Μεγάλο πλήγμα στην κτηνοτροφία της Θράκης από τις ζωονόσους

  23/03/2015

Μαραγκού Αριστέα
Τις απαραίτητες διαδικασίες έχουν ξεκινήσει οι κτηνιατρικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού στη χώρα μας, αν και υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού,
όπως αναφέρει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Αχιλλέας Σαχπατζίδης.

Ειδικότερα αναφέρει «είτε γίνει εμβολιασμός είτε όχι, εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», ενώ τονίζει ότι «αυτό που είναι σίγουρο και πρέπει να διευθετηθεί άμεσα είναι η ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό, καθώς όσο έτοιμοι και αν είμαστε, εάν δεν υπάρχουν οι άνθρωποι να πράξουν τις αιτούμενες ενέργειες, οι προσπάθειες που καταβάλλονται δεν θα αποδώσουν, δυστυχώς τα μέγιστα».

Το κόστος εμβολιασμού για περίπου 12 εκατομμύρια αιγοπρόβατα στη χώρα μας υπολογίζεται  σε 200 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Σαχπατζίδης, διευκρινίζοντας πως στη Βουλγαρία έχει ήδη ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ζώων για την αντιμετώπιση του  καταρροϊκού πυρετού.

Σχετικά με τις θανατώσεις ζώων προσβεβλημένων με ευλογιά ο κ. Σαχπατζίδης υπογράμμισε ότι «τα νούμερα που ακούγονται και γράφονται πολλές φορές είναι εξωπραγματικά» και εξήγησε πως, από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 51.000 αιγοπρόβατα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, εκ των οποίων τα 35.000 μόνο στον Έβρο.

πηγη:www.agronews.gr