Μόνο με αποδέκτη ενεργό αγρότη έγκυρες οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων

 22/03/2018

Διαμαντόπουλος Χρήστος
Μέχρι την Τρίτη 15 Μαΐου έχουν τη δυνατότητα αγρότες και κτηνοτρόφοι να υποβάλλουν αίτηση μεταβίβασης και οριστικοποίησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το έτος ενίσχυσης 2018, σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μάλιστα, η ηλεκτρονική εφαρμογή του οργανισμού τέθηκε σε λειτουργία από τη Δευτέρα 19 Μαρτίου.
Βρείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο με τη Διαδικασία μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης 2018.pdf
Δείτε επίσης τη σχετική Παρουσίαση ΟΠΕΚΕΠΕ για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων 2018.pdf

Οι παραγωγοί, που κατέχουν οριστικά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης το έτος 2018, μπορούν να μεταβιβάσουν το σύνολο ή μέρος των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης το εν λόγω έτος,
Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου. O αιτών μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις οn line εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω εγγραφής στη ιστοσελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ και μετά να επιλέξει τη χρήση της εφαρμογής μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2018. 
Επισημαίνεται ότι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν ήδη εγγραφεί στην παραπάνω φόρμα για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης 2018 ΔΕΝ απαιτείται να παραλάβουν εκ νέου κωδικό.
Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται ηλεκτρονικά είτε από τον ίδιο τον γεωργό ή από ορισμένο με πληρεξούσιο εντολοδόχο.
Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται από τον μεταβιβαστή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης εκτός από τις παρακάτω περιπτώσεις:
α) η αίτηση της μεταβίβασης δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς υποβάλλεται από τον κληρονόμο-αποδέκτη  4/43
β) η αίτηση της λύσης μίσθωσης των δικαιωμάτων  υποβάλλεται από τον μισθωτή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης
Στάδια καταχώρησης και  υποβολής της αίτησης μεταβίβασης 
Τα βήματα, που ακολουθούνται, προκειμένου η αίτηση μεταβίβασης να υποβληθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι τα ακόλουθα:

ΒΗΜΑ 1 - ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ
Μετά τη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού και τη λήψη κωδικού, επιλέγεται στη διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ μία από τις παρακάτω κατηγορίες  μεταβίβασης:
Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων με γη
Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη
Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς
Μίσθωση δικαιωμάτων με μίσθωση γης
Αλλαγή προσωπικών στοιχείων
Λύση μίσθωσης δικαιωμάτων με ή  χωρίς γη
Μίσθωση δικαιωμάτων χωρίς γη
Μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς και ταυτόχρονη μεταβίβαση σε άλλον γεωργό
Λύση μίσθωσης δικαιωμάτων με ή  χωρίς γη και ταυτόχρονη μεταβίβαση σε άλλον γεωργό
Με την επιλογή της επιθυμητής κατηγορίας μεταβίβασης, επιλέγεται αυτόματα και το αντίστοιχο υπόδειγμα της αίτησης μεταβίβασης. 

