Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της φορολόγησης των αγροτικών επιδοτήσεων

 3-12-2014

Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της φορολόγησης των αγροτικών επιδοτήσεων Ο τρόπος φορολόγησης των αγροτικών επιδοτήσεων αποτελεί «φλέγον θέμα» και μια μεγάλη εκκρεμότητα της κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν τελειώσει το 2014.
Υπάρχει αρκετή σύγχυση εξαιτίας του φορολογικού χειρισμού των επιδοτήσεων μέχρι την 31/12/2013 και εξαιτίας φημών περί «ανεπίσημων» διαβεβαιώσεων για μη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων. Στη συνάντηση που είχε, στις 18/2/2014, ο τότε Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) κ. Θεοχάρης, με βουλευτές της ΝΔ, απαντώντας στην πρότασή τους για να μην συνυπολογίζονται οι ενισχύσεις στο υπό φορολόγηση εισόδημα, τους είχε απαντήσει ότι «αυτό μπορεί να γίνει μέχρι ενός ύψους 50.000 ευρώ αλλά γενικότερα είναι θέμα πολιτικής βούλησης…».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, που συμμετείχε στη σύσκεψη, «το θέμα της φορολόγησης των αγροτικών επιδοτήσεων βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Εδώ και 40 χρόνια δεν έχει υπάρξει φορολόγηση των κοινοτικών επιδοτήσεων των αγροτών. Αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το αν θα πρέπει να γίνει φορολόγηση ή όχι. Εμείς δεν συμφωνούμε σε αυτό για αυτό τον λόγο καταθέσαμε πρόσφατα και μια τροπολογία στη Βουλή, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή».

Επίσης σε επιστολή που έστειλε πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, προς την νυν επικεφαλής της ΓΓΔΕ κ. Αικατερίνη Σαββαΐδου, τόνιζε ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως θα φορολογηθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, καθώς υπάρχει λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος.

Πάντως αν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να ακολουθήσει το «σχέδιο Θεοχάρη» για αφορολόγητο μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ, θα μείνει εκτός φορολόγησης μεγάλο αριθμός αγροτών.

Όσον αφορά τη διαδικασία, από το site του ΟΠΕΚΕΠΕ επιλέγουν οι παραγωγοί τις πληρωμές και πληκτρολογώντας ΑΦΜ και 4 τελευταία ψηφία της ταυτότητας, εμφανίζονται οι πληρωμές που έγιναν εντός τους έτους. Για τις πληρωμές αυτές και με την ημερομηνία που φαίνεται ότι έγιναν, εκδίδουν τιμολόγια προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τόσα τιμολόγια, όσα και οι πληρωμές που έχουν γίνει. Αν δεν αλλάξει κάτι στο άμεσο διάστημα, τα ποσά αυτά θα θεωρηθούν εισόδημα και θα προστεθούν στις πωλήσεις των προϊόντων των παραγωγών.

Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει τη φορολόγηση των κερδών από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστή 13%.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr