Υψηλή ζήτηση για σιτηρά, ελαιούχους, βαμβάκι και ζωικά έως το 2024

18/02/2015 

Γιουρουκέλη Μαρία
Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται να παρουσιάσει το αγροτικό εμπόριο μέσα στην επόμενη δεκαετία, με την παγκόσμια παραγωγή γεωργικών προϊόντων να αναπτύσσεται ταχύτερα σε σχέση με τον πληθυσμό, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν κατανάλωσης.

Τα παραπάνω προκύπτουν από μακροοικονομική ανάλυση του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής- USDA για την περίοδο 2015 - 2024), σύμφωνα με την οποία αναμένεται να υπάρξει ιδιαίτερη τόνωση της παγκόσμιας ζήτησης για σιτηρά, ελαιούχους σπόρους, βαμβάκι και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Μάλιστα, οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι οι κύριες πηγές της αυξανόμενης ζήτησης τροφίμων και ζωοτροφών και αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της προβλεπόμενης αύξησης της παγκόσμιας γεωργικής κατανάλωσης και της ζήτησης εισαγωγών κατά την επόμενη δεκαετία.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι περισσότερες τιμές των γεωργικών προϊόντων έχουν μειωθεί από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα και προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω κατά τα πρώτα έτη της υπό εξέταση περιόδου, πριν αρχίσουν να αυξάνονται σταδιακά κατά το υπόλοιπο τμήμα της δεκαετίας που διανύουμε.
Οι κύριοι παράγοντες που αναμένεται να συμβάλλουν στην αύξηση των τιμών είναι η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, η αστικοποίηση και η βελτίωση των υποδομών, η αύξηση της πρόσβασης σε σύγχρονες αγορές τροφίμων, οι αλλαγές στην διατροφή, και η αύξηση του πληθυσμού στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Έτσι, οι εν λόγω παράγοντες αναμένεται να τονώσουν την παγκόσμια ζήτηση για σιτηρά, ελαιούχους σπόρους, βαμβάκι, και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Σε σχέση με την παγκόσμια παγκόσμια γεωργική παραγωγή αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται κατά την επόμενη δεκαετία καθώς συνεχίζονται η αύξηση των αποδόσεων μέσω τεχνολογικών βελτιώσεων και η επέκταση των καλλιεργούμενων περιοχών.
Ωστόσο, τα πρώτα χρόνια οι προβλέψεις εμφανίζουν βραδύτερη ανάπτυξη των περιοχών, καθώς οι χαμηλές τιμές παραγωγού θα οδηγήσουν σε οριακή μείωση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε ορισμένες χώρες.
Στο σημείο αυτό τονίζεται πως ενώ ορισμένες χώρες έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν την καλλιεργήσιμη γη, πολλές χώρες έχουν περιορισμένη αντίστοιχη ικανότητα. Για την τελευταία αυτή ομάδα χωρών, όταν συμβεί επέκταση, αφορά συχνά τις λιγότερο παραγωγικές εκτάσεις για τις οποίες απαιτείται υψηλότερο κόστος παραγωγής.
Ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου μέσου όρου των αποδόσεων των καλλιεργειών έχει επιβραδυνθεί για σχεδόν δύο δεκαετίες και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά τα επόμενα 10 χρόνια. Στο γεγονός αυτό είναι πολύ πιθανόν ν έχει συμβάλλει η μειωμένη δημόσια χρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη κατά τα τελευταία 25 χρόνια.
Η αυξανόμενη ζήτηση για υψηλότερης ποιότητας ποικιλίες σιτηρών για τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες αποδόσεις για συγκεκριμένες χώρες. Επίσης, οι περιορισμοί του νερού σε ορισμένες χώρες εμποδίζουν την επέκταση της άρδευσης. Όπου το νερό άρδευσης αντλείται από πηγάδια, το κόστος της άντλησης αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται λόγω της πτώσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Παγκόσμια αποθέματα
Τα παγκόσμια αποθέματα αυξήθηκαν για τα περισσότερα προϊόντα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, λόγω μιας σειράς παραγόντων. Η παγκόσμια παραγωγή των περισσότερων καλλιεργειών αυξήθηκε ταχύτερα από ό, τι η χρήση, αυξάνοντας τα αποθέματα και επηρεάζοντας τα επίπεδα των τιμών.
Επίσης, μετά τη μεταβλητότητα των τιμών των εμπορευμάτων από το 2008, οι πολιτικές έχουν την τάση να υποστηρίζουν υψηλότερα επίπεδα αποθεμάτων. Στην Κίνα, οι πολιτικές που υποστηρίζουν τους παραγωγούς έχουν οδηγήσει στη συσσώρευση μεγάλων αποθεμάτων σιτηρών και βαμβακιού. Ομοίως, η Ταϊλάνδη κατέχει πλέον μεγάλα αποθέματα ρυζιού και η Ινδία έχει μεγάλα αποθέματα ρυζιού και σιταριού, εν μέρει λόγω των πολιτικών που αποσκοπούν στην ενίσχυση των παραγωγών και τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων.
Η κατοχή αποθεμάτων από κυβερνήσεις αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα των συνολικών αποθεμάτων για ορισμένες χώρες. Οι προβλεπόμενες αλλαγές σε αυτά τα επίπεδα αποθεμάτων επηρεάζουν την πορεία της παγκόσμιας αγοράς σιτηρών και βαμβακιού για τα πρώτα 3 έως 4 έτη της περιόδου προβολής. Ως αποτέλεσμα, τα παγκόσμια αποθέματα πολλών βασικών προϊόντων έχουν αρχίσει να αυξάνονται από τα χαμηλά επίπεδα.

