Β. Αποστόλου: Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών


04.03.2015

Β. Αποστόλου: Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών
Την πλήρη αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού κινήματος προωθεί το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης - Αγροτικής Ανάπτυξης και μάλιστα, όπως επανέλαβε χθες στην εφημερίδα «Αυγή» ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Β. Αποστόλου, το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει θα αφορά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς.
Ο υπουργός σε σχέση με την οργάνωση λειτουργίας των συνεταιριστικών οργανώσεων δήλωσε ότι, ανεξάρτητα από τις προθέσεις των εμπνευστών του, ο υφιστάμενος νόμος (σ.σ.: 4015/2011: Ν. Σκανδαλίδη) έχει οδηγήσει σε διάλυση τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρουμε στη Βουλή, επισήμανε, θα είναι ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, που θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες: πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί ανά κλάδο, ισχυρές ομάδες παραγωγών ανά προϊόν.

Σημείωσε ότι θα υπάρξει ιδιαίτερη μνεία για την περιουσία των συνεταιρισμών που έχει περιέλθει στην προς εκκαθάριση ΑΤΕ Bank τονίζοντας ότι πρόκειται σε πολλές περιπτώσεις για ακίνητα και γαίες που είναι απαραίτητες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και δεν πρέπει εκποιούμενες να "φύγουν" από τον αγροτικό τομέα.

Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ήδη καταλογισμοί από την Ε.Ε. από καταργήσεις Ενώσεων.

Σε κάθε περίπτωση ο Β. Αποστόλου από την ανάληψη των καθηκόντων του είχε θέσει ψηλά στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό χώρο την ενίσχυση συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών προχωρώντας σε πλήρη αναθεώρηση του ισχύοντος πλαισίου.

Η νέα "φιλοσοφία" προϋποθέτει μια διαφορετική αγροτική πολιτική στο σύνολό της, δίνοντας πρόσβαση σε όλους όσοι θέλουν να παράγουν, σε σύνδεση με τις ανάγκες των καταναλωτών.

Σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσει η ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών - ενώσεων με λειτουργία από κάτω προς τα πάνω, με δημοκρατικούς όρους, συμμετοχή όλων και αλλαγή συστήματος στον τρόπο εκπροσώπησης σε όλες τις βαθμίδες. Οι συνεταιρισμοί θα έχουν παραγωγικό προσανατολισμό, καθώς και πλήρη και ουσιαστικό έλεγχο της διακίνησης των αγροτοδιατροφικών προϊόντων, ενισχύοντας τη θέση του παραγωγού στην αγορά.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην εξάλειψη των συνεταιρισμών - σφραγίδα, που μοναδική τους λειτουργία είναι η εκλογή αντιπροσώπων, αναπαράγοντας τα ίδια πρόσωπα στις συνθέσεις δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων οργάνων των αγροτών.

πηγη:www.paseges.gr