Η Βιολογική Γεωργία ψάχνει κονδύλια από Κτηνοτροφία

 21/05/2018

Χάνουν όλη την περίοδο οι βιοκαλλιεργητές αν δεν βγει φέτος η πρόσκληση. Τα χρήµατα που θα περισσέψουν από κτηνοτρόφους καλοβλέπουν οι αρχές.Κοντονής Γιώργος
Στις ευρωπαϊκές αρχές προσέφυγαν οι βιοκαλλιεργητές που βλέπουν να περνά η προγραµµατική περίοδος χωρίς 2η προκήρυξη Βιολογικών, την ώρα που η αρµόδια ∆ιεύθυνση υποστηρίζει ότι το κείµενο της πρόσκλησης είναι έτοιµο και απλά ψάχνει για τα κονδύλια.

Χάνουν όλη την περίοδο οι βιοκαλλιεργητές αν δεν βγει φέτος η πρόσκληση. Τα χρήµατα που θα περισσέψουν από κτηνοτρόφους καλοβλέπουν οι αρχές.
Το ενδεχόµενο να µην βγει ούτε φέτος η πρόσκληση είναι ορατό καθώς τα 100 εκατ. ευρώ δεν επαρκούν, ωστόσο, ο προϊστάµενος της ∆ιεύθυνσης Συστηµάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας, Ευάγγελος Μητρόπουλος, λέει στην Agrenda ότι θα προλάβουν τη χρονιά, χωρίς όµως να είναι σε θέση να δώσει ακριβή ηµεροµηνία. Όπως αναφέρει, αυτή τη στιγµή το ζήτηµα είναι να βρεθούν έξτρα χρήµατα και εδώ παίζει το σενάριο να αντληθούν αυτά από τις Περιφέρειες που δεν απορρόφησαν όλα τα κονδύλια της πρόσκλησης της Βιολογικής Κτηνοτροφίας η οποία έτρεξε ως γνωστόν τον περασµένο Φλεβάρη.
Το θέµα αυτό δηµιουργεί νέα δεδοµένα καθώς «καίει» τους βιοκτηνοτρόφους που για λίγα µόρια δεν βρίσκονται στον προσωρινό πίνακα (µόνο στην Κρήτη είναι 2.600 επιλαχόντες) µε τις αντιδράσεις στον παραγωγικό και πολιτικό κόσµο να είναι αρκετές.
Ανακατανοµή και υπερδέσµευση ζητούν οι κτηνοτρόφοι
Στη Βιολογική Κτηνοτροφία οι ενστάσεις της 2ης προκήρυξης των 230 εκατ. ευρώ έληξαν την περασµένη εβδοµάδα, ωστόσο η αναµονή για την τύχη των έξτρα κονδυλίων που περιµένουν οι βιοκτηνοτρόφοι, αργεί να φέρει τελικά αποτελέσµατα. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να γίνει ανακατανοµή των κονδυλίων µεταξύ των Περιφερειών, κάτι που µάλιστα είχε υπογραμμίσει καθαρά πως µπορεί να το κάνει η πολιτική ηγεσία, µε δελτίο τύπου, όταν βγήκε η πρόσκληση. Παράλληλα, οι παραγωγικοί συντελεστές περιµένουν και υπερδέσµευση που µπορεί να φτάσει το 30%, το ίδιο δηλαδή που έγινε στην Απονιτροποίηση.
Σηµειώνεται ότι για το θέµα αυτό επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, που κάνει λόγο για αποκλεισµό πολλών Θεσσαλών, ενώ, στο ίδιο µήκος κύµατος ήταν η παρέµβαση του βουλευτή Ρεθύµνου της Ν∆, Γιάννη Κεφαλογιάννη  που µιλά για χιλιάδες επιλαχόντες κρητικούς κτηνοτρόφους.
Εν τω µεταξύ, όσον αφορά την καταγγελία προς τις αρµόδιες ευρωπαϊκές αρχές, σε αυτήν προχώρησε η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Σερρών, η οποία κάνει παράλληλα λόγο για ασάφειες και αδιαφορία από πλευράς υπουργείου µε επιστολή της (ολόκληρη δεξιά), ενώ παράλληλα ζητά την παραίτηση του γενικού γραµµατέα Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπου Κασίµη για τους χειρισµούς του.
Πήρε πρωτόκολλο η καταγγελία της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Σερρών στις ευρωπαϊκές αρχές για την τύχη των κονδυλίων Βιολογικής
