Από το 2016 και βλέπουμε ξεκινούν τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης

02/03/2015

Γιουρουκέλη Μαρία
Με εύφλεκτη ζώνη µοιάζουν τα νέα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, εξαιτίας των τεράστιων καθυστερήσεων που προκαλούν τα αδιάθετα κονδύλια της προηγούµενης περιόδου και τα αιτήµατα για ανακατανοµή τους, αλλά και της αναθεώρησης του Πολυετούς ∆ηµοσιονοµικού Πλαισίου της ΕΕ που περιλαµβάνει πάνω από το µισό β’ πυλώνα της ΚΑΠ.

Η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας παραδέχεται ότι θα απαιτηθούν πάνω από 18 μήνες για πλήρη έναρξη της περιόδου 2014-2020

Το γεγονός ότι σε σύνολο 118 Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν εγκριθεί µόλις 28 δείχνει τις καθυστερήσεις που θα υπάρξουν, µε την Γενική ∆ιεύθυνση Γεωργίας της ΕΕ να παραδέχεται ότι θα απαιτηθούν περισσότερο από 18 µήνες για την έναρξη της νέας προγραµµατικής περιόδου 2014-2020. Σύµφωνα δε µε κοινοτικούς αξιωµατούχους, πέραν των 28 µέχρι τώρα εγκριθέντων προγραµµάτων δεν προβλέπεται άλλα να πάρουν το ΟΚ της Κοµισιόν νωρίτερα από το Μάιο, ενώ θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να µην υπάρξουν γενικότερα εγκρίσεις ως το καλοκαίρι.

Για την χώρα µας, που έχει αποστείλει στην Κοµισιόν το σχετικό φάκελο µε τα νέα προγράµµατα από τον περασµένο Ιούνιο, δεν αναµένεται απάντηση νωρίτερα από τον φετινό Ιούλιο, καθώς οι αρµόδιες διαχειριστικές αρχές έχουν να αντιµετωπίσουν περισσότερα από 350 ερωτήµατα και παρατηρήσεις της Επιτροπής προκειµένου να γνωµοδοτήσει υπέρ της εκταµίευσης των 4,2 δισ. ευρώ.

Έτσι, για όσο θα συνεχίζεται αυτή η… αλληλογραφία (σηµειωτέων το ίδιο γίνεται και µε άλλα κράτη-µέλη), µε τις υπηρεσίες της Επιτροπής,  που εξετάζουν µε κάθε λεπτοµέρεια τα προγράµµατα αποστέλλοντας τις πολυσέλιδες παρατηρήσεις τους,  οι επαγγελµατίες του αγροτικού χώρου, θα είναι στην αναµονή περιµένοντας τα πολύτιµα κεφάλαια.
Το βέβαιο είναι ότι οι προκηρύξεις των -Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης, Ορεινές-Μειονεκτικές περιοχές, «Start Up» επιχειρήσεις,  κλπ) θα µπουν στον «πάγο» για ένα µεγάλο χρονικό διάστηµα,

Την ίδια στιγµή, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου, είναι αντιµέτωπος και µε µία ακόµη αρνητική εξέλιξη που έχει να κάνει µε το προηγούµενο ΠΑΑ και την µη κάλυψη του κανόνα ν+2, που αφορά απορροφήσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, για να αποφύγει την επιστροφή πολύτιµων κοινοτικών πόρων στην ΕΕ πρέπει θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον εξάµηνη παράταση του προγράµµατος από τις ευρωπαϊκές αρχές.
πηγη:www.agronews.gr