Eurostat: Μείωση 2% σε σχέση με το 2011, του αγροτικού εισοδήματος στην Ελλάδα (12/12/2012 15:42)

Eurostat: Μείωση 2% σε σχέση με το 2011, του αγροτικού εισοδήματος στην Ελλάδα (12/12/2012 15:42)

Eurostat: Μείωση 2% σε σχέση με το 2011, του αγροτικού εισοδήματος στην Ελλάδα Μείωση κατά 2% εμφάνισε το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα κατά το 2012 σε σύγκριση με το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες. Με βάση αυτά τα στοιχεία, μεταξύ των ετών 2005 και 2012, το πραγματικό αγροτικό εισόδημα στην ΕΕ εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 29,7%, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 3,2%. Στους «27», το 2012 σε σύγκριση με το 2005, σημειώθηκαν αυξήσεις σε 16 κράτη - μέλη και μειώσεις σε 11 κράτη - μέλη. Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Βέλγιο (+30%), την Ολλανδία (+14,9%), τη Λιθουανία (+13,6%) και τη Γερμανία (+12,1%), ενώ, οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (-16,4%), την Ουγγαρία (-15,7%) και τη Σλοβενία (-15,1%).
Ακόμη σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2012 στην ΕΕ η αξία της γεωργικής παραγωγής σε τιμές παραγωγού εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 1,8%. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μια μικρή αύξηση στην αξία της φυτικής παραγωγής και μια μεγαλύτερη στη ζωική παραγωγή.
Η αύξηση της αξίας της φυτικής παραγωγής οφείλεται στην αύξηση των πραγματικών τιμών (+6,3%) και αντισταθμίστηκε από τη μείωση σε όγκο (-5,4%).
Ο όγκος παραγωγής μειώθηκε για τις περισσότερες ομάδες καλλιεργειών: στα φυτά και τα λουλούδια (-0,8%), στα φρέσκα λαχανικά (-2,0%), στα ζαχαρότευτλα (-6,2%), στα φρούτα (-6,5%), στα δημητριακά (-7,3%), στους ελαιούχους σπόρους (-7,9%), στις πατάτες (-13,8%) και στο κρασί (-15,6%).
Οι τιμές αυξήθηκαν για όλες τις ομάδες καλλιεργειών: ζαχαρότευτλα (+1,2%), φυτά και λουλούδια (+1,4%), πατάτες (+3,2%), φρούτα (+4,7%), το κρασί (+6,2%), τα νωπά λαχανικά (7,8%), των ελαιούχων σπόρων (+8,8%) και τα δημητριακά (+9,1%).
Το ελαιόλαδο ήταν το μόνο προϊόν που είχε αύξηση τόσο του όγκου (9,2%) όσο και της τιμής (+0,9%).
Η αύξηση της αξίας της ζωικής παραγωγής οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών (+3,9%), ενώ ο όγκος ελαφρώς μειώθηκε (-0,2%).
Αναλυτικότερα ο όγκος παραγωγής μειώθηκε στα βοοειδή (-2,4%), τα αυγά (-1,8%), πρόβατα και αίγες (-1,2%), τους χοίρους (-1,0%), αλλά αυξήθηκε για το γάλα (+0,9%) και τα πουλερικά (+2,7%). Όσον αφορά τις τιμές μειώθηκαν στο γάλα (-5,4%) στα πρόβατα και αίγες (-1,3%), ενώ αυξήθηκαν στα πουλερικά (+1,9%), βοοειδή (+8,5%), χοίροι (+10,2%) και στα αυγά (36,2%).
Διαβάστε την έκθεση της Eurostat