Χαρακόπουλος: «Δεν θα παρακρατηθούν εισφορές από αποζημιώσεις ΕΛΓΑ»

 20/06/2013

Ο συμψηφισμός εισφορών-αποζημιώσεων δεν προβλέπεται από το υπάρχον πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, τόνισε στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ιορδάνη Τζαμτζή.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του αναπληρωτή υπουργού στη Βουλή:

«Η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις αρχές Ιουνίου έπληξε σημαντικά διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και ιδιαίτερα την Πέλλα και την Ημαθία. Χαλαζοπτώσεις, όμως, δεν είχαμε μόνο στη Μακεδονία, είχαμε και στη Θεσσαλία, στη Φθιώτιδα, στην Αρκαδία και στην Αργολίδα. Από την πρώτη στιγμή μαζί με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ επισκεφθήκαμε τις πληγείσες περιοχές όχι μόνο για να δούμε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της ζημιάς, αλλά κυρίως για να διαβεβαιώσουμε τους αγρότες ότι θα υπάρξουν αντικειμενικές και δίκαιες αποζημιώσεις. Οι ζημιές αφορούν κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά και καλλιέργειες αμπέλου, βαμβακιού, καπνού, σιτηρών, ψυχανθών και κηπευτικών».

Ξεκίνησαν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις

«Θα ήθελα να επισημάνω, ότι δεν χρειάζεται να δοθεί καμία εντολή στον ΕΛΓΑ προκειμένου να πράξει τα αυτονόητα. Εξ’ ορισμού είναι ο ασφαλιστικός οργανισμός που στηρίζει τους αγρότες, ιδιαίτερα όταν πλήττονται από δυσμενή καιρικά φαινόμενα. Έτσι, λοιπόν, αν και ακόμη δεν έχει περάσει το δεκαπενθήμερο υποβολής των δηλώσεων, ξεκίνησαν άμεσα οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις, με προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής: ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, κλπ. και θα συνεχιστεί βεβαίως και στις υπόλοιπες καλλιέργειες».

Δεν ψεκάζουμε τον ελληνικό λαό
«Θα ήθελα να αναφερθώ με την ευκαιρία αυτή στη σπουδαιότητα του προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας που έχει δύο σκέλη: τα εναέρια μέσα και τα αντιχαλαζικά δίχτυα. Περιοχές εφαρμογής της προστασίας με εναέρια μέσα είναι στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Επειδή διακινούνται διάφορα φαιδρά, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, ότι δήθεν ψεκάζουμε τον ελληνικό λαό για να μην αντιδρά στα μέτρα λιτότητας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι τα αεροπλάνα της αντιχαλαζικής προστασίας μόνη αποστολή έχουν την καταστολή του χαλαζιού. Στην καταιγίδα της 10ης Ιουνίου αν και πραγματοποιήθηκαν 4 διαδοχικές πτήσεις, η καθολική αποτροπή του χαλαζιού δεν ήταν εφικτή εξαιτίας του εξαιρετικά έντονου φαινομένου που αντίστοιχο δεν έχει παρατηρηθεί στα τελευταία 30 χρόνια που εφαρμόζεται το πρόγραμμα.

Πράγματι, έβρεξε… παγάκια. Το χαλάζι που και εγώ είδα στην Πέλλα και στην Ημαθία ήταν στο μέγεθος μανταρινιού».

Γενναία  επιχορήγηση 60% για αντιχαλαζικά δίχτυα από τον ΕΛΓΑ
«Πέρα, όμως, από τα εναέρια μέσα υπάρχει και το πρόγραμμα επιχορήγησης των μέσων ενεργητικής προστασίας, τα αντιχαλαζικά δίχτυα. Ο ΕΛΓΑ επιχορηγεί γενναία με 60% το κόστος εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτυών σε καλλιέργειες αμπέλου, μηλοειδών, πυρηνοκάρπων, ροδιάς και ακτινιδιάς.

Είναι ένα μέσο που προστατεύει πλήρως την παραγωγή σε περίπτωση χαλαζόπτωσης. Το όφελος των παραγωγών είναι πολλαπλό: προστασία της παραγωγής, εξασφάλιση σταθερής ροής προϊόντων στην αγορά, προστασία από τον καύσωνα, μειωμένες αρδευτικές ανάγκες. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση αντιχαλαζικών διχτυών προσδίδει ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως ο ομοιόμορφος χρωματισμός των μήλων που είναι βασική καλλιέργεια στην περιοχή».

Στα 10 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα επιχορήγησης αντιχαλαζικών διχτυών

«Το πρόγραμμα ξεκίνησε δειλά το 2004 και έφτασε το 2012 να ενταχθούν σε αυτό 4.237 στρέμματα. Το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας το 2013 θα εγκριθεί εντός του τρέχοντος μηνός. Οι παραγωγοί θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα διατηρηθεί στα περσινά επίπεδα, δηλαδή περίπου στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Εμείς ενθαρρύνουμε τους αγρότες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Από τα 10 εκατομμύρια που υπήρχαν πέρυσι στο πρόγραμμα απορροφήθηκαν μόνο τα 4 εκατομμύρια».

Δίκαιες και αντικειμενικές εκτιμήσεις και αποζημιώσεις

«Θα ήθελα από αυτό το Βήμα να διαψεύσω και μία άλλη φήμη που υπάρχει στους ανά την επικράτεια καφενέδες, ότι δήθεν ο ΕΛΓΑ δίνει εντολή στους εκτιμητές να υποεκτιμούν τις ζημιές -την οποία άκουγα και εγώ ως Βουλευτής.

