Διευκρινίσεις για ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και αφορολόγητο

25.02.2015 

Διευκρινίσεις για ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και αφορολόγητο
Διευκρινίσεις σχετικά με τον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ, το αφορολόγητο αλλά και τα εργασιακά έδωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την έγκριση της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων από το Eurogroup.
Ο εν λόγω αξιωματούχος έκανε λόγο για τετράμηνο μορατόριουμ στη διάρκεια του οποίου δεν θα υπάρξει καμία αύξηση ΦΠΑ και καμία κατάργηση εξαίρεσης που ισχύει για τον φόρο αυτό (μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά).

Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, και για τις φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει στη φορολογία εισοδήματος (αποδείξεις κ.λπ.). "Εμείς έχουμε δεσμευτεί να μην κάνουμε καμία μονομερή ενέργεια και αυτοί έχουν δεσμευτεί να μην μας πιέσουν για υφεσιακά μέτρα, όπως οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ όπως μετέδωσε το MEGA, παρά το γεγονός ότι είναι ένα μέτρο που θα τρέξει στο δεύτερο εξάμηνο και σχετίζεται και με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες παρέπεμψε στις αποφάσεις που θα λάβει το κυβερνητικό συμβούλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στο εσωτερικό της χώρας αλλά και τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται μετά από τη συμφωνία με τους δανειστές. Υποστήριξε ωστόσο ότι ο φόρος είναι άδικος και θα πρέπει να βρούμε έναν άλλο πιο δίκαιο και αποτελεσματικό φόρο.

Για την επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ η ίδια πηγή σημείωσε ότι το ζητούμενο δεν είναι αν θα γίνει, αλλά πώς θα γίνει.

Αναφορικά με τα εργασιακά, ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι είναι προς όφελος ότι μπήκαν στη λίστα γιατί υπάρχει μια ρητή αναφορά στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων.

Απαντώντας τέλος στις αντιδράσεις που εκφράζονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης τόνισε ότι η εντολή ήταν για συμφωνία και όχι για ρήξη. "Κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο", είπε, προσθέτοντας ότι ακυρώθηκε το email Χαρδούβελη.

Αναγνώρισε πάντως ότι δεν "πέρασαν" αναπτυξιακά μέτρα καθώς και ότι παραμένει το δημοσιονομικό κενό καθώς δεν πρόκειται να υπάρξουν εκταμιεύσεις δόσεων στο τετράμηνο αυτό.

πηγη:www.paseges.gr