Παίζουν με πλεονέκτημα τα σιτηρά

Πιθανό ένα νέο ρεκόρ τιμών εντός του 2013, λόγω μείωσης των αποθεμάτων

 07/01/2013 - 11:54 πμ

Αυξημένες προσδοκίες καλλιεργούν τα δημητριακά για το νέο έτος τόσο στους παραγωγούς, όσο και στον κόσμο των επενδυτών.
Η σημαντική μείωση των αποθεμάτων τα τελευταία χρόνια και οι ανησυχίες για τα καιρικά φαινόμενα συντηρούν ένα κλίμα αγωνίας που κρατάει σε υψηλά επίπεδα τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα σιτηρά. Η μειωμένη παραγωγή καλαμποκιού το 2012, κυρίως εξαιτίας της ξηρασίας στις ΗΠΑ, έφερε τα δημητριακά σε πλεονεκτική θέση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και έχει δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε οι τιμές να παραμείνουν υψηλές και το 2013. Στην περίπτωση μάλιστα που υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή του καλαμποκιού ή του σιταριού και τη νέα χρονιά, τότε είναι πολύ πιθανό οι τιμές να κινηθούν εκ νέου σε επίπεδα ρεκόρ.
Σύμφωνα με τη Societe Generale, η παγκόσμια ζήτηση του καλαμποκιού υποχώρησε σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, προς όφελος του κτηνοτροφικού σιταριού, ως αντίδραση στην τιμή ρεκόρ των 8,43 δολαρίων ανά λίμπρα που σημειώθηκε τον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει πως οι τιμές του καλαμποκιού που αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται στα 7 δολάρια το μπούσελ, δύσκολα θα υποχωρήσουν κατά τη διάρκεια του 2013 κάτω από τα 6 δολάρια το μπούσελ, καθώς όσο η τιμή θα διορθώνει, θα ανακάμπτει σημαντικά η παγκόσμια ζήτηση. Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή του σιταριού στο χρηματιστήριο του Σικάγο σημείωσε άνοδο κατά 42% την περίοδο 2010-12, τη στιγμή που η κατανάλωση του κτηνοτροφικού σιταριού αυξήθηκε κατά 238% στο ίδιο διάστημα.
Ανοικτά τα Ρωσικά σύνορα
Η απόφαση της Ρωσίας να κρατήσει ανοιχτά τα σύνορα της στις εξαγωγές σιταριού, παρά το γεγονός πως είχε μια πολύ χαμηλή παραγωγή, περιόρισε ως ένα βαθμό τις ανοδικές τάσεις στις τιμές και παράλληλα βελτίωσε το προφίλ της χώρας στο διεθνές εμπόριο των αγροτικών προϊόντων. Η απόφαση αυτή όμως «απελευθέρωσε» τις ανοδικές τάσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, κάτι που δημιουργεί νέα δεδομένα και σχηματίζει μια νέα αγορά, σύμφωνα με τους αναλυτές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σύμφωνα με τον Μάικ Βέρντιν, αναλυτή εμπορευμάτων, πολλοί εκτιμούν πως οι τιμές των σιτηρών θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον κατά 30% αυξημένες από τα σημερινά ήδη υψηλά επίπεδα, δεδομένου ότι τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών βρίσκονται σημαντικά χαμηλότερα από τα επίπεδα που είχαν βρεθεί το 2008, όταν και σημειώθηκε το πρώτο μεγάλο ανοδικό ράλι στις τιμές.