Έχει ακόμα δρόμο ο κατήφορος για το πετρέλαιο

 20/03/2015

Τσατσάκης Γιάννης
Όσοι πίστευαν ότι οι τιµές του πετρελαίου έχουν πιάσει «πάτο» άκουσαν την περασµένη εβδοµάδα κακά µαντάτα από µια απροσδόκητη, µάλιστα, πηγή: Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έδωσε η Fed και αναµετάδωσε το Bloomberg, η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται παρά την κατάρρευση των τιµών.

Ο δείκτης παραγωγής πετρελαίου της οµοσπονδιακής τράπεζας διαµορφώθηκε στο εποχικά προσαρµοσµένο µέγεθος των 179,8 µονάδων το Φεβρουάριο, δηλαδή 0,4% υψηλότερα από τον Ιανουάριο και 14,4% από τον αντίστοιχο µήνα πέρυσι. Όπως σχολίασε οικονοµολόγος της Morgan Stanley, η ήδη υπάρχουσα ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά πετρελαίου δεν αντιµετωπίζεται ακόµη από χαµηλότερη αµερικανική προσφορά. Στην τελευταία µηνιαία έκθεσή του ο ∆ιεθνής Οργανισµός Ενέργειας τονίζει ότι η περαιτέρω αύξηση του πλεονάσµατος πετρελαίου των ΗΠΑ δοκιµάζει τα όρια της αποθηκευτικής δυνατότητας, κάτι που είναι πολύ πιθανό να  πυροδοτήσει µια εκ νέου πτώση των τιµών, ώστε να υποχρεώσει την παραγωγή να µειωθεί πολύ περισσότερο.
Ο φόβος για ενδεχόµενο κορεσµό της αγοράς, σε συνδυασµό µε την ανάκαµψη του δολαρίου έδωσε ξανά αρνητικό πρόσηµο στις τιµές του «µαύρου χρυσού». Την Πέµπτη τα συµβόλαια παράδοσης Απριλίου για το αργό υποχώρησαν -1,6% στα 43,96 δολάρια το βαρέλι και για το brent κατά 2,75% στα 54,37 δολάρια.

πηγη:www.agronews.gr