Βιομηχανική Τομάτα: Με καλές αποδόσεις συνεχίζεται η συγκομιδή και η παραδόσεις στις βιομηχανίες

 25/8/2014

Βιομηχανική Τομάτα: Με καλές αποδόσεις συνεχίζεται η συγκομιδή και η παραδόσεις στις βιομηχανίες Χωρίς προβλήματα προχωράει η συγκομιδή της βιομηχανικής τομάτας, με τις παραδόσεις στις βιομηχανίες μεταποίησης να έχουν ήδη ξεπεράσει το 50% της παραγωγής.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, τόσο στην περιοχή της Ηλείας όσο και της Θεσσαλίας, οι αποδόσεις κυμαίνονται από 10 - 12 τόνους το στρέμμα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Εθνικό Φάκελο της Νέας ΚΑΠ που κατέθεσε η χώρα μας στην Κομισιόν, η βιομηχανική τομάτα συγκαταλέγεται στον κατάλογο των 15 προϊόντων που θα λαμβάνουν την συνδεδεμένη ενίσχυση κατά την περίοδο εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ 2015 - 2020. Μοναδική προϋπόθεση για την ενίσχυση θα είναι (αν εγκριθεί ο Εθνικός Φάκελος), η υπογραφή σύμβασης καλλιέργειας και παράδοσης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα (παράδοση τουλάχιστον 50 tn/ha).
Φέτος οι παραγωγοί θα πληρωθούν με βάση τις τιμές που έχουν δώσει οι βιομηχανίες (Δείτε εδώ τις τιμές στην Ηλεία και τη Λάρισα) ενώ από το 2015 θα ξεκινήσει και η εφαρμογή της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Ειδικότερα, όσον αφορά το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην βιομηχανική τομάτα, μιλώντας με παραγωγούς που συμμετέχουν στις συζητήσεις με το ΥπΑΑΤ, μας έκαναν γνωστό ότι ακόμα βρίσκεται υπό συζήτηση και δεν ισχύουν κάποια δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι θα ξεκινάει από τα 27,4 ευρώ το στρέμμα το 2015 και θα φθάσει τα 40,7 ευρώ το στρέμμα (τα έτη 2018, 2019 και 2020).

Εκτιμήσεις για τη συνδεδεμένη

«Δεν υπάρχει ακόμα εικόνα. Εμείς συζητάμε με το ΥπΑΑΤ και η διαπραγμάτευση είναι ακόμα ανοιχτή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας η ενίσχυση θα φθάνει τα 4 εκατ. ευρώ (για τα 50.000 στρέμματα της καλλιέργειας). Ωστόσο, μας έχουν επισημάνει ότι υπάρχει και η προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης το 2017 αν αυξηθούν τα στρέμματα της καλλιέργειας. Με τα 4 εκατ. ευρώ και τα 50.000 στρέμματα η ενίσχυση εκτιμούμε ότι θα κυμαίνεται γύρω στα 80 ευρώ το στρέμμα.

Ηλεία

Όσον αφορά την πορεία της φετινής συγκομιδής στην Ηλεία, σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, παραγωγός και εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας Αμαλιάδας: «είμαστε στο 50% της συγκομιδής περίπου και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προβλήματα. Έχουν δοθεί προκαταβολές για τον Ιούλιο και από τα δύο εργοστάσια. Οι αποδόσεις είναι ικανοποιητικές και κυμαίνονται κατά μέσο όρο στους 10 με 12 τόνους το στρέμμα.

Θεσσαλία

Για την πορεία της φετινής συγκομιδής ο κ. Αστέριος Σαπουνάς, Γενικός Διευθυντής του ΘΕΣΤΟ, μας αναφέρει: «αν εξαιρέσεις τον τετράνυχο που παρατηρήθηκε σε κάποια κτήματα φέτος οι τομάτες είναι καλές ποιοτικά και σε αποδόσεις οι οποίες κυμαίνονται γύρω στους 10 τόνους το στρέμμα».
Και προσθέτει: «Αυτό το διάστημα οι παραδόσεις ξεπερνούν το 50% της παραγωγής και ο κύριος όγκος της συγκομιδής μας αναμένεται να ολοκληρωθεί έως 15 Σεπτεμβρίου. Πέρσι συγκομίσαμε 140.000 τόνους ενώ φέτος προσδοκούμε ότι θα φθάσουμε τους 170.000 τόνους».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
 Πηγη:agrotypos.gr