Κατανάλωση αγροτικών προϊόντων
Οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι οι κύριες πηγές της αυξανόμενης ζήτησης τροφίμων και ζωοτροφών και αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της προβλεπόμενης αύξησης της παγκόσμιας γεωργικής κατανάλωσης και της ζήτησης εισαγωγών κατά την επόμενη δεκαετία.
Σημαντικοί οδηγοί της ζήτησης από τις αναπτυσσόμενες χώρες είναι τα σχετικά υψηλά ποσοστά του πληθυσμού και η αύξηση του εισοδήματος, ο μεγάλος αριθμός των σχετικά χαμηλού εισοδήματος καταναλωτών με τάση να ξοδεύουν το νέο εισόδημα για περισσότερο και καλύτερο φαγητό, και η αστικοποίηση που τείνει να αυξήσει τη ζήτηση για πιο ποικιλόμορφες δίαιτες μέσω έκθεσης σε νέα τρόφιμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω των σύγχρονων καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων.
Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος συνεχίζει να αυξάνεται καθ 'όλη τη διάρκεια της περιόδου προβολής. Η κατανάλωση του κρέατος των πουλερικών, λόγω της χαμηλότερης τιμής, αυξάνεται το γρηγορότερα με 2,2% σε ετήσια βάση. Η κατανάλωση βοείου κρέατος αυξάνεται κατά 1,3 % σε ετήσια βάση και το χοιρινό κρέας αυξάνεται κατά 1,2% σε ετήσια βάση.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 81 τοις εκατό της προβλεπόμενης αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης του κρέατος, το 87% της αύξησης της ζήτησης για σιτηρά και ελαιούχους σπόρους, και σχεδόν ολόκληρη την αύξηση της κατανάλωσης βαμβακιού. Οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης στην κατανάλωση κρέατος για τις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες είναι 0,7 τοις εκατό και 1,9 τοις εκατό, αντίστοιχα, κατά την περίοδο προβολής.
Η ζήτηση για γεωργικά προϊόντα και ιδιαίτερα για κρέας στις αναπτυσσόμενες χώρες αυξάνεται ταχύτερα από την παραγωγή, με αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών για προϊόντα με βάση το κρέας και ζωοτροφές από δημητριακά και ελαιούχους σπόρους.
Η κατανάλωση δημητριακών και οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν 2,1% ετησίως μέχρι το 2024, ενώ η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως αναπτύσσεται μόλις 1,0% σε ετήσια βάση στις αναπτυγμένες χώρες.

