Προς παράταση η προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ για αγρότες

29/01/2015

Αν και η προθεσμία εκπνέει την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, η σχετική εφαρμογή στο Taxis δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί.Τσατσάκης Γιάννης
Σε κατάσταση σύγχυσης βρίσκεται πλήθος αγροτών του κανονικού καθεστώτος οι οποίοι, βάσει των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις φορολογικές διατάξεις, οφείλουν να υποβάλουν άμεσα την ετήσια δήλωση ΦΠΑ (εκκαθαριστική) για το σύνολο του φορολογικού έτους 2014 (Ιανουάριος-Δεκέμβριος).

Αν και η προθεσμία εκπνέει την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, η σχετική εφαρμογή στο Taxis δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί.
Η σχετική προθεσμία εκπνέει αύριο, Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015 ωστόσο, όπως έχουν διαπιστώσει όσοι επιχείρησαν να υποβάλουν τη δήλωση μέσω του taxisnet, η σχετική εφαρμογή στο σύστημα δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί. Το αποτέλεσμα είναι καμία εκκαθαριστική ΦΠΑ να μην έχει μέχρι στιγμής υποβληθεί. Μάλιστα, όπως αναφέρουν τις τελευταίες μέρες στο Αgronews αγρότες και λογιστές, στις αιτιάσεις τους προς το υπουργείο Οικονομικών και τη Γενική Γραμματεία Εσόδων, η απάντηση που λαμβάνουν είναι «ότι δεν υπάρχει κάτι για να συμπληρώσουν» και ότι «αναμένεται ενημέρωση από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου». 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, μέσα στις επόμενες ώρες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδώσει εγκύκλιο με την οποία θα παρατείνεται η προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ ενώ θα δίνονται  κι επιπλέον διευκρινίσεις για τη συμπλήρωσή της. . 
Υπενθυμίζουμε ότι, βάσει των νέων φορολογικών διατάξεων που ανακοινώθηκαν από την περυσινή χρονιά, οι αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς και με την προϋπόθεση ότι είναι φυσικά πρόσωπα και δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν στοιχεία, για τις πράξεις που πραγματοποιούν από 1.1.2014 και εφεξής υποχρεούνται σε υποβολή μόνο εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ.
Το παραπάνω ισχύει τόσο για τους αγρότες που είχαν ενταχθεί από παλιά στο κανονικό καθεστώς όσο και για όσους εντάχθηκαν από 1/1/2014 στο καθεστώς αυτό βάσει των εισοδηματικών ορίων που έχουν τεθεί.

 πηγη:www.agronews.gr