Με «φωλιά» στα 40 λεπτά περιμένει το 2015 το σκληρό

 12/12/2014

Καρτερούν για τα 400 ευρώ/τόνος στις πωλήσεις

Σκούρτας Αποστόλης  Αύξηση στα στρέµµατα καλλιέργειας του σκληρού σιταριού σηµειώνεται στη χώρα µας, εν µέσω προβλέψεων της γερµανικής Commerzbank ότι οι τιµές σιτηρών θα κινηθούν ανοδικά σε διεθνές επίπεδο το 2015,
σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ τς εφημερίδας Agrenda.
Η αγορά έχει φτάσει πλέον στα 38 λεπτά στον παραγωγό και πλησιάζει τα 40, µετά το ράλι που πραγµατοποίησε το σκληρό. Οι δουλειές κλείνονται στα 390 ευρώ ο τόνος (για τις καλές ποιότητες) και υπάρχουν προσδοκίες για τα 400, κάτι που ακόµα δεν έχει συµβεί. Ωστόσο, τις καλές τιµές θα τις πληρώσει η εσωτερική αγορά, µε τις εξαγωγές να είναι πεσµένες.      
                                                                                            Αναβαθµισµένες προβλέψεις για τα σιτηρά εξέδωσε και η γερµανική τράπεζα Commerzbank, ανεβάζοντας τις προβλέψεις της για τα προθεσµιακά συµβόλαια σιτηρών,  στην έκθεση τιµών 2015 που εκπόνησε, ενώ παράλληλα επίστησε την προσοχή των επενδυτών στην αναµενόµενη απώλεια των αξιών της σόγιας.
Για το σιτάρι, η τράπεζα προβλέπει άνοδο κατά 60 σεντς ανά µπούσελ στις τιµές του χρηµατιστηρίου του Σικάγο, µε τα προθεσµιακά σιταριού να καταγράφουν σταθερά ανοδική πορεία στη µέση τιµή των 6,10 δολαρίων ανά µπούσελ, το τρίµηνο Οκτωβρίου-∆εκεµβρίου του 2015. Η τιµή αυτή είναι υψηλότερη από τα 5,90 ¾ δολάρια/µπούσελ στα οποία εµπορεύονταν τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου 15 την Πέµπτη.
Τα προθεσµιακά καλαµποκιού προβλέπεται να φτάσουν σε µέση τιµή τα 4,20 δολάρια ανά µπούσελ το τρίµηνο Ιουλίου-Σεπτεµβρίου της επόµενης χρονιάς, λίγο παραπάνω από τις τιµές που προέβλεπαν οι επενδυτές, όπως εκτιµά ο τραπεζικός κολοσσός στην έκθεση του. Η πρόβλεψη αντικατοπτρίζει την προοπτική αλλαγής της σποράς από το καλαµπόκι στους ελαιούχους σπόρους, στη Βόρεια και τη Νότια Αµερική. Αυτή τη στιγµή, στην εγχώρια αγορά, παρατηρείται µείωση των στρεµµάτων, καθώς το καλαµπόκι δεν πήγε καλά, και αυτό γιατί ακολούθησε την πορεία των διεθνών χρηµατιστηρίων.
Ωστόσο, «οι µέρες της µεγάλης διαθεσιµότητας βρίσκονται ήδη πίσω µας», µε τις προβλέψεις για την τρέχουσα συγκοµιδή της Αυστραλίας να µειώνονται, και τις προοπτικές παραγωγής να είναι υποβαθµισµένες σε πολλές χώρες το 2015. Εκτός από την ρωσική παραγωγή που απειλείται από τη συνεχή ξηρασία και τον παγετό, η συγκοµιδή της ΕΕ, του κορυφαίου παραγωγού, αναµένεται να είναι µειωµένη την επόµενη χρονιά, µε τις υψηλές αποδόσεις της φετινής συγκοµιδής να είναι απίθανο να επαναληφθούν.
«Εποµένως, σε διεθνές επίπεδο, δεν µπορούµε να περιµένουµε ένα ακόµα πλεόνασµα», υποστηρίζει η Commerzbank. «Αν και το σενάριο  της έλλειψης είναι απίθανο, η διαθεσιµότητα θα ελαττωθεί».


πηγη:www.agronews.gr