Ακόμη πιο ψηλά την άνοιξη

Τεχνητή» αποδεικνύεται η αδιαφορία των αγοραστών ελαιολάδου

02/01/2013 - 10:02 πμ

Στα 2,65 ευρώ το κιλό επέστρεψαν οι τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στην ισπανική αγορά την τελευταία εβδομάδα, συμπαρασύροντας ανοδικά και τις τιμές της ελληνικής αγοράς.
Καθώς εξελίσσεται η συγκομιδή στην Ισπανία, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για τη χαμηλή παραγωγή, αλλά και τα προβλήματα στην ποιότητα που προκλήθηκαν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις στα 2,85 ευρώ το κιλό, ενώ το βιολογικό ελαιόλαδο πουλήθηκε στα 3 ευρώ.
Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, η αδιαφορία που έδειξαν οι αγοραστές τους προηγούμενους μήνες, χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα, αποδεικνύεται πως ήταν «τεχνητή», αφού τώρα φαίνεται πως σπεύδουν να αγοράσουν ελαιόλαδο και σε υψηλότερες τιμές, καθώς αρκετοί παράγοντες της αγοράς βλέπουν τιμές κοντά στα επίπεδα των 2,80 ευρώ το κιλό κατά τη διάρκεια της άνοιξης. «Αρκετά μεγάλες ποσότητες έφυγαν από τα χέρια των παραγωγών στα επίπεδα των 2,15-2,20 ευρώ το κιλό, ενώ τώρα οι τιμές βρίσκονται στα 2,45 ευρώ το κιλό», σύμφωνα με τον Κώστα Κωνσταντινόπουλο, ελαιοτριβέα από τη Μεσσηνία. Στην Κρήτη οι τιμές για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο οξύτητας 0,3, κυμάνθηκαν από 2,05 μέχρι 2,50 ευρώ το κιλό την περασμένη εβδομάδα, κινούμενες ανοδικά. Πρόσφατα η Ένωση Πεζών ανακοίνωσε άνοδο στα 2,35 ευρώ το κιλό για οξύτητες μέχρι 0,3 από τα 2,20 που αγόραζε. Στην Πελοπόννησο στο ίδιο διάστημα οι τιμές για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έφτασαν σε σχετικά καλύτερα επίπεδα από την Κρήτη με τις υψηλότερες τιμές να προσφέρονται από τον Α.Σ. Γαργαλιάνων και την ΕΑΣ Μεσσηνίας στα επίπεδα των 2,50 ευρώ.
Έκθεση του USDA για την Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει σε πρόσφατη έκθεση του το αμερικανικό Υπ. Γεωργίας, η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στους 310.000 τόνους την περίοδο 2012/13 παραμένοντας χαμηλότερα από την πραγματική της δυναμική, που υπολογίζεται στους 400.000 τόνους. Περισσότερο από το 80% της ελληνικής παραγωγής είναι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Και σε αυτή την έκθεση τα στοιχεία δείχνουν πως χάνεται η υπεραξία του ελληνικού ελαιολάδου, αφού το 80% των εξαγωγών διατίθεται χύμα με βυτία κυρίως στην Ιταλία, ενώ μόλις το 10% αφορά τυποποιημένο προϊόν με ελληνικές ετικέτες.