Παλεύει για τα 60 σέντς το βαμβάκι στα διεθνή χρηματιστήρια

18/11/2014

Τη Δευτέρα τα προθεσμιακά Δεκεμβρίου στο Σικάγο έκλεισαν στα 58,90 σεντς ανά λίμπρα και του Μαρτίου στα 58,95 σεντς.Γιαννακοπούλου Φανή
Από το χαμηλά πέντε ετών κατάφεραν να ξεκολλήσουν οι τιμές του βαμβακιού στα διεθνή χρηματιστήρια χωρίς όμως να καταφέρουν να ανακτήσουν το ψυχολογικό όριο των 60 σεντς ανά λίμπρα.
Στο χρηματιστήριο του Σικάγο τα προθεσμιακά συμβόλαια Δεκεμβρίου έκλεισαν τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου στα 58,90 σεντς ανά λίμπρα, ενώ τα προθεσμιακά του Μαρτίου στα 58,95 σεντς ανά λίμπρα.
Τη Δευτέρα τα προθεσμιακά Δεκεμβρίου στο Σικάγο έκλεισαν στα 58,90 σεντς ανά λίμπρα και του Μαρτίου στα 58,95 σεντς.
Σημειώνεται ότι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα τα προθεσμιακά Δεκεμβρίου  είχαν κλείσει στα 60,03 σεντς ανά λίμπρα,  το χαμηλότερο σημείο από το 2009.
Η πτωτική πορεία των τιμών κάνει πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι οι έμποροι και τα εκκοκκιστήρια μπορεί να καθυστερήσουν κι άλλο ποντάροντας σε περαιτέρω πτώση των τιμών.
«Η προφανής  ισορροπία στα 60 σεντς ανά λίμπρα είναι τώρα υπό απειλή», σημειώνει ο Τόμπιν Γκόρει, αναλυτής της τράπεζας Commonwealth στην Αυστραλία.
Συγκρατημένοι οι εκκοκκιστές που περιμένουν κι άλλη πτώση
Την ίδια ώρα, η Commerzbank σε ανάλυσή της εξηγεί τους λόγους οι οποίοι, όπως εκτιμά, θα συνεχίσουν να κρατούν υπό πίεσεις τις διεθνείς τιμές του βαμβακιού. «Ο κύριος λόγος που οι τιμές υποχωρούν είναι ο συνδυασμός μεγάλης προσφοράς και υποτονικής ζήτησης», σημειώνει η τράπεζα.
«Τα εκκοκκιστήρια βάμβακος  για την ώρα συγκρατούνται πριν κάνουν οποιεσδήποτε αγορές επειδή αναμένουν ότι οι τιμές θα μειωθούν ακόμη περισσότερο. Αυτό που είναι πολύ πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η πτώση στην κινεζική παραγωγή το επόμενο έτος θα είναι πιθανώς λιγότερο έντονη από ό, τι αρχικά πίστευαν», εκτιμά η Commerzbank, αναφερόμενη στην εξασθένηση των σχεδίων από το Πεκίνο να επεκτείνει το αναθεωρημένο πρόγραμμα επιδότησης του επόμενου έτους από το Σιντζιάνγκ, την κορυφαία επαρχία παραγωγής βάμβακος όπου είχε εφαρμοστεί δοκιμαστικά αυτή τη σεζόν. Η Κίνα παράτησε ένα καθεστώς εγγυημένων τιμών για τους παραγωγούς, αφού, χάρη στις γενναιόδωρες προσφορές, ώθησε σε αύξηση των αποθεμάτων, με τους μύλους της χώρας να προτιμούν να εισάγουν από τη διεθνή αγορά με φθηνότερο κόστος.

Πράγματι, τα κινεζική αποθέματα θα κλείσουν το 2014-15 στις 62,2 εκατ. μπάλες 58% του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με το USDA ένας παράγοντας που έχει μια σημαντική κατασταλτική επίδραση στις τιμές, με τους επενδυτές να φοβούνται μια μαζική πώληση συμβολαίων που θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών.
«Οι παρούσες τιμές είναι αρκετά χαμηλές για να διατηρήσουν το  ενδιαφέρον των μύλων και να αποθαρρύνουν τους παραγωγούς από φυτεύσεις την επόμενη άνοιξη», τονίζει η Τζούντιθ Γκέινς- Τσέις, αναλύτρια στη J Ganes Consulting.
«Φαίνεται ότι η Κίνα θα ξεφορτωθεί τα αποθέματα της μεθοδικά χωρίς να αναστατώσει την αγορά, καθώς μειώνεται η παραγωγή της Κίνας και το ενδιαφέρον των μύλων αυξάνεται», πρόσθεσε η Γκέινς- Τσέις.

«Το αναμενόμενο έλλειμμα στην παραγωγή το επόμενο έτος θα πρέπει να επιλυθεί μέσω της εγχώριας προσφοράς, και τις εισαγωγές από βαμβάκι ή νήματα, με το τελευταίο, να είναι πιο πιθανό», δεδομένου ότι η Κίνα έχει ήδη υποσχεθεί να κρατήσει τις εισαγωγές της ίδιας της ίνας στο ελάχιστο επίπεδο που παραγγέλθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Και ενώ οι αμερικανικές εξαγωγές βαμβακιού «υποτίθεται ότι κατρακυλούν αυτή τη σεζόν, δεδομένης της δυναμικής στην Κίνα, που ιστορικά είναι κορυφαία χώρα εισαγωγέας βάμβακος, τα δεδομένα των εξαγωγικών πωλήσεων είναι αρκετά καλά», ανέφερε η αναλύτρια της J Ganes Consulting.


πηγη:www.agronews.gr