Ανερχόμενες καταναλώτριες η Αφρική και η Μέση Ανατολή
Η συνδυασμένη περιοχή της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αναμένεται να έχει σχετικά ισχυρή αύξηση ζήτησης τροφίμων και εμπορίου γεωργικών προϊόντων κατά την επόμενη δεκαετία. Η αύξηση του πληθυσμού στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανέλθει στο 1,4% σε ετήσια βάση, και η προβλεπόμενη αύξηση του πληθυσμού στην Αφρική είναι η υψηλότερη στον κόσμο, στο 2,2% σε ετήσια βάση.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), στη Μέση Ανατολή αναμένεται να μέσο όρο 4,2% κατά τη διάρκεια του 2015 - 24, ενώ η ανάπτυξη στην Αφρική αναμένεται να έχει μέσο όρο 5,1%.
Η περιοχή αναμένεται να αντιπροσωπεύει πάνω από τα δύο πέμπτα της αύξησης των εισαγωγών πουλερικών στον κόσμο και σχεδόν το ένα πέμπτο της αύξησης των εισαγωγών βοείου κρέατος. Ισχυρή υποστήριξη της πολιτικής για εγχωρίως παραγόμενο κρέας παρακινεί επίσης την ανάπτυξη κτηνοτροφικών σιτηρών και εισαγωγών πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, κυρίως από χώρες όπου οι περιορισμοί γης ή αγρο-κλιματολογικές συνθήκες περιορίζουν την επέκταση της εγχώριας φυτικής παραγωγής.
Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο της αύξησης των παγκόσμιων εισαγωγών αναμένεται να είναι περίπου 25 %για τα δευτερεύοντα σιτηρά, 42% για το σιτάρι, 73% για το ρύζι, και σχεδόν το 20% για σόγια.

