10/11/2014
Καταρρέει κάτω από τις συνέπειες των κακών καιρικών συνθηκών, η φετινή παραγωγή τροφίμων στη γειτονική Ιταλία με μειώσεις που φθάνουν το 35% σε βασικά αγροτικά προϊόνταόπως το ελαιόλαδο, που συγκρίνεται με τη χειρότερη χρονιά του 1950.
Αυτό
προκύπτει από ανάλυση της αγροτικής ιταλικής οργάνωσης Coldieretti
σύμφωνα με την οποία καταγράφεται μείωση 35% στην παραγωγή ελαιολάδου,
15% στο κρασί και 4% στο σκληρό σιτάρι για ζυμαρικά. Επίσης πτώση στον
όγκο παραγωγής εμφανίζουν και τα φρούτα και λαχανικά.
Η ανάλυση, η οποία παρουσιάστηκε με την ευκαιρία της Ημέρας των Ευχαριστιών, αναφέρει ότι η παραγωγή έχει μειωθεί από ένα ανώμαλο μοτίβο καιρού με το κόστος να ανέρχεται σε 2,5 δισεκατομμύρια λόγω μείωσης της παραγωγής, υψηλότερων δαπανών για την στήριξη των καλλιεργειών και των στρεβλώσεων στην κατανάλωση.
Η συγκομιδή – σύμφωνα με την ανάλυση – είναι πιθανότατα η πιο φτωχή από το 1950, με μια παραγωγή κρασιού η οποία μπορεί να φτάσει τα 41 εκατ. εκατόλιτρα και την παραγωγή ελαιολάδου να καταρρέει στους 300.000 τόνους. Μάλιστα, και η ιταλική τηλεόραση (RAI 1) μετέδωσε στις 9 Νοεμβρίου τις εκτιμήσεις της παραγωγής ελαιολάδου της χώρας, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται να φθάσει περί τους 280.000 τόνους με 300.000 τόνους, ερμηνεύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη σημαντική άνοδο των τιμών παραγωγού γύρω στα 4,5 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο.
Η ανάλυση της Ένωσης εφιστά την προσοχή στην παραγωγή ζυμαρικών, λόγω της υπερβολικής εξάρτησης της βιομηχανίας από τις εισαγωγές σιταριού από άλλες χώρες. Η Ιταλία εισάγει περίπου το 40% των αναγκών της σε σιτάρι, αφού δεν μπορεί να προβλέψει και να επενδύσει στην εγχώρια παραγωγή.
Επίσης, η ιταλική παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας εμφάνισε πτώση στην απόδοση ανά εκτάριο. Ακόμη, τα κάστανα εμφανίζουν πτώση, με την εγχώρια παραγωγή να βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τα 18 εκατ. κιλά της περσινής χρονιάς και στο 1/3 της παραγωγής που υπήρχε προ δεκαετίας.
πηγη:www.agronews.gr
Η ανάλυση, η οποία παρουσιάστηκε με την ευκαιρία της Ημέρας των Ευχαριστιών, αναφέρει ότι η παραγωγή έχει μειωθεί από ένα ανώμαλο μοτίβο καιρού με το κόστος να ανέρχεται σε 2,5 δισεκατομμύρια λόγω μείωσης της παραγωγής, υψηλότερων δαπανών για την στήριξη των καλλιεργειών και των στρεβλώσεων στην κατανάλωση.
Η συγκομιδή – σύμφωνα με την ανάλυση – είναι πιθανότατα η πιο φτωχή από το 1950, με μια παραγωγή κρασιού η οποία μπορεί να φτάσει τα 41 εκατ. εκατόλιτρα και την παραγωγή ελαιολάδου να καταρρέει στους 300.000 τόνους. Μάλιστα, και η ιταλική τηλεόραση (RAI 1) μετέδωσε στις 9 Νοεμβρίου τις εκτιμήσεις της παραγωγής ελαιολάδου της χώρας, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται να φθάσει περί τους 280.000 τόνους με 300.000 τόνους, ερμηνεύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη σημαντική άνοδο των τιμών παραγωγού γύρω στα 4,5 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο.
Η ανάλυση της Ένωσης εφιστά την προσοχή στην παραγωγή ζυμαρικών, λόγω της υπερβολικής εξάρτησης της βιομηχανίας από τις εισαγωγές σιταριού από άλλες χώρες. Η Ιταλία εισάγει περίπου το 40% των αναγκών της σε σιτάρι, αφού δεν μπορεί να προβλέψει και να επενδύσει στην εγχώρια παραγωγή.
Επίσης, η ιταλική παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας εμφάνισε πτώση στην απόδοση ανά εκτάριο. Ακόμη, τα κάστανα εμφανίζουν πτώση, με την εγχώρια παραγωγή να βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τα 18 εκατ. κιλά της περσινής χρονιάς και στο 1/3 της παραγωγής που υπήρχε προ δεκαετίας.
πηγη:www.agronews.gr