«Στάχτη στα μάτια» η εξισωτική, επόμενη δόση μετά την ενιαία ενίσχυση

 27/10/2014

Δούσκα Ελένη
Σύγχυση και αγανάκτηση προκαλούν για μια ακόμη φορά οι πληρωμές της εξισωτικής, με την πράξη να απέχει πολύ από τις «επίσημες γραμμές» της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιακών παραγόντων του ΟΠΕΚΕΠΕ,
ενώ οποιαδήποτε νέα δόση για υποθέσεις που δεν έχουν ελεγχθεί μετά τις ενστάσεις ή με κάποιες διορθώσεις τοποθετείται μετά την πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων της ενιαίας ενίσχυσης.
Οι συντάκτες της Agrenda έγιναν εκ νέου αποδέκτες κύματος διαμαρτυριών από αγρότες που περίμεναν εναγωνίως την πίστωση της εν λόγω ενίσχυσης και βρήκαν στο λογαριασμό τους… μόνο λίγα ψίχουλα! Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, «ο Οργανισμός προχώρησε στις 17 Οκτωβρίου στην πληρωμή των Μέτρων 211 και 212 για την εξισωτική αποζημίωση του έτους 2013, σε 70.546 δικαιούχους με το ποσό των  28.769.950,38 ευρώ».

«Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» είναι αυτό στο οποίο καταλήγουν όποιοι προσπάθησαν, έστω και δια της στατιστικής,  να βρουν κάποια άκρη με τις τελευταίες πληρωμές. Κι αυτό γιατί, από τη μια οι αρμόδιοι κάνουν λόγο για «δικαίωση ενστάσεων» κι από την άλλη οι κτηνοτρόφοι, τουλάχιστον στην συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν έχουν εισπράξει ούτε τα μισά της ενίσχυσης που ελάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, πέραν των όσων περιμένουν υπομονετικά την εξέταση των ενστάσεων, θέμα υποβολής νέων ενστάσεων (εφόσον υπάρξει σχετική πρόβλεψη) τίθεται και για τους παραγωγούς που πέρασαν κατά κάποιο τρόπο το «κατώφλι» του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Από 3.200 ευρώ ενίσχυση τα προηγούμενα χρόνια, φέτος χρειάστηκαν τρεις δόσεις για να πιστωθούν συνολικά στο λογαριασμό μας 1.480 ευρώ, δηλώνει με αγανάκτηση στην Agrenda, η κτηνοτρόφος κα. Τσεκούρα από την περιοχή των Σερβίων Κοζάνης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο προβατοτρόφος κ. Στεργιούλας από το Κιλκίς που είδε με βαριά καρδία στο λογαριασμό του μόλις 180 ευρώ από τα 1700 που υπολόγιζε να πάρει με την εξόφληση.  

Μαθητικό χαρτζιλίκι η δόση

Για άλλη μια φορά στις πλάτες των κτηνοτρόφων παίχτηκε άσχημο θέατρο με τις γελοίες πληρωμές της Παρασκευής για την εξισωτική, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Χαρακτηριστικά οι κτηνοτρόφοι σημειώνουν τα εξής: «Για άλλη μια φορά παραπλανήθηκε ο κτηνοτροφικός κόσμος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει την κατάσταση που επικρατεί στον κτηνοτροφικό κλάδο και εμπαίζει τους κτηνοτρόφους με πληρωμές που θυμίζουν μαθητικό χαρτζιλίκι. Η κατάσταση που επικρατεί στην κτηνοτροφία σήμερα δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια, χρειάζεται σοβαρούς και υπεύθυνους χειρισμούς».


 πηγη:www.agronews.gr