Διευκρινήσεις για την υποβολή των μισθωτηρίων αγροτικών εκτάσεων δίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

28/1/2015

Διευκρινήσεις για την υποβολή των μισθωτηρίων αγροτικών εκτάσεων δίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων Τη δυνατότητα μη συμπλήρωσης των στοιχείων όλων των συνεκμισθωτών (συνιδιοκτητών) κατά την υποβολή των μισθωτηρίων αγροτικών εκτάσεων, προβλέπει η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
, Κατερίνας Σαββαΐδου, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια. Η απόφαση αφορά περιπτώσεις γεωργικής γης που ανήκουν στη συνιδιοκτησία πολλών και συχνά αγνώστων μεταξύ τους ατόμων, γεγονός που καθιστούσε ανέφικτη την πλήρη και εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων θέτοντας έτσι σε κίνδυνο καλλιεργητικά δικαιώματα.
Οι δηλώσεις των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης υποβάλλονται από 1/1/2014 και μετά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτυακής εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο διαδικτυακό τόπο www.gsis.gr, προκειμένου εκ των υστέρων να διενεργηθούν διασταυρώσεις για φορολογικούς σκοπούς. Για την υποβολή των στοιχείων αυτών απαιτείται μεταξύ άλλων και η αναγραφή όλων των εκμισθωτών (συνεκμισθωτών) και ο Α.Φ.Μ. του μισθωτή.

Διαπιστώθηκε όμως στην πράξη ότι αρκετές γεωργικές εκτάσεις ανήκουν στην συνιδιοκτησία πολλών και μερικές φορές αγνώστων μεταξύ τους ατόμων, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτη η εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων.

Κατόπιν αυτού και για λόγους εύρυθμης λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος και για την διευκόλυνση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, οι υπόχρεοι για την υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας κατά την εκμίσθωση αγροτικών εκτάσεων, δύνανται να μην συμπληρώνουν τα στοιχεία όλων των συνεκμισθωτών κατά το χρόνο υποβολής της εν λόγω δήλωσης. Τα στοιχεία όμως αυτά θα παρέχονται εγγράφως, εφόσον ζητούνται, από τις φορολογικές αρχές.

Διαβάστε την απόφαση

πηγη:www.agrotypos.gr