ΒΗΜΑ 2: ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ
Στο επιλεγμένο υπόδειγμα ο αιτών:
1. Τροποποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του (όσον αφορά στην ταχυδρομική δ/νση κατοικίας ή/και τον αριθμό τηλεφώνου), εφόσον αυτά δεν ανταποκρίνονται στην  κατοικία του. Τα πεδία Όνομα, Επώνυμο Πατρώνυμο είναι κλειδωμένα χωρίς δυνατότητα αλλαγής. Αν ο αιτών επιθυμεί κάποια αλλαγή στα προσωπικά του στοιχεία θα πρέπει να υποβάλλει το Υπόδειγμα Νο7.
2. Συμπληρώνει τα προσωπικά στοιχεία του αντισυμβαλλόμενου 
3. Συμπληρώνει την έγκυρη δ/νση  ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) τόσο του ίδιου όσο και του αντισυμβαλλόμενου, η οποία χρησιμεύει ως μέσο επικοινωνίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η αποστολή των  ενημερώσεων  σχετικά με την πορεία και το αποτέλεσμα του διοικητικού ελέγχου της αίτησης μεταβίβασης. Με την δήλωση της ηλεκτρονικής δ/νσης ταχυδρομείου οι συμβαλλόμενοι της αίτησης μεταβίβασης αποδέχονται ότι τα μηνύματα ή οι επιστολές που θα αποστέλλονται μέσω της εν λόγω δ/νσης και όσα λαμβάνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ επέχουν θέση επίσημων εγγράφων. Σε περίπτωση μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης λόγω κληρονομιάς, η δήλωση e-mail απαιτείται μόνο από τον/τους κληρονόμους. Επισημαίνεται ότι οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των συμβαλλομένων είναι αυστηρά μοναδικές.
Από το 2018 μπορεί να καταχωρήσει προαιρετικά email τρίτου ως εξουσιοδοτημένο αποδέκτη των ενημερώσεων  σχετικά με την πορεία και το αποτέλεσμα του διοικητικού ελέγχου της αίτησης μεταβίβασης. 
4. Συμπληρώνει τον αριθμό, το είδος και την προέλευση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, που επιθυμεί να μεταβιβάσει, καθώς και τον αριθμό των εκταρίων και την περιφέρεια των επιλέξιμων αγροτεμαχίων προς μεταβίβαση (στην περίπτωση μεταβίβασης δικαιωμάτων με γη). Με την επιλογή της μεταβίβασης δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς, ο κληρονόμος αποτελεί τον αποδέκτη της μεταβίβασης και συμπληρώνει  τον αριθμό, το είδος και την προέλευση των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, που κληρονομεί.
Μετά την  συμπλήρωση των σχετικών πεδίων του υποδείγματος, η αίτηση μεταβίβασης αποθηκεύεται ως

ΒΗΜΑ 3 - ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ
Το  ως άνω πλήρως συμπληρωμένο υπόδειγμα της αίτησης μεταβίβασης εκτυπώνεται από την διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπογράφεται από τους συμβαλλομένους και θεωρείται για το γνήσιο της υπογραφής του καθενός ξεχωριστά από αρμόδια αρχή. Στην περίπτωση μεταβίβασης δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς, ο κληρονόμος υπογράφει το υπόδειγμα και αυτό θεωρείται για το γνήσιο της υπογραφής του από αρμόδια αρχή.

ΒΗΜΑ 4:- ΕΠΙΣΥΝΑΨΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ 
Στη συνέχεια επισυνάπτονται στην επιλεγμένη αίτηση μεταβίβασης ηλεκτρονικά αρχεία (από σαρωτή/scanner), το οποίο περιλαμβάνει τόσο το συμπληρωμένο, υπογεγραμμένο και θεωρημένο για το γνήσιο της υπογραφής υπόδειγμα της αίτησης μεταβίβασης όσο και τα απαραίτητα για την επιλεγμένη κατηγορία μεταβίβασης δικαιολογητικά. Εκτός από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είναι δυνατή η επισύναψη και άλλων δικαιολογητικών,
που ο αιτών κρίνει απαραίτητα για την ορθή και πλήρη υποβολή της αίτησης μεταβίβασης. Μετά την  επισύναψη των απαραίτητων δικαιολογητικών, η αίτηση μεταβίβασης αποθηκεύεται.