Μεγάλος εισαγωγέας Μεξικό-Κίνα
Το Μεξικό προβλέπεται να είναι μια άλλη μεγάλη αγορά ανάπτυξης για εισαγωγές κρέατος, δημητριακών και τους ελαιούχων σπόρων. Μια διαρκής αύξηση της κατά κεφαλήν ζήτηση κρέατος στο Μεξικό κατά την επόμενη δεκαετία, παρέχει κίνητρα για την επέκταση κτηνοτροφικής παραγωγής στη χώρα αυτή, καθώς και για εισαγωγές περισσότερου κρέατος και ζωοτροφών.
Οι εισαγωγές βοείου κρέατος προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν, ενώ οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος και τα πουλερικών θα αυξηθούν κατά 36 και 52%, αντίστοιχα.
Το Μεξικό θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας καλαμποκιού κατά τα επόμενα 10 χρόνια, με αύξηση κατά 32%, και προβλεπόμενες εισαγωγές του ταιριάζουν με εκείνες της Ιαπωνίας το 2024, του μεγαλύτερου εισαγωγέα καλαμποκιού στον κόσμο.
Αντίστοιχα, η  Κίνα ήταν καθαρός εισαγωγέας, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, για βαμβάκι, σόγια, ελαιοκράμβη, κριθάρι, λάδι σόγιας, και φοινικέλαιο. Μάλιστα, από το 2008/09, η Κίνα έχει γίνει επίσης καθαρός εισαγωγέας χοιρινού και βοείου κρέατος, καλαμποκιού, σιταριού, αλεύρου ελαιοκράμβης και κραμβέλαιου, και καθαρός εισαγωγέας ρυζιού από το 2011/12.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι καθαρές εισαγωγές της Κίνας όλων των προϊόντων αυτών συνεχίζουν να αυξάνονται, εκτός από το ρύζι. Οι συνολικές καθαρές εισαγωγές της Κίνας για τα δευτερεύοντα σιτηρά και σόγια αναμένεται να αυξηθούν 46 και 40% μέχρι το 2024, αντίστοιχα.
Η Κίνα είναι και θα συνεχίσει να είναι, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σόγιας, προβλέπεται αύξηση των εισαγωγών στο 65-71 % του μεριδίου των εισαγωγών παγκοσμίως έως το 2024.
Οι εισαγωγές βάμβακος της Κίνας θα είναι περισσότερες από το διπλάσιο των σημερινών χαμηλών επιπέδων, οι οποίες οφείλονται στις πρόσφατες πολιτικές, θα αλλά εξακολουθούν να υπολείπονται του επιπέδου ρεκόρ των εισαγωγών του 2011/12.
Για τα κρέατα, οι καθαρές εισαγωγές βοδινού και χοιρινού κρέατος σε συνδυασμό για Κίνα και Χονγκ Κονγκ αναμένεται να αυξηθούν 71 και 41% μέχρι το 2024, αντίστοιχα.
Η Κίνα είναι ένας καθαρός εξαγωγέας πουλερικών και οι εξαγωγές της θα αυξηθούν κατά 12 τοις εκατό σε σχέση με τις προβλέψεις.
Η Κίνα είχε πρόσφατα ένα μεγάλο αντίκτυπο σε μερικά από τα λιγότερο διαπραγματεύσιμα δημητριακά, συμπεριλαμβανομένων του κριθαριού και του σόργου. Η Κίνα έχει αναδειχθεί ως σημαντικός εισαγωγέας σόργου κατά τα τελευταία 3 χρόνια, με 4,2 εκατομμύρια τόνους εισαγωγών το 2013/14, και, δεδομένου ότι το σόργο είναι ένα υποκατάστατο χαμηλού κόστος ζωοτροφών για το καλαμπόκι, η Κίνα αναμένεται να παραμείνει ένας μεγάλος εισαγωγέας σόργου στην επόμενη δεκαετία.
Οι εισαγωγές κριθαριού της Κίνας διπλασιάστηκαν από 2,2 εκατομμύρια τόνους το 2012/13 σε 4,9 εκατομμύρια τόνους το 2013/14 και προβλέπεται ότι θα παραμείνουν μεγάλες έως το 2024. Η ζήτηση για κριθάρι αφορά τόσο τις ζωοτροφές όσο και την ζυθοποιία.

Εξαγωγική παράδοση
Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για γεωργικά προϊόντα, κυρίως από τις αναπτυσσόμενες χώρες, οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών από τις μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής κατά την διάρκεια της περιόδου προβολής έως το 2024.
Οι χώρες που έχουν εξαγωγική παράδοση για μεγάλες ποσότητες και ένα ευρύ φάσμα γεωργικών προϊόντων, όπως η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένεται να παραμείνουν σημαντικοί εξαγωγείς κατά την επόμενη δεκαετία.
Αλλά οι χώρες που έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της γεωργίας και ακολουθούν πολιτικές που προορίζονται για την προώθηση της γεωργικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του Καζακστάν, αναμένεται να έχουν αυξανόμενη παρουσία στις εξαγωγικές αγορές βασικών γεωργικών προϊόντων.
Η Ινδία έχει αναδειχθεί ως μείζων εξαγωγέας ρυζιού, βαμβακιού, βοείου κρέατος κατά την τελευταία δεκαετία, και αναμένεται να παραμείνει σημαντικός σε κάθε μία από αυτές τις αγορές στις προβλέψεις.
Τόσο η Βιρμανία όσο και η Καμπότζη έχουν επεκτείνει την παραγωγή ρυζιού και αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τις εξαγωγές ρυζιού κατά την περίοδο προβολής.

πηγη:www.agronews.gr