Η πενταετία που τρέχει για το καινούριο πρόγραµµα βιολογικής γεωργίας – κτηνοτροφίας για τα έτη 2017-2021 διαθέτει 660 εκατ. ευρώ ως εξής : α) 220 εκατ. ευρώ πηγαίνουν στη φυτική παραγωγή (περιοχές natura), β) 220 εκατ. ευρώ πηγαίνουν στη βιολογική κτηνοτροφία, γ) 220 εκατ. ευρώ στη δεύτερη προκήρυξη που αφορά τις νέες καλλιέργειες.
Αυτά τα ποσά δόθηκαν αρχικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να τα διαχειριστεί το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και ο Γενικός Γραµµατέας Αγροτικής Πολιτικής και ∆ιαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίµης.
Όσον αφορά το α) και β) το πρόγραµµα έχει τρέξει µε τα ήδη υπάρχοντα προβλήµατα. Όσον αφορά το γ’ πρόγραµµα σε συνάντησή του προεδρείου της Ένωσης µας στη βουλή µε τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη µας δήλωσε ότι το ποσό των 220 εκατ. ευρώ µειώθηκε στα 103 εκατ. ευρώ.
Στην τελευταία συνάντησή µας µε τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη στις 17 Ιανουαρίου 2018 το µειωµένο ποσό των 103 εκατ. ευρώ µειώθηκε κι άλλο στα 100 εκατ. ευρώ, µε αποτέλεσµα η συγκεκριµένη προκήρυξη να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα διότι το ποσό αυτό δεν επαρκεί.
Οι αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ισχυρίζονται ότι το υπόλοιπο ποσό 120 εκατ. από τα 220 εκατ. ευρώ πήγε στο προηγούµενο γεωργοπεριβαλλοντικό πρόγραµµα που περιλαµβάνει και τα Βιολογικά.
Σε ότι αφορά το προηγούµενο πρόγραµµα 2011-2016 γνωρίζουµε ότι χρήµατα περίσσεψαν από διάφορες αιτίες και λόγους.
Λόγω ακριβώς αυτών των ασαφειών και της µη απάντησης από πλευράς υπουργείου στα συνεχόµενα e-mail και έγγραφα µας, αναγκαστήκαµε να καταγγείλουµε το γεγονός αυτό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή µε την από 08/04/2018 καταγγελία µας η οποία καταχωρήθηκε ως καταγγελία µε τον αριθµό πρωτοκόλλου CHAP(2018)01086 αριθµό, και αναµένουµε να ερευνηθεί το θέµα από τις αρµόδιες ευρωπαϊκές αρχές καθώς αφορά χρήµατα ευρωπαϊκών προγραµµάτων.
Επίσης, λόγω της κωλυσιεργίας του Γενικού Γραµµατέα Αγροτικής Πολιτικής και ∆ιαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χ. Κασίµη, απαιτούµε την άµεση παραίτησή του από την καίρια αυτή θέση, διότι δεν έχει απαντήσει ακόµη σε κανένα από τα έγγραφα και ερωτήµατα που του έχουµε θέσει. Κυρίως δεν έχει απαντηθεί το λογικό ερώτηµα που τίθεται, πως δηλαδή ενώ το πρόγραµµα αφορά 660 εκατοµµύρια ευρώ, µε τα λεγόµενα του Γενικού Γραµµατέα Αγροτικής Πολιτικής και ∆ιαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χ. Κασίµη, το πρόγραµµα είναι 540 εκατοµµύρια ευρώ (άρα ποιος µας κοροϊδεύει; Ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Τσιρώνης ή ο Γενικός Γραµµατέας Αγροτικής Πολιτικής και ∆ιαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίµης;).
Με τις δύσκολες συνθήκες που ζούµε τα χρήµατα αυτά αποτελούν όχι µόνο ανάσα για τους βιοκαλλιεργητές, αλλά χρήµατα που θα τονώσουν την οικονοµία της χώρας, αφού θα διατεθούν για ανάπτυξη καλλιεργειών, για την εξέλιξη νέων τεχνολογιών, για την αναβάθµιση αγροτικών εγκαταστάσεων και γεωργικών εργαλείων, και θα ωφεληθούν διάφοροι επαγγελµατικοί κλάδοι.
Ένωση Βιοκαλλιεργητών Σερρών
O Πρόεδρος,
Ιωάννης Παπαδόπουλος

πηγη: www.agronews.gr