Μέχρι το Πάσχα τα ποιοτικά πριμ, τέλος Μαΐου η βιολογική κτηνοτροφία

 20/03/2015

Τερψιόπουλος Κωνσταντίνος
«Υπάρχουν τα χρήµατα και οι πληρωµές περίπου 320 εκατ. ευρώ θα γίνουν µε ορίζοντα τριµήνου» επαναλαµβάνει σε κάθε συνάντηση µε αγρότες και κτηνοτρόφους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αρχής γενοµένης µε τα ποιοτικά πριµ το πρώτο δεκαπενθήµερο του Απρίλη (δηλαδή µέχρι το Πάσχα) και µέχρι το τέλος Μαΐου για τη βιολογική κτηνοτροφία του 2012 και υπόλοιπα εξισωτικής του 2014 και ενιαίας ενίσχυσης του 2012.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda, οι αγρότες εκφράζουν ήδη τη δυσαρέσκειά τους µε την αφερεγγυότητα που φαίνεται να επιδεικνύουν και οι τωρινοί ένοικοι της πλατείας Βάθη, σχετικά µε την τήρηση του πλάνου που ανακοινώνουν για τις πληρωµές, µε πρώτο παράδειγµα τη συνδεδεµένη στο βαµβάκι.
Οι λογαριασµοί των δικαιούχων πιστώθηκαν µε µια εβδοµάδα καθυστέρηση, λιγότερα χρήµατα, σωρεία ανακοινώσεων για πληρωµή από µέρα σε µέρα, πολιτική κόντρα µεταξύ βουλευτών και αιχµές για εσωτερική στάση πληρωµών, ενώ όπως αποδείχθηκε σηµειώθηκαν και κάποια προβλήµατα µε τα χρήµατα που µπήκαν. 

Με νέο πλάνο πληρωµών απαντά το υπουργείο 
Με νέο «χρονοδιάγραµµα» απαντά ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας ∆ηµήτρη Κωνσταντόπουλο, επαναλαµβάνοντας καταρχήν ότι οι πληρωµές των αγροτών είναι διασφαλισµένες. Πιο συγκεκριµένα: 
-Μέχρι τέλος Μαρτίου πληρωµές εκκρεµοτήτων άµεσων ενισχύσεων του 2010 και 2011 και προγράµµατα σηροτροφίας και µελισσοκοµίας.
-Το πρώτο δεκαπενθήµερο του Απριλίου υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης του 2014, ποιοτικά πριµ του Άρθρου 68, εκκρεµότητες της ειδικής ενίσχυσης βάµβακος 2014, ενισχύσεις για καθεστώτα στα Μικρά Νησιά Αιγαίου (παραδοσιακούς ελαιώνες, δαµάσκηνα Σκοπέλου, φασόλια και βρώσιµο λαθούρι, γεώµηλα, τοµατάκι Σαντορίνης, αγκινάρα Τήνου), ενώ αναµένεται και η έκδοση ΚΥΑ µε τροποποιηµένα τα ποσά ανά προϊόν.
- Ως αρχές Μαΐου συµπληρωµατικές πληρωµές εξισωτικής προηγούµενων ετών, εφόσον υπάρχουν οι πιστώσεις.
-Μέχρι τέλος Μαΐου εκκρεµότητες άµεσων ενισχύσεων 2012 και εξισωτικής 2014.
-Πιστώσεις εντός Απριλίου για τα αγροπεριβαλλοντικά (συµπληρωµατικές πληρωµές για τη δράση µείωσης νιτρορύπανσης και τη δράση της βιολογικής γεωργίας έτους 2012, πληρωµές για τις λοιπές δράσεις του πρώτου έτους εφαρµογής), µόλις ολοκληρωθεί το πληροφοριακό σύστηµα και αφού σταλούν οι φάκελοι στις ∆ΑΟΚ.

πηγη:www.agronews.gr