Τέτοια εντολή δεν υπάρχει. Η εντολή προς τους εκτιμητές είναι να είναι δίκαιες και αντικειμενικές οι εκτιμήσεις. Άλλωστε, ο ΕΛΓΑ δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Το 2012 είχε έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές 122 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος των αποζημιώσεων αναμένεται να αγγίζει τα 110 εκατομμύρια ευρώ. Έχει ένα αποθεματικό της τάξης των 80 εκατομμυρίων ευρώ».

Οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο υπόκεινται σε προγράμματα ΠΣΕΑ

«Από τις χαλαζοπτώσεις προξενήθηκαν ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο. Είχα την ευκαιρία να δω με τα μάτια μου κατά την επίσκεψή μου στην Πέλλα και στην Ημαθία: σπασμένα κλαδιά σε κερασιές και σε ακτινιδιές. Αυτές οι ζημιές υπόκεινται σε προγράμματα ΠΣΕΑ. Σύντομα λοιπόν θα διενεργηθούν οι καταγραφές και αυτών των ζημιών και εφόσον τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων».

Συνεργασία ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ για έγκαιρες αποζημιώσεις
«Η έγκαιρη εκταμίευση των αποζημιώσεων δεν αποτελεί μόνο θέμα του ΕΛΓΑ, αλλά και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για να πληρώσει ο ΕΛΓΑ, θα πρέπει να έχει έγκαιρα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλα τα στοιχεία των Δηλώσεων Καλλιέργειας-Εκτροφής.

Πρέπει να επισημάνω ότι φέτος ο ΕΛΓΑ βρίσκεται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε καλή συνεργασία, ώστε να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα στις πληγείσες περιοχές η διαδικασία αποσφαλμάτωσης των δηλώσεων το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη αποζημίωση στους παραγωγούς».

Προσπάθειες για την ενίσχυση του προσωπικού του ΕΛΓΑ

«Ως προς το προσωπικό του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας απέστειλε ο Οργανισμός, στις 31/12/2009 υπηρετούσαν 564 τακτικοί υπάλληλοι και 367 εποχικοί όλων των κλάδων. Προχθές, στις 18/06/2013, υπηρετούσαν 477 τακτικοί και 63 εποχικοί.

Ο ΕΛΓΑ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση του προσωπικού, εντός βεβαίως των αυστηρών δημοσιονομικών πλαισίων. Αν και είχε υποβληθεί πρόταση προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να γίνουν προσλήψεις 150 ατόμων με οκτάμηνες συμβάσεις, τελικά δόθηκε έγκριση για πρόσληψη 150 ατόμων, αλλά με τρίμηνες συμβάσεις. Έτσι, αν και αρχικά υποβλήθηκαν 800 αιτήσεις, στην πρόσκληση του ΕΛΓΑ να εργαστούν ανταποκρίθηκαν μόνο 55 γεωτεχνικοί και 6 κτηνίατροι.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, καθώς καλούνται άνθρωποι να μετακινηθούν σε μακρινές από την περιοχή τους Περιφερειακές Ενότητες για 3 μήνες, χωρίς να υπάρχουν οι εκτός έδρας οικονομικές ενισχύσεις -τα λεγόμενα εκτιμητικά- και με μισθό που έχει υποστεί ήδη αρκετές περικοπές.

Πετύχαμε, όμως, την έγκριση, το Μάιο του 2013, της πρόσληψης 90 γεωτεχνικών τετράμηνης απασχόλησης. Στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει και η σχετική πρόσκληση. Επίσης, έχει υποβληθεί αίτημα ένταξης του ΕΛΓΑ στο πλαίσιο της κινητικότητας των υπαλλήλων.

Τέλος, ο ΕΛΓΑ για την έγκαιρη διενέργεια των εκτιμήσεων ενισχύει άμεσα το υποκατάστημα της Βέροιας που διαθέτει 26 εκτιμητές με μετακινήσεις μόνιμου προσωπικού από υποκαταστήματα. Ήδη μετακινήθηκαν 8 μόνιμοι γεωτεχνικοί από άλλα υποκαταστήματα και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και επίσης τοποθετήθηκαν άλλοι 13 συμβασιούχοι.

Σε κάθε περίπτωση, όπου απαιτείται, ζητείται και η συνδρομή των Περιφερειών με τους γεωτεχνικούς που αυτές διαθέτουν και κατά κανόνα ανταποκρίνονται θετικά».

Συμψηφισμός εισφορών-αποζημιώσεων θα υπονόμευε τη βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ
«Στο ισχύον πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, δεν προβλέπεται αυτό που ζητάει ο συνάδελφος, κ. Τζαμτζής , να παρακρατηθούν, δηλαδή, οι εισφορές από την αποζημίωση. Κατανοώ τους λόγους για τους οποίους το θέτει. Πραγματικά υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στους αγρότες που υπέστησαν αυτή την καταστροφή.

Φοβούμαι, όμως, ότι η συζήτηση περί συμψηφισμού μπορεί να οδηγήσει στη μη καταβολή εισφορών από τους αγρότες, οι οποίοι αν έχουν ζημιά τότε θα ζητούν να παρακρατηθούν οι εισφορές από τις αποζημιώσεις. Έτσι, όμως, δεν μπορεί να είναι βιώσιμο ένα σύστημα γεωργικής ασφάλισης. Θέλουμε να είναι βιώσιμος ο ΕΛΓΑ, προκειμένου να στέκεται δίπλα στον αγρότη την ώρα της δοκιμασίας».


Πηγή: www.agronews.gr