Γ. Καρασμάνης: Δεκέμβριο θα πληρωθεί η εξισωτική αποζημίωση του 2013 και του 2014

 8-12-2014 

Τον Δεκέμβριο θα πληρωθεί η εξισωτική αποζημίωση του 2013 και του 2014, δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Καρασμάνης.
Τόνισε ακόμη με έμφαση και από το βήμα της Βουλής, ότι «για μας σε καμιά περίπτωση δεν έχει λήξει το θέμα των κοινοτικών αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς για τις ζημιές από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και το ρωσικό εμπάργκο». Μιλώντας στη Βουλή επί του προϋπολογισμού, ο υπουργός χαρακτήρισε το 2014, χρονιά των μεγάλων προκλήσεων όπως η αναθεώρηση της ΚΑΠ, και μια σειρά άλλων σημαντικών μεταβολών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και ότι στις προτεραιότητες που προκρίθηκαν και δρομολογήθηκαν, ήταν η στήριξη νέων ανθρώπων, η ακόμη μεγαλύτερη στήριξη της κτηνοτροφίας, η αξιοποίηση προγραμμάτων προώθησης και προβολής των προϊόντων μας, καθώς και η περαιτέρω ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ.
Ο Υπουργός στην ομιλία του υπογράμμισε ότι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής εντάχθηκαν:

- Η απορρόφηση των 20 δις ευρώ από τον Α’ και Β’ Πυλώνα της νέας ΚΑΠ για άμεσες ενισχύσεις και διαρθρωτικά προγράμματα, ώστε να πιάσουν τόπο.

- Η αξιοποίηση Προγραμμάτων (που ήδη τρέχουν) όπως της ενίσχυσης των νέων αγροτών, μέσα από το οποίο 11.116 νέοι παραγωγοί θα λάβουν ενισχύσεις 194 εκατ. ευρώ και μάλιστα το 70% αυτών των χρημάτων δηλαδή 136 εκατ. ευρώ, θα δοθούν μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, γεγονός πρωτοφανές μέχρι σήμερα. Ήδη, μέχρι σήμερα, έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των νέων αγροτών με 80 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, πετύχαμε για πρώτη φορά την ένταξη και 3.224 νέων επιλαχόντων.

- Η πληρωμή από την 1η Οκτωβρίου του 2014 στους αγρότες μας περίπου 1,1 δις ευρώ εκ των οποίων τα 892,5 εκ. αφορούν την πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ άλλα 1,5 δις ευρώ θα πληρωθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Σε αυτά τα χρήματα συμπεριλαμβάνεται η εξισωτική αποζημίωση του 2013, η καταβολή της οποίας ολοκληρώνεται εντός του Δεκεμβρίου, αλλά και η πληρωμή – για πρώτη φορά από τότε που η χώρα μας έγινε μέλος της Ε.Ε – της εξισωτικής αποζημίωσης του τρέχοντος έτους.

- Η ενίσχυση ίδρυσης και εκσυγχρονισμού περίπου 2.100 νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ύπαιθρο, καθώς και 4.500 επιχειρήσεων κυρίως αγροτουριστικών, με ένα σύνολο προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ, ευελπιστώντας να διπλασιάζουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας σε αυτούς τους τομείς.

- Η εκκίνηση αξιοποίησης 466 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση και απλοποίηση διαδικασιών 7.500 νέων σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων με 340 νέες επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 254 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας στη δημιουργία τουλάχιστον 2-3 θέσεων εργασίας ανά επενδυτικό σχέδιο.

- Η περαιτέρω ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ για προστασία της παραγωγής και του εισοδήματος από ακραία καιρικά φαινόμενα – κυρίως συνεχείς και έντονες χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις – με επενδύσεις 45 εκατομμυρίων σε αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία, με τους εντασσόμενους μεμονωμένους παραγωγούς να ενισχύονται με το 80% της δαπάνης και με 100% οι μετέχοντες σε Ο.Π. Ακόμη, η δημιουργία για πρώτη φορά ειδικού μέτρου για την αντιστάθμιση οικονομικών απωλειών γεωργών και κτηνοτρόφων, από δυσμενή καιρικά φαινόμενα, ζωικές ή φυτικές ασθένειες, μέτρου που ξεκινά με προϋπολογισμό 10 εκ. και με στόχο να ανέλθει μέχρι τα 200 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην ανάγκη αποκέντρωσης και μείωσης της γραφειοκρατίας, είπε ότι στο καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), προβλέπεται η εκχώρηση του 30% των πόρων, δηλαδή περίπου 1,8 δις ευρώ στις 13 Περιφέρειες της χώρας, για να υλοποιήσουν ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, στον αγροδιατροφικό τομέα.


πηγη:www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.