Ποιες πληρωμές θα κάνει το ΥπΑΑΤ έως τον ερχόμενο Μάιο

 5/3/2015

Συνέντευξη Τύπου στους διαπιστευμένους συντάκτες του αγροτικού ρεπορτάζ παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη, 5 Μαρτίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλου,
μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η κίνηση αυτή δημιούργησε εύλογη ανησυχία στους αγρότες καθώς το επόμενο διάστημα αναμένουν μια σειρά πληρωμών (ενισχύσεων - αποζημιώσεων). Στο χρονοδιάγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Αποστόλου περιλαμβάνονται οι πληρωμές της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος, άμεσων ενισχύσεων αλλά και αποζημιώσεων ζωικού και φυτικού κεφαλαίου. Όσον αφορά το θέμα των ημερών με τα ταμειακά διαθέσιμα ξεκαθάρισε ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει για τον ΕΛΓΑ και συμπλήρωσε:
«Η κίνηση είχε σαν στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των διαθεσίμων ποσών. Τα χρήματα δεν είχαν αξιοποιηθεί σωστά». Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αν η ελληνική Κυβέρνηση έχει λάβει το πράσινο φως από την Ε.Ε. ο κ. Αποστόλου απάντησε ότι: «από τον Οκτώβριο του 2014 η Κομισιόν είχε ρωτήσει τη χώρα μας γιατί δεν είχε αξιοποιήσει τα ταμιακά διαθέσιμα».
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για τις πληρωμές του ΠΑΑ που αφορούν την βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου δεν αναφέρθηκε σε ημερομηνίες πληρωμής. Τόνισε ωστόσο ότι είναι αδικαιολόγητες οι καθυστερήσεις σε κάποιες περιοχές και ελπίζει ότι εντός τριμήνου να πραγματοποιηθούν τα υπόλοιπα των πληρωμών που αφορούν τα προγράμματα αυτά. Αναφορά από μέρος του δεν έγινε ούτε στα υπόλοιπα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Αγροτικού Πετρελαίου.
Αναλυτικά σχετικά με τις πληρωμές που ακολουθούν μέχρι τον Μάιο ο κ. Αποστόλου ανέφερε:
  • Μεταξύ 9 - 11 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης του βάμβακος και υπόλοιπα άμεσων ενισχύσεων με το συνολικό ποσό των 273 εκατ. ευρώ. Η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι θα κυμανθεί στα 68 ευρώ/στρέμμα καθώς αυξήθηκαν τα στρέμματα (2,7 εκατ. στρεμ.) και μειώθηκε ο προϋπολογισμός της συνδεδεμένης λόγω έναρξης εφαρμογής της νέας ΚΑΠ από τα 200 εκατ. ευρώ στα 187 εκατ. περίπου.
  • Στις 17 Μαρτίου θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές από χαλαζοπτώσεις και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν μέχρι την άνοιξη του 2014.
  • Αρχές Απριλίου αποζημιώσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ για ζημιές του φθινοπώρου του 2014.
  • Από 1 - 9 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν πληρωμές για το ποιοτικό παρακράτημα (άρθρο 68) σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και το σκληρό σιτάρι.
  • Μέσα στον Μάιο θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές που σημειώθηκαν τέλη του 2014 στη Θεσσαλία, την Ήπειρο και την Στερεά Ελλάδα.
  • Από Μάρτιο μέχρι και τέλος Μαΐου θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 13 εκατ. ευρώ σε όσους κτηνοτρόφους επλήγησαν από τις ζωονόσους (καταρροϊκό και ευλογιά) του 2014.
  • Επειδή τους τελευταίους μήνες οι ζημιές ήταν πάρα πολλές θα αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ και δεν αποκλείεται να ζητηθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr
πηγη:www.agrotypos.gr