο, ενώ η Strategie Grains προβλέπει 3,38 τόνους ανά εκτάριο. Ωστόσο, για το μαλακό σιτάρι, τόσο η Coceral, με πρόβλεψη απόδοσης 6,07 τόνων ανά εκτάριο, όσο και η Strategie Grains, ,με 6,1 τόνους ανά εκτάριο, είναι λιγότερο αισιόδοξες από το Μars.

πηγη: www.agronews.gr