ΒΗΜΑ 5 – ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ  ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ
Πριν την επιλογή της οριστικοποίησης της αίτησης μεταβίβασης, ο γεωργός έχει τη δυνατότητα να τη διαγράψει  ή και  να την τροποποιήσει. Με την επιλογή της οριστικοποίησης της αίτησης μεταβίβασης, η αίτηση υποβάλλεται  αυτόματα στο αρμόδιο για την περιοχή, στην οποία ανήκει η εκμετάλλευση του αιτούντα, περιφερειακό γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Με την υποβολή της, η αίτηση μεταβίβασης λαμβάνει από την εφαρμογή αυτόματα αριθμό και ημερομηνία πρωτοκόλλου. Οι συμβαλλόμενοι εκτυπώνουν την οριστικοποιημένη αίτηση μεταβίβασης, στο διαβιβαστικό της οποίας εμφανίζονται ο αριθμός και η ημερομηνία πρωτοκόλλου, η οποία φυλάσσεται υποχρεωτικά τουλάχιστον για μία πενταετία  στο προσωπικό τους αρχείο, μαζί με τα πρωτότυπα δικαιολογητικά, τα οποία οφείλουν να προσκομίσουν ανά πάσα στιγμή στον ΟΠΕΚΕΠΕ, εφόσον ζητηθούν  στο πλαίσιο ελέγχου.
Ειδικότερα  οι αιτήσεις μεταβίβασης, που αφορούν στις παρακάτω κατηγορίες : 1. Μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς (Υπόδειγμα 5) 2. Αλλαγή προσωπικών στοιχείων (Υπόδειγμα 7)  3. Λύση μίσθωσης δικαιωμάτων με ή χωρίς γη  λόγω θανάτου ενός των συμβαλλόμενων  (Υπόδειγμα 8 με  την ένδειξη “λόγω θανάτου”) 4. Μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς και ταυτόχρονη μεταβίβαση σε άλλον γεωργό (Υπόδειγμα 11)
Λύση μίσθωσης δικαιωμάτων με ή χωρίς γη και ταυτόχρονη μεταβίβαση σε άλλον γεωργό (Υπόδειγμα 12)  με την επιλογή της οριστικοποίησης της αίτησης μεταβίβασης η αίτηση υποβάλλεται  στη Διεύθυνση Άμεσων
Ενισχύσεων και Αγοράς της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανεξαρτήτου της έδρας της εκμετάλλευσης του αιτούντα. Τα στοιχεία επικοινωνίας της κεντρικής υπηρεσίας και των αρμόδιων περιφερειακών γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ http://www.opekepe.gr/telephones.asp 
Αιτήσεις μεταβίβασης,  οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ως την ως άνω καταληκτική ημερομηνία θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2018.


Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ
1. Σας ενημερώνουμε ότι η διαδικτυακή εφαρμογή του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για την καταχώρηση των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2018 τίθεται σε λειτουργία από σήμερα Δευτέρα 19/03/2018.
2. Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου. O αιτών μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις οn-line εφαρμογές του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω εγγραφής στην ιστοσελίδα https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/ Μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής επιλέγεται η χρήση της εφαρμογής μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης έτους 2018 και ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:
• Καταχώρηση της αίτησης
• Εκτύπωση του υποδείγματος
• Υπογραφή του υποδείγματος από τους συμβαλλομένους
• Θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής για κάθε συμβαλλόμενο ξεχωριστά από αρμόδια αρχή
• Επισύναψη στην αίτηση του υποδείγματος μεταβίβασης και των κατά περίπτωση μεταβίβασης απαιτούμενων δικαιολογητικών
• Οριστικοποίηση, που ενέχει τη θέση της υποβολής της αίτησης μεταβίβασης
• Εκτύπωση της οριστικοποιημένης αίτησης μεταβίβασης και του διαβιβαστικού τα οποία φυλάσσονται υποχρεωτικά τουλάχιστον για μία πενταετία στο προσωπικό αρχείο του αιτούντα, μαζί με τα πρωτότυπα δικαιολογητικά.
Επισημαίνεται ότι, παραγωγοί που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο σύστημα για τα έτη (2014-2018) ή έχουν υποβάλλει αίτηση στα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα (Βιολογικές Καλλιέργειες, Κομφούζιο, Νιτρορύπανση) για την είσοδό τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία ταυτοποίησης (όνομα χρήστη, κωδικό). Δεν απαιτείται εκ νέου εγγραφή στο σύστημα ή πιστοποίηση μέσω taxisnet.
3. Αίτηση εγγραφής για δημιουργία προσωπικού λογαριασμού μπορούν να υποβάλλουν μόνο οι μεταβιβαστές της αίτησης μεταβίβασης ή σε περίπτωση κληρονομιάς οι κληρονόμοι, προκειμένου να λάβουν κωδικό και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση μεταβίβασης.
4. Καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησης και συνεπώς υποβολής των αιτήσεων μεταβίβασης είναι η 15η Μαΐου 2018. Αιτήσεις μεταβίβασης, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί ως την ως άνω καταληκτική ημερομηνία θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2018.
5. Η εγκύκλιος περί της διαδικασίας μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (ΔΒΕ) έτους 2018 έχει αναρτηθεί στη διαδρομήhttp://www.opekepe.gr/metavivaseis_2018.asp
Οι γεωργοί, πριν την οριστικοποίηση και υποβολή της αίτησή τους, οφείλουν να έχουν αναγνώσει προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις των μεταβιβάσεων, όπως αυτές αναλυτικά αναφέρονται στην εγκύκλιο αιτήσεων μεταβίβασης ΔΒΕ έτους 2018.

πηγη:www.agronews.gr