Δημήτρης Β. Αναγνωστόπουλος, Γεωπόνος Παν. Θεσσαλίας
, ' );
//-->
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
">dvanagnosto@yahoo.gr
Στην παρούσα εργασία γίνεται μια προσπάθεια να καταγραφούν και να συγκεντρωθούν οι θρεπτικές και ιατρικές χρήσεις Goji berry, που έχουν μελετηθεί και επιβεβαιωθεί με πειράματα κατα καιρούς.
Αν θέλουμε να μιλήσουμε με αριθμούς και συγκρίσεις θα λέγαμε ότι έχει 19 αμινοοξείδια, 500 φορές βιταμίνη C
από το πορτοκάλι , 21 ιχνοστοιχεία μεταξύ αυτών και τον γερμάνιο (
αντικαρκινικό ιχνοστοιχείο) και έχει πρωτεΐνες περισσότερες από το
σιτάρι. Τέλος, είναι σημαντικότατη πηγή καρετονοειδών (M. Marchuck, 2005 και Earl Mindell και Rick Handel, 2003).
Οι Bucheli et al.(2011) σε δείγμα ηλικιωμένων ανθρώπων χορήγησαν καρπό Goji berry για 90 ημέρες. Ο καρπός παρουσίασε στα άτομα σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα καθώς και αύξησε τα επίπεδα ζεοξανθίνης, πράγμα που σημαίνει ότι αποτρέπει παθήσεις των ματιών όπως η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.
Οι He et al. (2012) βρήκαν στους πολυσαγχαρίτες του καρπού εκτός από αντιοξειδωτική δράση αλλά και αντιπολλαπλασιαστική δράση άρα μπορεί να γίνει χρήση ενάντια στον καρκίνο. Παρόμοια αντικαρκινική δράση βρήκαν και οι Cao et al. (1994).
Σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε χορηγήθηκε Goji berry σε ποντίκια και μετά αυτά εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά όσον αφορά την αντίδραση του δέρματος στην ακτινοβολία.. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί μελανώματα που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.
H Ninger (2011) έπειτα από χορήγηση 2 εβδομάδων του καρπού σε ασθενείς παρατήρησε βελτιώσεις στο γαστρεντερικό τους σύστημα και γενικότερα περισσότερη ενέργεια και ήρεμο ύπνο στους νοσηλευόμενους.
Ο Poterat (2009) αναφέρει αντιγηραντικές ιδιότητες του φυτού ενώ κάνει λόγο και για ενθαρρυντικά αποτελέσματα απέναντι σε παθήσεις όπως ο διαβήτης και η αθηροσκλήρωση. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι ρόλο στις αντιγηραντικές ιδιότητες του φυτού μπορεί να παίζει ρόλο και η περιεκτικότητα του σε Βιταμίνη E (www.antigiransi.com).
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Warmund (2010) o Οργανισμός Tροφίμων των ΗΠΑ το 2006 δεν αναγνώρισε την ασφαλή χορήγηση του ως αποτελεσματικό ιατρικό προϊόν. Οι ενστάσεις χορήγησης σύμφωνα με τους Monzón Ballarín et al. (2011) συγκεντρώνονται στην αλλεργιογόνο αντίδραση που προκαλεί σε κάποια άτομα.
Σύμφωνα με τους Song et al. (2011) το Goji λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε ταυρίνη είναι αποτελεσματικό απέναντι στην πάθηση του αμφιβληστροειδούς του διαβήτη. Οι Zou et al. (2010) επιπλέον βρήκαν και υπογλυκαιμική δράση του φυτού άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του διαβήτη.
Το ασκορβικό οξύ ( Vit. C) που περιέχει το Goji Berry έδειξε θετική επίδραση στην αναστολή της ηπατικής βλάβης (Wang, 2009). Παρόμοια δράση παρουσιάζουν γενικά και στους πολυσακχαρίτες του φυτού οι Xiao et al. (2012) καθώς αναστέλλουν τις τοξικές ουσίες του ύπατος.
Η υδρόλυση των φύλλων του Goji berry προωθεί την ανάπτυξη του βακτυρίου Pediococcus acidilactici. Το βακτήριο αυτό είναι προβιοτικό και έχει ανασταλτική δράση απέναντι στα επιβλαβή βακτήρια Shigella,Salmonella, Clostridium difficile και Escherichia coli. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι το φυτό προωθεί έμμεσα και αντιβακτηριδιακή δράση (Yeh et al. 2008).
Ουσίες που έχουν απομονωθεί από Goji berry έχουν ευεργετικές ανασταλτικές ιδιότητες απέναντι σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά όπως ο σταφυλόκοκκος αλλά και εναντίον παθογόνων μυκήτων όπως ο Candida albicans. Άρα από εδώ προκύπτει αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιακή δράση (Lee et al, 2004 και Lee et al. 2008). Η ερμηνεία για τις δράσεις αυτές είναι η ουσία που περιέχει το Goji berry, την κετόνη Solavetivone.
Οι Chen et al. (2008) βρήκαν ότι η χορήγηση Goji berry αυξάνει την παραγωγή T- λεμφοκυττάρων. Τα Τ-λεμφοκύτταρα προάγουν την ανοσία άρα και την ανθεκτικότητα σε ασθένειες και λοιμώξεις.
Οι Gan et al. (2001) ανακάλυψαν ανασταλτική δράση στην λευχαιμία με την χορήγηση του καρπού.
