04/03/2013
Τον κίνδυνο υφαρπαγής των περιουσιών και των επενδύσεών τους φοβούνται όσοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι διάβασαν στην Agrenda για τις επικείμενες ρυθμίσεις εξόφλησης εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων δανείων της παλιάς Αγροτικής Τράπεζας.
Αγρότες
και κτηνοτρόφοι επισημαίνουν τους κινδύνους «υφαρπαγής» περιουσιών και
επιχειρήσεων από το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων
δανείων της "παλιάς" ΑΤΕbank.
Τα "επίμαχα" άρθρα έχουν ως εξής:
Άρθρο 30 παρ. 1
Ρυθμίσεις θεμάτων Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος
Η εξάλειψη ή ο περιορισμός υφιστάμενης υποθήκης, επιταγής ή κατασχέσεως υπέρ της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, που έχει εγγραφεί ατελώς με βάση τις ισχύουσες γι' αυτήν ειδικές διατάξεις πριν τη θέση της ΑΤΕ σε ειδική εκκαθάριση του άρθρου 68 ν. 3601/2007, προς ασφάλεια δανείων ή πιστώσεων, οι εκ των οποίων έννομες σχέσεις μεταβιβάστηκαν σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, στο πλαίσιο της 4/27.7.2012 απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ Β΄ 2209), δύναται να γίνει από το προς η μεταβίβαση πιστωτικό ίδρυμα και χωρίς συμβολαιογραφική πράξη με απλή και μονομερή αίτηση αυτού προς τον οικείο υποθηκοφύλακα ή προϊστάμενο κτηματολογικού γραφείου και απαλλάσσεται από κάθε τέλος και δικαιώματα, κατ' εφαρμογή της ειδικής διάταξης του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 12 του ν. 4332 της 10-16.8.1929.
Το σχέδιο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων δανείων προβληματίζει
Τους κινδύνους «υφαρπαγής» περιουσιών και επιχειρήσεων από το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δανείων της «παλιάς» Αγροτικής Τράπεζας επισημαίνουν στο Agronews αγρότες και κτηνοτρόφοι. Ειδικά στην περίπτωση που έχουν επενδύσει με πολύ μεγάλα ποσά σε κτηνοτροφικές μονάδες ή θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, για να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους, είτε με Σχέδιο Βελτίωσης είτε με δικά τους χρήματα, το ενδεχόμενο να νοικιαστούν τα χωράφια τους, θα οδηγήσει ουσιαστικά και στην ενοικίαση των κτισμάτων που βρίσκονται σε αυτά. Αναφερόμαστε, βεβαίως, στο περίφημο άρθρο 43 του νέου νομοσχεδίου, που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο οποίο έχει αναφερθεί επανειλημμένως η Agrenda και το Agronews.
Ακόμα κι αν υπάρξει ρύθμιση ώστε να μην ενοικιάζονται χωράφια με υψηλού κόστους επενδύσεις ή πολυετείς καλλιέργειες, οι θιγόμενοι προτείνουν να μπει σαφής διάταξη, όπου θα δίνεται προτεραιότητα στον ιδιοκτήτη και οφειλέτη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει ο πρώτα ο ίδιος τη δυνατότητα να νοικιάσει το χωράφι του με βάση τη νέα ρύθμιση.
Τι αναφέρει η πρόταση των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης:
Άρθρο 43
Εξόφληση δανείων
1. Η νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, εξοφλείται από τον αγρότη, εφάπαξ, με καταβολή όλου του ποσού, κατόπιν έγγραφης ενημέρωσης του εκκαθαριστή της Τράπεζας για το ύψος αυτής. Σε περίπτωση μη εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού, για οποιονδήποτε λόγο, αυτό θεωρείται ως νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας 5-10 ετών με επιτόκιο 5%. Η ακριβής διάρκεια του νέου δανείου καθορίζεται από τον εκκαθαριστή βάσει του ύψους της οφειλής και της εκτιμώμενης μισθωτικής αξίας του ακινήτου. Στην σύμβαση του δάνειου η Τράπεζα δύναται να απαιτεί το δικαίωμα εκμίσθωσης του ακινήτου και την εκχώρηση του μισθώματος του εκμισθούμενου αγροτικού ακινήτου σε αυτήν, μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του δανείου. Η εξόφληση του νέου δανείου γίνεται από τα μισθώματα που θα εισπραχθούν από την εκμίσθωση του ακινήτου.
2. Τα ακίνητα εκμισθώνονται, για διάρκεια 3 ετών, σε ενδιαφερόμενους μισθωτές των κατηγοριών της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του Ν.4061/2012 (Α΄ 66) «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων –Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και άλλες διατάξεις», αντί μισθώματος που προκύπτει μετά από ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό. Για την επιλογή του μισθωτή εφαρμόζονται τα κριτήρια της παραγράφου 2 του ιδίου ως άνω άρθρου και επιπλέον το κάτωθι κριτήριο:
● Υποψήφιος για μίσθωση ενυπόθηκου υπέρ ΑΤΕ ΑΕ αγροτικού ακινήτου με προσφορά ίση με την τιμή εκκίνησης, λαμβάνει βαθμό μηδέν.
● Υποψήφιος για μίσθωση ενυπόθηκου υπέρ ΑΤΕ ΑΕ αγροτικού ακινήτου με προσφορά πλέον της τιμής εκκίνησης, για κάθε επιπλέον ποσοστιαία μονάδα (1%), λαμβάνει βαθμούς 10.
Από το νομοσχέδιο με θέμα «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στους τομείς της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών, της υγείας και προστασίας των ζώων ως και της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Πηγή: www.agronews.gr