23/09/2013
Άλλωστε,
η πρώτη χρονιά ήταν πιλοτική και τους έμαθε κυρίως ποιες ποικιλίες
είναι καλύτερες για το ελληνικό κλίμα, ποια χωράφια ταιριάζουν
περισσότερο στη σόγια και ποια λάθη να αποφεύγονται με τον μηχανολογικό
εξοπλισμό.
Πάντως, ο Θέμης Καλπακίδης από την Καβάλα, παραγωγός σόγιας εδώ και 7 χρόνια, μας είπε ότι πέτυχε πολύ καλές αποδόσεις (πάνω από 400 κιλά το στρέμμα), αξιοποιώντας τη γνώση που έχει αποκτήσει. Όλη η Ομάδα της περιοχής είχε κλείσει συμβόλαια με το εργοστάσιο βιοντίζελ των Σερρών «Φυτοενέργεια» στα 0,45 ευρώ το κιλό και ήδη αυτές τις μέρες συγκομίζει με βάση αυτή την τιμή.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΛΒΙΖ, Βασίλης Χαλκίδης, δεν πτοείται από τη φετινή χρονιά, παρά τα μόλις 3.500 στρέμματα που σπάρθηκαν με σόγια. Λέει στην Agrenda ότι θα συνεχίσει συμβολαιακά για την επόμενη χρονιά και ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις για τη χρηματοδότηση του project από την τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα, προετοιμάζει το στελεχιακό του δυναμικό: Δέκα Έλληνες γεωπόνοι ταξίδεψαν στην ιταλική εταιρεία αγροτικών εφοδίων Sipcam για να δουν από κοντά τις τεχνικές καλλιέργειας που έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια οι Ιταλοί. Επίσης, η ΕΛΒΙΖ συμφώνησε με την εταιρεία ζωοτροφών Ferrero για ανταλλαγή τεχνογνωσίας στη σύνθεση ζωοτροφών, στην εκπαίδευση των ζωοτεχνών και στην πιστοποίηση της ποιότητας.
Και οι υπόλοιπες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για την επανεγκατάσταση της σόγιας στην Ελλάδα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, αλλά τα στρέμματα ήταν λίγα και αναμένεται επέκταση των προσπαθειών την επόμενη χρονιά. Μάλιστα, η πλειοψηφία όσων παραγωγών δοκίμασαν την επίσπορη καλλιέργεια (επανασπορά του χωραφιού μετά από κριθάρι ή άλλο χειμερινό σιτηρό) διαπίστωσαν ότι δεν ευνοείται από το ελληνικό κλίμα.
Πηγή: www.agronews.gr
Πάντως, ο Θέμης Καλπακίδης από την Καβάλα, παραγωγός σόγιας εδώ και 7 χρόνια, μας είπε ότι πέτυχε πολύ καλές αποδόσεις (πάνω από 400 κιλά το στρέμμα), αξιοποιώντας τη γνώση που έχει αποκτήσει. Όλη η Ομάδα της περιοχής είχε κλείσει συμβόλαια με το εργοστάσιο βιοντίζελ των Σερρών «Φυτοενέργεια» στα 0,45 ευρώ το κιλό και ήδη αυτές τις μέρες συγκομίζει με βάση αυτή την τιμή.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΛΒΙΖ, Βασίλης Χαλκίδης, δεν πτοείται από τη φετινή χρονιά, παρά τα μόλις 3.500 στρέμματα που σπάρθηκαν με σόγια. Λέει στην Agrenda ότι θα συνεχίσει συμβολαιακά για την επόμενη χρονιά και ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις για τη χρηματοδότηση του project από την τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα, προετοιμάζει το στελεχιακό του δυναμικό: Δέκα Έλληνες γεωπόνοι ταξίδεψαν στην ιταλική εταιρεία αγροτικών εφοδίων Sipcam για να δουν από κοντά τις τεχνικές καλλιέργειας που έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια οι Ιταλοί. Επίσης, η ΕΛΒΙΖ συμφώνησε με την εταιρεία ζωοτροφών Ferrero για ανταλλαγή τεχνογνωσίας στη σύνθεση ζωοτροφών, στην εκπαίδευση των ζωοτεχνών και στην πιστοποίηση της ποιότητας.
Και οι υπόλοιπες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για την επανεγκατάσταση της σόγιας στην Ελλάδα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, αλλά τα στρέμματα ήταν λίγα και αναμένεται επέκταση των προσπαθειών την επόμενη χρονιά. Μάλιστα, η πλειοψηφία όσων παραγωγών δοκίμασαν την επίσπορη καλλιέργεια (επανασπορά του χωραφιού μετά από κριθάρι ή άλλο χειμερινό σιτηρό) διαπίστωσαν ότι δεν ευνοείται από το ελληνικό κλίμα.
Πηγή: www.agronews.gr