Στα 100 ευρώ ανά στρέµµα το πριµ της «∆άσωσης» από το νέο ΠΑΑ

  03/12/2014 

-Σε 8 χρόνια µειώνεται το ελάχιστο χρονικό διάστηµα διατήρησης των φυτειών -Προϋπόθεση τα 5 στρέµµατα γης και «κουµπαρας» 100εκατ. ευρώ για το νέο Μέτρο

   Ετήσια πριµοδότηση για την απώλεια εισοδήµατος έως 100 ευρώ ανά στρέµµα και µείωση στα 8 χρόνια της υποχρεωτικής διατήρησης της φυτείας, προβλέπει το Μέτρο «∆άσωση» του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 προϋπολογισµού 100 εκατ. ευρώ, για τη νέα περίοδο.
Πιο συγκεκριµένα, σύµφωνα µε το φάκελο που βρίσκεται στα χέρια των Ευρωπαίων αξιολογητών από τον περασµένο Ιούλιο, η δράση της δάσωσης θα περιλαµβάνει στις επιλέξιµες εκτάσεις γεωργικές και µη γεωργικές ενώ δικαιούχοι της ενίσχυσης για το κόστος εγκατάστασης και την ετήσια πριµοδότηση ορίζονται όλοι οι κάτοχοι γαιοτεµαχίων (δηµόσιοι οργανισµοί ή ιδιώτες) και οι ενώσεις τους.

Ο υπολογισµός της απώλειας εισοδήµατος θα προκύπτει από τη διαφορά του Μέσου Ακαθάριστου Κέρδους από την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας (είδος καλλιέργειας ή αξιοποίησης) και του µέσου Ακαθάριστου Κέρδους ειδών δάσωσης, που παρέχουν εισόδηµα, όπως για παράδειγµα. καστανιές, καρυδιές, χωρίς το ύψος αυτό να µπορεί να υπερβεί για τους δικαιούχους γεωργούς και ενώσεις τους τα 100 ευρώ ανά στρέµµα ανά έτος. Αναφορικά µε τις ενισχυόµενες δαπάνες για το κόστος εγκατάστασης φτάνει το 100% µε το ποσοστό αυτό να αναµένεται να µειωθεί στο 70-80% όσον αφορά τις δράσεις ιδιωτών.

Ελάχιστο επιλέξιµο µέγεθος της έκτασης για την ένταξη στο συγκεκριµένο Μέτρο ορίζονται τα 5 στρέµµατα, µε απαραίτητη προϋπόθεση η ελάχιστη έκταση να είναι ενιαία µε εξαίρεση στις περιπτώσεις που υπάρχει φυσική αναγέννηση. Όσον αφορά τον ελάχιστο αριθµό δέντρων ανά στρέµµα στο τέλος της περιόδου δέσµευσης αυτός δεν έχει οριστεί ακόµα. Ωστόσο σύµφωνα µε την τελευταία τροποποίηση του µέτρου δάσωσης (Ιούλιος 2014) της προηγούµενης προγραµµατικής περιόδου, ο αριθµός είχε µειωθεί στα 70 δέντρα ανά στρέµµα, και για τα πλατύφυλλα στα 28 δένδρα ανά στρέµµα.

Στην περίπτωση δράσεων δάσωσης που οδηγούν στη δηµιουργία δασών µεγέθους που υπερβαίνει ορισµένο κατώτατο όριο, το οποίο καθορίζουν τα κράτη µέλη, η δράση συνίσταται σε ένα µείγµα τριών ειδών το οποίο περιλαµβάνει είτε:

-τουλάχιστον 10 % πλατύφυλλα δέντρα ανά περιοχή, ή

-τουλάχιστον τρία είδη ή ποικιλίες δέντρων, όπου τα λιγότερο άφθονα καταλαµβάνουν τουλάχιστον το 10 % της περιοχής.
 
 
πηγη:www.agronews.gr