Με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2015 θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η αναλογιστική μελέτη του ΕΛΓΑ για το νέο κανονισμό

4-12-2014

Με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2015 θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η αναλογιστική μελέτη του ΕΛΓΑ για το νέο κανονισμό Το 2015 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης του ΕΛΓΑ που αφορά τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου με την ένταξη νέων κινδύνων στους Κανονισμούς του Οργανισμού.
Μάλιστα η αναλογιστική μελέτη που έχει ολοκληρωθεί αναμένεται να επικαιροποιηθεί και με το ΟΣΔΕ του 2015 που αναμένεται να είναι πολύ πιο αξιόπιστο από τα μέχρι τώρα, διότι θεμελιώνονται τα δικαιώματα των ενισχύσεων στη γη και στις τρεις κατηγορίες (κτηνοτροφία, δενδρώνες, αρόσιμες εκτάσεις). Μιλώντας για το θέμα με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Βασίλη Έξαρχο μας αναφέρει:
«Επειδή το 2015 είναι χρονιά εφαρμογής της Νέα ΚΑΠ, οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο έτος. Θα πρέπει άλλωστε να πάρουμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα στοιχεία του νέου ΟΣΔΕ αφού από εκεί θα δηλωθούν τα στρέμματα – καλλιέργειες, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση μέχρι το 2020. Για τη διαδικασία αυτή υπάρχει συνεννόηση και με την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ».

Τέλος να σημειωθεί ότι η αναλογιστική μελέτη περιλαμβάνει:

  • Το ύψος των εισφορών.
  • Τη διερεύνηση της δυνατότητας ένταξης στους θεσμικά ασφαλιζόμενους κινδύνους, της μερικής ή ολικής απώλειας της ηρτημένης παραγωγής ή της μειωμένης καρπόδεσης, λόγω συνδυασμού «λοιπών δυσμενών αιτιών» για τις δενδρώδεις καλλιέργειες.
  • Την υποχρεωτική ασφάλιση της κάλυψης της ηρτημένης παραγωγής από το ζημιογόνο αίτιο της πυρκαγιάς.
  • Την υποχρεωτική ή προαιρετική κάλυψη του κινδύνου του χαλαζιού στο στάδιο της ανθοφορίας των καρποφόρων δένδρων.
  • Την προαιρετική κάλυψη ζημιών που προξενούνται από εντομολογικές προσβολές στην καλλιέργεια βαμβακιού.
πηγη: www.agrotypos.gr