Βούλιαξαν 20.000 στρέμματα με καλλιέργειες στον Έβρο

08/12/2014
Λιάμης Λεωνίδας
Σε επιφυλακή οι αρχές για επιδείνωση των πλημμυρικών φαινομένων στο Δέλτα του Έβρου.

Εκτεταμένες πλημμύρες με πάνω από 20.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης να βρίσκονται ήδη κάτω από μεγάλους όγκους υδάτων, προκαλεί στη Θράκη η υπερχείλιση του Έβρου και άλλων παραποτάμων του συνεπεία των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών.
Η κατάσταση μάλιστα να παραμένει κρίσιμη, αφού η στάθμη του ποταμού είναι πάνω από το όριο συναγερμού των 5,70 μέτρων, κινητοποιώντας περαιτέρω τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, περίπου 10.000 στρέμματα στην περιοχή Πετράδων - Πραγγίου πλημμύρισαν από τη ρήξη αναχωμάτων και άλλα δέκα χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν στην περιοχή του Πυθίου, έπειτα από τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου. Πλημμύρες καταγράφονται από σπάσιμο αναχώματος στην περιοχή Αμορίου και Λαβάρων, ενώ τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου καταγράφηκε και στη θέση Μελισσοκομείο, στην περιοχή του Δέλτα του Έβρου.
«Ενισχύονται τα σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν προβλήματα με κατοικημένες περιοχές, δηλαδή το νερό να απειλήσει κατοικημένες περιοχές», τόνισε στο ΑΠΕ ο κ. Πέτροβιτς.
Στο μεταξύ, η Πολιτική Προστασία, οι τεχνικές υπηρεσίες Περιφέρειας, η Πυροσβεστική, η αστυνομία και ο στρατός βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό και ετοιμότητα, σε περίπτωση που κληθούν να παρέμβουν για απεγκλωβισμό ατόμων.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς - όπως είπε ο κ. Πέτροβιτς - τεράστιοι υδάτινοι όγκοι «κατεβαίνουν» από τη Βουλγαρία. Είναι ενδεικτικό πως από τη περασμένη Παρασκευή η κατάσταση που καταγράφεται είναι ότι «πέφτουν» στον ποταμό πάνω από 1000 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο.
Τις περιοχές επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης, που ζήτησε το συντονισμό όλων των φορέων προκειμένου να γίνονται όλες οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση των αναχωμάτων και την αποτροπή κάθε κινδύνου. Οι τέσσερις δήμοι (Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου) βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό με την Περιφέρεια.
Ανάλογα προβλήματα έχουν παρουσιαστεί και στην περιοχή της Ημαθίας, όπου λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων όλες τις προηγούμενες ημέρες, έχουν πλημμυρίσει αγροί και έχουν γίνει και ζημίες ακόμη και σε σπίτια σε πολλούς οικισμούς του νομού.



πηγη:www.agronews.gr