Ειδικό χαμηλό τιμολόγιο ΟΣΔΕ για τους παραγωγούς μπασμά Θράκης

25/11/2014

 
Κοντονής Γιώργος
Τη θέσπιση πολύ χαμηλού τιμολογίου στις φετινές δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης ΟΣΔΕ για τον μπασμά της Θράκης ως ειδική κατηγορία προϊόντος
ζητά από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν.
Στη σχετική ερώτησή του στον υπουργό Γιώργο Καρασμάνη, ο βουλευτής σημειώνει τα εξής: «Σε φτωχές αγροτικές περιοχές που στηρίζονται οικονομικά σε μικρές μονοκαλλιέργειες, όπως είναι η περίπτωση πολλών οικισμών στη Ροδόπη που καλλιεργούν μπασμά σε αποκλειστικότητα, τίθεται εύλογα το ζήτημα περαιτέρω μείωσης των τιμολογίων. Αναφέρομαι σε καλλιεργητές με μικρούς κλήρους όπου η καλλιέργεια μπασμά αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων», όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης.

Ο ίδιος σημειώνει τα εξής: «Σημαντική παράμετρος είναι ο παραδοσιακός χαρακτήρας της καλλιέργειας, όπως επίσης η ποιότητα του προϊόντος που καθιστούν τον μπασμά περιζήτητο στις διεθνείς αγορές. Αυτές τις καλλιέργειες και αυτούς τους παραγωγούς που με μόχθο, προσωπική εργασία και επιμονή στηρίζουν τον μπασμά, οφείλουμε κι εμείς να τους στηρίξουμε με κάθε μέσο και τρόπο.

Σημαντική ελάφρυνση θα αποτελέσει η περαιτέρω μείωση των τιμολογίων ΟΣΔΕ για τους καλλιεργητές μπασμά Θράκης. Πρότασή μου είναι ο μπασμάς της Θράκης, ένα πιστοποιημένο προϊόν, να ενταχθεί ως ειδική κατηγορία προϊόντος σε πολύ χαμηλό τιμολόγιο, όπως άλλωστε συμβαίνει επιλεκτικά με άλλα ποιοτικά προϊόντα, για παράδειγμα ο κρόκος Κοζάνης που ανέρχεται σε 12 ευρώ ανά αίτηση-δήλωση».
Μετά από αυτά, ερωτά τον αρμόδιο υπουργό αν θα εξετάσει την πρόταση για τη θέσπιση πολύ χαμηλού τιμολογίου στις φετινές δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης ΟΣΔΕ για τον μπασμά της Θράκης ως ειδική κατηγορία προϊόντος.

πηγη:www.agronews.gr