Νέες ποικιλίες πατάτας για το ευρωπαϊκό κλίμα

  30/04/2013 

Τέσσερις νέες ποικιλίες πατάτας δημιούργησε το βάσκικο ινστιτούτο γεωργικών ερευνών και ανάπτυξης, Neiker-Tecnalia, που χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, καλή παραγωγή, τόσο ως προς το μέγεθος και τον αριθμό των κονδύλων, όσο και ως προς την αντοχή τους στις συνήθεις ασθένειες.

Οι νέες πατάτες δημιουργήθηκαν με φυσικό τρόπο μέσω της διασταύρωσης ποικιλιών από τη Νότια Αμερική με εμπορικές ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα ήταν τρεις ποικιλίες πατάτας με μωβ σάρκα και μια με έντονα κίτρινη σάρκα.

Οι νέες ποικιλίες αποτελούν μέρος του προγράμματος «Γενετικής Ενίσχυσης της Πατάτας» που εκπονείται από το Neiker-Tecnalia. Επικεφαλής της έρευνας είναι η γεωπόνος Ρακέλ Λόπεζ, η οποία παρουσίασε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων. Ο σκοπός της ήταν να βρει γεώμηλα τα οποία θα συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών της Νότιας Αμερικής (χρώμα, αντοχή σε παθογόνα και ιδιότητες θρεπτικές και οργανοληπτικές) με εκείνα των εμπορικών ποικιλιών που καλλιεργούνται σε ευρωπαϊκά κλίματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλή παραγωγικότητα.

Η Ρακέλ τονίζει τη σημασία των νέων ποικιλιών υποστηρίζοντας ότι: «Είναι ευεργετικό για τους ευρωπαίους παραγωγούς να έχουν ποικιλίες πατάτας με μοβ σάρκα γιατί είναι προσαρμοσμένες στις κλιματολογικές συνθήκες αυτής της ηπείρου. Επιπλέον, οι ποικιλίες αυτές ενσωματώνουν φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες είναι θρεπτικά και οπτικά ελκυστικές, τόσο για τους επαγγελματίες εστιάτορες όσο και για τους τελικούς καταναλωτές».

Σημειώνεται ότι θα χρειαστούν περίπου 15 χρόνια μέχρι αυτές οι νέες ποικιλίες να είναι διαθέσιμες στο εμπόριο. 




Πηγή: www.agronews.gr