Ανάχωμα στην κρίση οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην ΕΕ

10/07/2013

Σημαντική βοήθεια στους αγρότες σε περιόδους κρίσης και μεταβλητότητας των τιμών προσφέρουν οι συνεταιρισμοί. Μάλιστα, ο κατάλογος των TOP 100 Ευρωπαϊκών Αγροτικών Συνεταιρισμών δείχνει ότι, παρά την τρέχουσα οικονομική κρίση, παρουσίασαν ρυθμό ανάπτυξης14% το 2011 και 9% το 2012.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Συνεταιρισμών, το Σάββατο 6 Ιουλίου, από την κεντρική πανευρωπαϊκή συνεταιριστική οργάνωση Cogeca.
Σύμφωνα με την οργάνωση τα οφέλη των συνεταιρισμών στην παροχή βοήθειας στους γεωργούς είναι πολλά για να έχουν καλύτερες αποδόσεις από την αγορά για τα προϊόντα τους, γεγονός που είναι ζωτικής σημασίας στην τρέχουσα οικονομική κρίση. Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνεται από 78 νέες εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν στις αρχές του έτους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικές με την στήριξη των συνεταιρισμών προς τους αγρότες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι όταν οι γεωργικοί συνεταιρισμοί έχουν ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς, το επίπεδο τιμών σε μια περιοχή μπορεί να αυξηθεί για τους αγρότες και η αστάθεια της αγοράς μπορεί να μειωθεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι η μεταβλητότητα στις αγορές αγροτικών προιόντων είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες αυτή τη στιγμή. Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της Cogeca κ. Christian Pees, είπε «Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην παροχή βοήθειας στους γεωργούς για την καλύτερη διαχείριση της μεταβλητότητας των αγορών αλλά και για την εξασφάλιση υψηλότερων τιμών για τα προϊόντα τους. Με δεδομένο ότι οι αγρότες σήμερα λαμβάνουν ένα μικρό ποσοστό από την τελική τιμή ενός προϊόντος, είναι σημαντικότερο από ποτέ να επικεντρωθούμε περαιτέρω στον εφοδιασμό μέσω της ανάπτυξης των συνεταιρισμών για να τους βοηθήσουμε να απολαύσουν καλύτερες αποδόσεις».

Και συνεχίζοντας ανέφερε: «Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, ακόμη και κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης εξακολούθησαν να αναπτύσσονται και να εξελίσσονται σε πιο αποτελεσματικές, πιο αποδοτικές και, τελικά, πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Ο κατάλογος των TOP 100 Ευρωπαϊκών Αγροτικών Συνεταιρισμών δείχνει ότι, παρά την κρίση, συνέχισαν να αυξάνονται με ρυθμό ανάπτυξης 14% το 2011 και 9% το 2012. Και οι δύο αριθμοί καταδεικνύουν σαφώς την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών γεωργικών συνεταιρισμών σε περιόδους κρίσης. Αυτό τονίστηκε επίσης από τους ευρωβουλευτές σε ψήφισμα που εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα. Παίζουν, επίσης, κινητήριο ρόλο για την ανάπτυξη και την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ. Γι 'αυτό είναι σημαντικό να διασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η ενίσχυση του ρόλου των συνεταιρισμών. Η προώθηση της συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας είναι ένα βασικό μέρος των στρατηγικών στόχων της πολιτικής της Cogeca, για την εξασφάλιση των μακροπρόθεσμων οικονομικών συμφερόντων και τη βιωσιμότητα των ευρωπαίων γεωργών».
 
 
 Πηγή: www.agronews.gr