Ακόμα, για τον φυτό παρουσιάζονται δράσεις μείωσης της χολυστερίνης, αντιφλεγμονώδεις δράσεις και ενθαρρυντικά αποτελέσματα ενάντια στον προστάτη. Για όλα τα παραπάνω ευθύνεται η ουσία β-σιτεστερόλη που περιέχει το Goji berry. Επίσης, λόγω της ουσίας Cyperone ελέγχει την αρτηριακή πίεση και είναι αποτελεσματικό σε καρδιακές παθήσεις (M. Marchuck, 2005 και Earl Mindell και Rick Handel, 2003). Τέλος, ερευνητές κάνουν λόγο για ευεργετικές επιδράσεις απέναντι στην νόσο Alzheimer's (www.webmd.com).
Βιβλιογραφία
1. S.
M. Ballarín, M.A. López-Matas, D. Sáenz Abad, N. Pérez-Cinto, J.
Carnés. 2011. Anaphylaxis Associated With the Ingestion of Goji Berries
(Lycium barbarum). J Investig Allergol Clin Immunol 2011; Vol. 21(7):
567-570
2. Bucheli
Peter, Vidal Karine, Shen, Lisong, Gu Zhencheng, Zhang Charlie, Miller,
Larry E, Wang Junkuan. 2011. Goji Berry Effects on Macular
Characteristics and Plasma Antioxidant Levels. Optometry & Vision Science. Volume 88 - Issue 2 - pp 257-262
3. Cao GW, Yang WG, Du P.. 1994. Observation
of the effects of LAK/IL-2 therapy combining with Lycium barbarum
polysaccharides in the treatment of 75 cancer patients. Zhonghua Zhong Liu Za Zhi. Nov;16(6):428-31
4. Chen Z., Kwong Huat Tan B., Chan S.H. 2008. Activation of T lymphocytes by polysaccharide-protein complex from Lycium barbarum L. International Immunopharmacology, 8 (12), pp. 1663-1671
5. Gan L, Wang J, Zhang S.. 2001. Inhibition the growth of human leukemia cells by Lycium barbarum polysaccharide. Wei Sheng Yan Jiu.Nov;30(6):333-5
6. Dong Gun Lee, Yoonkyung Park, Mi-Ran Kim, Hyun Jun Jung, Young Bae Seu, Kyung-Soo Hahm and Eun-Rhan Woo. 2004. Anti-fungal effects of phenolic amides isolated from the root bark of Lycium chinense. Biotechnology Letters, 2004, Volume 26, Number 14, Pages 1125-1130
7. Dong Gun Lee, Hyun Jun Jung and Eun-Rhan Woo.2008. Antimicrobial property of (+)-lyoniresinol-3α- O -β-d -Glucopyranoside isolated from the root bark of Lycium chinense Miller against human pathogenic microorganisms. Archives of Pharmacal Research. Volume 1 / 1978 - Volume 35 / 2012
8. M. Marchuck. 2005. Goji Berry-Ancient Herb, New Discovery. New Life Journal.
9. Michele Warmund.2010. The Mystery of Goji Berries. Missouri Environment and Garden. Volume 16, Number 7. Page 60.
10. Earl Mindell and Rick Handel. 2003. Goji: The Himalyan Health Secret. Momentum Media Health Series
11. Nianwu He, Xingbin Yang, Yadong Jiao, Lingmin Tian, Yan Zhao.2012. Characterisation of antioxidant and antiproliferative acidic polysaccharides from Chinese wolfberry fruits. Food Chemistry, Vol. 133, No. 3. (August 2012), pp. 978-989
12. Ninger, Laura J. 2008. Goji Berry Juice Enhances Energy, Well-Being. Life Extension. Vol. 14 Issue 12, p21
13. Olivier Potterat.2009.
Goji (Lycium barbarum and L. chinense): Phytochemistry, Pharmacology
and Safety in the Perspective of Traditional Uses and Recent Popularity.
Planta Med 2010; 76: 7–19
14. Reeve VE, Allanson M, Arun SJ, Domanski D, Painter N. 2010. Photochemical
& Photobiological Sciences : Official Journal of the European
Photochemistry Association and the European Society for Photobiology. 9(4):601-7
15. Song MK, Salam NK, Roufogalis BD, Huang TH. 2011. Lycium barbarum (Goji Berry) extracts and its taurine component inhibit PPAR-γ-dependent
gene transcription in human retinal pigment epithelial cells: Possible
implications for diabetic retinopathy treatment. Biochem Pharmacol. 2011 Nov 1;82(9):1209-18.
16. Wang NT, Lin HI, Yeh DY, Chou TY, Chen CF, Leu FC, Wang D, Hu RT.2009. Effects of the antioxidants lycium barbarum and ascorbic acid on reperfusion liver injury in rats. Transplant Proc. 2009 Dec;41(10):4110-3.
17. Xiao J, Liong EC, Ching YP, Chang RC, So KF, Fung ML, Tipoe GL. 2012. Lycium barbarum polysaccharides protect mice liver from carbon tetrachloride-induced oxidative stress and necroinflammation. J Ethnopharmacol. 2012 Jan 31;139(2):462-70
18. Yeh Y.C., Hahm T.S., Sabliov C.M.,Lo Y.M.. 2008. Effects of Chinese wolfberry (Lycium chinense P. Mill.) leaf hydrolysates on the growth of Pediococcus acidilactic. Bioresource Technology, 99 (5), pp. 1383-1393.
19. Zou S., Zhang X., Yao W., Niu Y., Gao X..2010.Structure characterization and hypoglycemic activity of a polysaccharide isolated from the fruit of Lycium barbarum L. Carbohydrate Polymers, 80 (4), pp. 1161-1167.
21. www.antigiransi.com. Η Αντιγηραντική Υπόσχεση της Βιταμίνης Επηγη: www.agrocapital.gr