Σημάδι κόπωσης στα σκληρά σιτάρια

05/12/2014

Παπαδογιάννης Γιάννης 
Μικρό διάλλειµα από τα υψηλά στο σκληρό σιτάρι, λόγω έλλειψης νέων πωλήσεων προς εξαγωγή, καθώς οι Ιταλοί έχουν αποτραβηχτεί βλέποντας τους δείκτες να πιέζονται.
Η τιµή που επικράτησε στον διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισµό στην Τουρκία για σκληρό στάρι (πολύ καλές ποιότητες) ήταν τα 415 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε λιµάνι της Τουρκίας.
Αφαιρώντας τα έξοδα µεταφοράς, λιµανιάτικα και προµήθειες, σίγουρα αυτή η τιµή είναι χαµηλότερη των προσδοκιών και περιορίζει για την ώρα τις βλέψεις για τιµές κοντά στα 400 ευρώ ο τόνος. Από πλευράς Ιταλίας επικρατεί ησυχία µε τους µύλους να κουβεντιάζουν τιµές στα 370 ευρώ ο τόνος FOB για στάρια µε 50% υαλώδη.
Στην εσωτερική αγορά µπορεί να κυκλοφορούν κάποιες υψηλότερες τιµές αλλά αφορούν καλύτερες ποιότητες είτε διαφορετικούς όρους πληρωµής. Μπαίνουµε πλέον σε µια περίοδο πριν τις γιορτές όπου η δραστηριότητα µειώνεται στον τοµέα της εξαγωγής και οι δουλειές αφορούν την εσωτερική αγορά.
Στη λίστα της Φότζια τα σκληρά στάρια είχαν την πρώτη τους µείωση (-10 ευρώ). Συγκεκριµένα τα καλής ποιότητας (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12%, υαλώδη 80%) κυµαίνονται στα 390-395 ευρώ ο τόνος παράδοση σε ιταλικό λιµάνι, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 380-385 ευρώ ο τόνος. Από την προηγούµενη εβδοµάδα φαινόταν η στάση των Ιταλών να αποτραβηχτούν για την ώρα από την αγορά προσδοκώντας κάποια διόρθωση, έστω µικρή. Στο Μιλάνο επίσης είχαµε περιορισµένες απώλειες µε τις τιµές να κυµαίνονται µεταξύ 393-401 ευρώ ο τόνος (-3 ευρώ ο τόνος).
Τα γαλλικά σκληρά σιτάρια κατόπιν της σταθεροποίησης διόρθωσαν κατά 20-30 ευρώ ο τόνος, φτάνοντας τελικά τα 400 µε 410 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.
Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο όλα τα δηµητριακά ενισχύθηκαν ελαφρώς στην διάρκεια της εβδοµάδας χωρίς όµως να δηλώνεται εµφανώς κάποια τάση. Από τη µια µεριά ο παγετός στις ΗΠΑ και Ρωσία σίγουρα προκαλεί ανησυχίες για τις χειµερινές ποικιλίες στηρίζοντας τις τιµές. Από την άλλη η εξαιρετική πορεία της συγκοµιδής καλαµποκιού και σόγιας στις ΗΠΑ πιέζει τις τιµές των δηµητριακών στο σύνολο τους.

πηγη:www.agronews.gr