20/06/2013
Προ των πυλών φαίνεται ότι βρίσκεται η συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ καθώς, λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας (Δευτέρα 24 Ιουνίου) στο Λουξεμβούργο, Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο φαίνεται να βρίσκουν τρόπους ώστε να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.
Θετικός
"οιωνός" μπορεί να θεωρηθεί η συμφωνία που "έκλεισε" νωρίτερα για το
πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2014-2020.
Η συμβιβαστική διάθεση ήταν προφανής στο διαδικτυακό vτιμπέιτ που παραχώρησαν πριν από λίγο (σ.σ. το μετέδωσε ζωντανά μέσω live streaming το Agronews) ο Επίτροπος Γεωργίας, Ντατσιάν Τσιόλος και ο πρόεδρος της COMAGRI, Πάολο Ντε Κάστρο.
«Δεν χρειάζεται ένα θαύμα η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για να κλείσει εντός του χρονοδιαγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσιόλος ενώ και ο Ντε Κάστρο εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η μεταρρύθμιση είναι σε καλό δρόμο και θα επέλθει μέσα από συμβιβασμούς και στα τρία θεσμικά όργανα (Κομισιόν, Συμβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο)».
«Έχει γίνει πολύ δουλειά στους τριμερείς διαλόγους και έχω κάνει και πολλές προσωπικές συναντήσεις με τον κ. Πάολο ντε Κάστρο. Τώρα απλά μένουν να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες», δήλωσε ο Επίτροπος. Επιπλέον, τόνισε ότι το να παραταθεί η συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ μερικούς μήνες ακόμα δεν θα ωφελήσει κανένα.
Ο επικεφαλής της COMAGRI όταν ρωτήθηκε για αν θα πάει τελικά το Ευρωκοινοβούλιο στο Λουξεμβούργο τόνισε ότι δεν είναι αυτό το θέμα, αλλά το «να πετύχουμε μια καλή συμφωνία που να είναι προς όφελος των ευρωπαίων αγροτών. Αν πρέπει να περιμένουμε μερικές βδομάδες ακόμα για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα και να μην πιεστούμε στη συνάντηση του Λουξεμβούργου, τότε θα το προτιμήσουμε. Στόχος του Ευρωκοινοβουλίου είναι μια ξεκάθαρη πολιτική θέση πριν πάμε στο Λουξεμβούργο».
«Είναι πολλά τα ανοικτά θέματα, αλλά οι ευρωβουλευτές παραμένουν στις θέσεις τους και θέλουν να μετέχουν ενεργά στις διαπραγματεύσεις. Στις τριμερείς διαπραγματεύσεις οι υπουργοί βάζουν θέματα που δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία των ευρωβουλευτών ή υποστηρίζουν ότι δεν έχουν εντολή για να συζητήσουν κάποια άλλα. Οι υπουργοί θα πρέπει να τηρήσουν τη συμφωνία της Λισαβόνας η οποία έδωσε στο ευρωκοινοβούλιο ίση εξουσία στη λήψη των αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επίσης, για τον Επίτροπο το στοίχημα που είχε βάλει τον Οκτώβριο του 2011 για μια «πιο δίκαιη, πιο πράσινη και πιο απλή ΚΑΠ» τόνισε πως έχει επιτευχθεί.
Ο Κάστρο με τη σειρά του δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν είναι τόσο καινοτόμα η συμφωνία όσο θα ήθελε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε ότι «εν όψει και της έναρξης των διαπραγματεύσεων τις ΕΕ με τις ΗΠΑ για ελεύθερο εμπόριο θα πρέπει να ενισχύσουμε τη θέση των ευρωπαίων αγροτών για να είναι πιο ανταγωνιστικοί στη διεθνή αγορά». Κατέληξε, ότι «πέρα από τις διεθνείς πιέσεις οι ευρωπαίοι αγρότες θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μια καλή συμφωνία για την ΚΑΠ».
Θετικός οιωνός η συμφωνία για τον προϋπολογισμό
Για το γεγονός το ότι έκλεισε το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020 με συμβιβασμό στις Βρυξέλλες ο Κάστρο ανέφερε ότι είναι ένα βήμα μπροστά για την ΚΑΠ αλλά μένει να το εγκρίνει και η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την προσεχή Τρίτη 25 Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε η ιρλανδική προεδρία στις Βρυξέλλες, το συνολικό πλαίσιο «δημοσιονομικών προοπτικών» όπως επισήμως αποκαλείται, ανέρχεται σε 997 δισ. ευρώ. Η αγροτική πολιτική θα απορροφήσει 278 δισ. ευρώ.
Τα ανοικτά θέματα
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Λουίς Μανουέλ Καπόουλας Σάντος, τα δύσκολα σημεία στα οποία έχει κολλήσει η διαπραγμάτευση είναι ο βαθμός της εσωτερικής σύγκλισης, δηλαδή του ποσοστού της εξίσωσης των ενισχύσεων που δίνονται στον κάθε κλάδο της παραγωγής και ο τρόπος πληρωμής των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων.
Τα κράτη μέλη επιθυμούν τα αγροπεριβαλλοντικά να πληρώνονται και από τον Πρώτο και από το Δεύτερο Πυλώνα, παρά τις αντιρρήσεις της Κομισιόν και των ευρωβουλευτών. Για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, η ιρλανδική προεδρία προτείνει δύο συμβιβαστικές λύσεις. Η πρώτη προβλέπει την εφαρμογή ενός σταθερού συντελεστή μείωσης των ενισχύσεων που καταβάλλονται από το δεύτερο πυλώνα για τα ισοδύναμα μέτρα τα οποία δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω από τα μέτρα «πρασινίσματος» του πρώτου πυλώνα. Η δεύτερη πρόταση κάνει λόγο για συμπερίληψη των οικολογικών μέτρων στη «γραμμή βάσης» του Δεύτερου Πυλώνα, με τη διαβεβαίωση ότι μόνο τα μέτρα που πάνε ένα βήμα παραπέρα από το πρασίνισμα θα περιληφθούν στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.
Πηγή: www.agronews.gr