Τα σιτηρά οδηγούν «υψηλά» τις τιμές των τροφίμων

 28/11/2013

Γιαννακοπούλου Φανή
Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων παρά τη μείωση της τάξης του 6% που σημείωσαν το διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το δείκτη των τιμών των τροφίμων (Food Price Watch).

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών των τροφίμων της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Οκτώβριο του 2013 ήταν 12% χαμηλότερος από ό, τι πριν από 1 χρόνο και 16% κάτω από το ιστορικό υψηλό, τον Αύγουστο του 2012. Ωστόσο, παρά τη μείωση αυτή, οι τιμές παραμένουν κοντά στο ιστορικά υψηλό. Αρχικά, οι αυξήσεις των τιμών ήταν σχεδόν ανεπαίσθητες, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκαν απότομα τον Οκτώβριο.

Η παραγωγή σιτηρών είναι μειωμένη σε σχέση με τη ζήτηση και τα προβλήματα λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών σε Βραζιλία, Παραγουάη, Αργεντινή, Ουκρανία και Ρωσία θα ενισχύσουν την ανοδική τροχιά των σιτηρών τους επόμενους μήνες, όπως εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η ισχυρότερη ζήτηση για σιτάρι, ιδιαίτερα από την Κίνα, το αδύναμο δολάριο των ΗΠΑ, και οι αυξανόμενες ανησυχίες μετά τις πρόσφατες αντίξοες καιρικές συνθήκες επηρέασαν τις τιμές των τροφίμων με έναν αρνητικό τρόπο.

Σε γενικές γραμμές, η συνολική μείωση στις τιμές των τροφίμων μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου 2013 οφείλεται στις τιμές των δημητριακών, οι οποίες ήταν κατά 19% χαμηλότερες τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Ιούνιο. 

Αντίθετα, η διεθνής τιμή σιταριού αυξήθηκε αυτή την περίοδο κατά 4% μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου με μια απότομη αύξηση κατά 6% μόνο τον Οκτώβριο.

Οι τιμές στα λίπη και τα έλαια αυξήθηκαν κατά 1% και οι τιμές στη ζάχαρη και το κρέας υποχώρησαν ελαφρά κατά 0,3%.

Στα λιπάσματα οι τιμές μειώθηκαν κατά 15% μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου, αντικατοπτρίζοντας τη μείωση του κόστους παραγωγής από το φθηνότερο φυσικό αέριο.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Πηγή: www.agronews.gr