Ενημέρωση για πληρωμές καταρροϊκού, υπολοίπων Εξισωτικής και Ενιαίας 2013 και 2014 καθώς και βιολογικά ζητούν οι κτηνοτρόφοι

 6/3/2015

Ενημέρωση για πληρωμές καταρροϊκού, υπολοίπων Εξισωτικής και Ενιαίας 2013 και 2014 καθώς και βιολογικά ζητούν οι κτηνοτρόφοι Μπορεί η αγωνία και οι αντιδράσεις μέρους του αγροτικού κόσμου για τις επικείμενες πληρωμές - όπως αυτές που αφορούσαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος
- να καταλάγιασαν μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, όμως δεν συνέβη το ίδιο με τους κτηνοτρόφους. Αν και ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου έκανε γνωστό ότι από το Μάρτιο μέχρι και τέλος Μαΐου θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 13 εκατ. ευρώ σε όσους κτηνοτρόφους επλήγησαν από τις ζωονόσους (καταρροϊκό και ευλογιά) του 2014, εκπρόσωποι κτηνοτροφικών οργανώσεων μας αναφέρουν ότι δεν υπήρξε καμία άλλη αναφορά για πληρωμές που αφορούν υπόλοιπα Εξισωτικής Αποζημίωσης και Ενιαίας Ενίσχυσης των ετών 2013 - 2014 καθώς και του προγράμματος της Βιολογικής Κτηνοτροφίας. Επιπλέον, ζητούν διευκρινίσεις για το ύψος των αποζημιώσεων ανά ζώο για αυτά τα 13 εκατ. ευρώ που αφορούν τις ζωονόσους.
Μιλώντας με τον Πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ν. Έβρου «Θρακών Αμνός», κ. Χρήστο Παρασχούδη μας εξηγεί: «χθες, 5/3, ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών και ανέφερε ότι για τον καταρροϊκό πυρετό θα καταβληθούν 13 εκατ. ευρώ χωρίς όμως να αναφέρει το ποσό της αποζημίωσης ανά ζώο. Τα 13 αυτά εκατ. ευρώ υποθέτουμε ότι είναι μέρος των 16 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει ο πρώην Υπουργός κ. Γ. Καρασμάνης τον Νοέμβριο του 2014».
Και προσθέτει: «Το χειρότερο όμως όλων για τον κλάδος μας είναι το γεγονός ότι στον σχεδιασμό για τις πληρωμές που ανακοινώθηκαν δεν υπάρχει καμία άλλη αναφορά στην κτηνοτροφία. Παρόλα αυτά, εκκρεμούν πληρωμές που αφορούν υπόλοιπα της Εξισωτικής Αποζημίωσης του 2013 και 2014 (πολλοί δεν έχουν πληρωθεί καθόλου), υπόλοιπα της Ενιαίας Ενίσχυσης και φυσικά η Βιολογική Κτηνοτροφία για την οποία δεν έχει πληρωθεί ούτε η πρώτη δόση και η πενταετία λήγει του χρόνου τον Μάιο».
Μιλώντας με υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ για το θέμα των 13 εκατ. ευρώ που ανήγγειλε χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός στους δημοσιογράφους μας αναφέρουν: «Από πέρσι υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες. Έχουν μείνει απλήρωτα 13 εκατ. ευρώ (από τα 16 εκατ. ευρώ). Ωστόσο θα πρέπει να ακολουθούμε όλες τις προβλεπόμενες
διαδικασίες όσον αφορά τις πληρωμές. Δεν είναι σίγουρα σωστή μια πολιτική που λέει “δώστε τα όλα” αφού παραμονεύουν και οι έλεγχοι από την Κοινότητα. Για παράδειγμα το υπουργείο μέσα στον Μάρτιο θα περάσει κοινοτικό έλεγχο για τις αποζημιώσεις που δόθηκαν για την ευλογιά των αιγοπροβάτων. Δεν γνωρίζουμε λοιπόν αν βρεθούν αστοχίες και ζητηθούν πίσω χρήματα. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Για τον καταρροϊκό δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί ήταν κρατικά χρήματα».
Και προσθέτουν: «Από αυτά τα 13 εκατ. ευρώ ήδη τα 5 εκατ. ευρώ έχουν οδηγηθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να πληρωθούν άμεσα και τα άλλα σιγά - σιγά δρομολογούνται ώστε μέσα σε ένα τρίμηνο να έχουν πληρωθεί».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Νίκου Δημόπουλου, Προέδρου των Κτηνοτρόφων Καβάλας. «Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα καταβληθούν 16 εκατ. ευρώ για τον καταρροϊκό πυρετό. Εμείς δεν λάβαμε χρήματα ούτε για την αποζημίωση του ζωικού μας κεφαλαίου ούτε για τις επιδοτήσεις των φαρμάκων που έπρεπε να ψεκάσουμε. Ίσως δόθηκαν κάποια χρήματα ως αποζημίωση σε όσους κτηνοτρόφους επλήγη το ζωικό τους κεφάλαιο από την ευλογιά. Κανείς δεν μας ενημέρωσε τι έγινε τελικά με αυτά τα χρήματα. Επιπλέον δεν έγινε λόγος για τις υπόλοιπες πληρωμές όπως τα υπόλοιπα εξισωτικής, ενιαίας και φυσικά την βιολογική κτηνοτροφία».
Για το θέμα των πληρωμών ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με τον κ. Παναγιώτη Πεβερέτο, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει: «αυτό που έκαναν πέρσι ήταν από τα 50.000 ζώα που εκτιμούμε ότι απωλέσθηκαν λόγω καταρροϊκού πυρετού να αποζημιώσουν μόνο για 3.000 περίπου. Οι αποζημιώσεις για τον θάνατο ενός προβάτου από καταρροϊκό είναι 140 ευρώ/ζώο. Προκειμένου όμως η προηγούμενη κυβέρνηση να γλιτώσει χρήματα έλεγαν στους κτηνοτρόφους να κόβουν τις κεφαλές των νεκρών ζώων και να τις παραδίδουν για εργαστηριακούς ελέγχους. Αυτό πληρωνόταν με 30 ευρώ».
Και καταλήγει ο κ Πεβερέτος: «Επιπλέον ο ΣΕΚ ζητούσε από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Πάρι Κουκουλόπουλο να τροποποιήσει την ΚΥΑ του Φεβρουάριου 2014 - κάτι που δεν έκανε τελικά ποτέ – η οποία ανέφερε ότι για να αποζημιωθεί ένα ζώο για καταρροϊκό πυρετό θα έπρεπε να το εξετάσει ο κτηνίατρος (ο οποίος έπρεπε να επισκεφθεί την εκμετάλλευση) ζωντανό και στην συνέχεια να δώσει εντολή για σφαγή και ταφή ή αποτέφρωση. Ούτε αυτό όμως ήταν εφικτό διότι οι κτηνίατροι δεν επαρκούσαν με αποτέλεσμα τα ζώα να πεθαίνουν χωρίς να εξεταστούν. Με τους τρόπους αυτούς χανόντουσαν οι αποζημιώσεις».
Τέλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), κ. Δημήτρης Καμπούρης αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «εμείς ζητάμε πραγματικές αποζημιώσεις και όχι σαν και αυτές που δόθηκαν πέρσι σε όσους τα έδωσαν. Αυτό θα επισημάνουμε και στην νέα πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ στην συνάντηση που έχουμε προγραμματίσει στις 19 Μαρτίου».
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr