«Πράσινο φως» για 19 μεταλλαγμένα από την Commission

27.04.2015 

«Πράσινο φως» για 19 μεταλλαγμένα από την Commission
Πράσινο φως για την εισαγωγή και κυκλοφορία 19 μεταλλαγμένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε την Παρασκευή 24 Απριλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα πρόκειται για 10 νέες άδειες Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) για χρήση σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, 7 ανανεώσεις υφιστάμενων αδειών, καθώς και την άδεια για εισαγωγές σε δύο κομμένα λουλούδια ΓΤΟ (όχι για τρόφιμα ή ζωοτροφές).
Οι άδειες ισχύουν για 10 έτη και τυχόν προϊόντα που θα παράγονται από τους εν λόγω ΓΤΟ θα υπόκεινται στους κανόνες επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας της ΕΕ.

Οι γενετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί που εγκρίθηκαν σήμερα οι εξής:
-10 νέες άδειες: καλαμπόκι MON 87460, σόγια MON 87705, σόγια MON 87708, σόγια MON 87769, σόγια 305.423, σόγια BPS-CV127-9, ελαιοκράμβη MON 88302, βαμβάκι T304-40, σόγια MON, βαμβάκι 88913, βαμβάκι LLCotton25xGHB614
-7 ανανεώσεις: αραβόσιτος T25, αραβόσιτος NK603, ελαιοκράμβη GT73, βαμβάκι MON 531 x MON 1445, σόγια MON, βαμβάκι 15985, βαμβάκι ΜΟΝ 531 και βαμβάκι MON 1445
-2 κομμένα άνθη (γαρίφαλο IFD-25958-3 και γαρίφαλο IFD-26407-2).

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα αποφασίστηκε πως δεν θα ισχύει γενική απαγόρευση, αλλά κάθε χώρα θα έχει τη δυνατότητα να απαγορεύει την καλλιέργεια και την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην επικράτειά της.

Πολλοί ωστόσο επισημαίνουν πως είναι πρακτικά αδύνατο να αποτραπεί πλήρως η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων προϊόντων μεμονωμένα σε κάποια χώρα, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα προϊόντα όπως σε ζωοτροφές ή ακόμη και σε τρόφιμα για τους ανθρώπους (αλεύρι, κονσέρβες, είδη ζαχαροπλαστικής, μπισκότα κ.λπ.) και η κοινοτική συνθήκη επιβάλλει την ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων.

Από τα 19 αυτά προϊόντα που εγκρίθηκαν 11 ανήκουν στην αμερικανικό κολοσσό Monsanto και τα υπόλοιπα οκτώ στην επίσης αμερικανική εταιρεία Dupont και στους γερμανικούς όμιλους Bayer και BASF.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέτεινε για δέκα ακόμα χρόνια την άδεια επτά ακόμα γενετικών τροποποιημένων φυτών, από τα οποία το τελευταίο είχε λάβει έγκριση το 2013. Με την απόφαση της Παρασκευής ο αριθμός των «μεταλλαγμένων» που επιτρέπεται να εισάγονται στην ΕΕ, αυξάνεται στα 58. Μέχρι σήμερα, τo μόνο γενετικά τροποποιημένο φυτό που καλλιεργείται στην ΕΕ είναι μια ποικιλία αραβόσιτου της Monsanto, το οποίο καλλιεργείται μόνο στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Η απόφαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαιώνει πως δεν έχει καμία πρόθεση να φέρει την ΕΕ πιο κοντά στους πολίτες της. Αντίθετα φέρνει πιο κοντά την ΕΕ στις ΗΠΑ και την Monsanto», δήλωσε η επικεφαλής της Greenpeace για τα τρόφιμα στην ΕΕ Franziska Achterberg και προσθέτει: «Ανοίγει τις πύλες για ένα κύμα γενετικά τροποποιημένων προϊόντων μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις αμερικανικές εταιρείες βιοτεχνολογίας και τους εμπορικούς διαπραγματευτές. Αυτή είναι η TTIP».

Ο κατάλογος των εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων φυτών και το ακριβές πεδίο εφαρμογής της άδειας λειτουργίας τους είναι διαθέσιμο στο μητρώο της ΕΕ των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ: http://ec.europa.eu/food/dyna/gm_register/index_en.cfm

πηγη:www.agronews.gr