Αλλαγές στις ενισχύσεις της Νέας ΚΑΠ σχετικά με την ελαιοκαλλιέργεια ζήτησαν παραγωγοί της Κρήτης από τον Αποστόλου. Δεν απέκλεισε το θέμα ο Αν. Υπουργός

 4/3/2015

Αλλαγές στις ενισχύσεις της Νέας ΚΑΠ σχετικά με την ελαιοκαλλιέργεια ζήτησαν παραγωγοί της Κρήτης από τον Αποστόλου. Δεν απέκλεισε το θέμα ο Αν. Υπουργός Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλη Αποστόλου είχαν χθες, 3/3, το μεσημέρι εκπρόσωποι παραγωγών από την Κρήτη.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από την ΕΑΣ Ιεράπετρας, τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, τον Αγροτικό Σύλλογο Κισσάμου Χανίων, τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Σητείας, τον Αγροτικό Σύλλογο Οροπεδίου Λασιθίου και την Ομάδα Παραγωγών Ψαρής Φοράδας. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και αυτό της εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ. Από την πλευρά τους οι αγρότες τόνισαν στον κ. Αποστόλου ότι ανησυχούν σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των επιδοτήσεων σε επιλέξιμες εκτάσεις ελιάς μέχρι και 53% έως και το 2019 και ζήτησαν αναπροσαρμογές.
Για το λόγο αυτό ζητήθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό να μελετηθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς ενισχύσεων σε ελαιώνες που βρίσκονται σε επικλινή εδάφη και μειονεκτικές περιοχές, προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα της μείωσης αυτής των επιδοτήσεων. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δασκαλάκης, γραμματέας της ΕΑΣ Ιεράπετρας που συμμετείχε στη σύσκεψη:
«Ο υπουργός μας διευκρίνισε ότι αν και ο φάκελος έχει κατατεθεί, θα εξετάσει όμως τις προτάσεις μας. Αν δηλαδή κάποια χρηματικά ποσά από τις προβλέψεις για τα επικλινή και παραδοσιακά εδάφη οδηγηθούν σε παραδοσιακές καλλιέργειες όπως είναι η ελιά προκειμένου να έχουμε μικρότερες σχετικά μειώσεις όσον αφορά το ποσό των επιδοτήσεων».

«Απαιτούνται δομές για να επιτευχθούν αλλαγές στην ΚΑΠ»

Το θέμα των αναπροσαρμογών και αλλαγών στον Εθνικό Φάκελο για τη Νέα ΚΑΠ που κατέθεσε στην Ε.Ε. η προηγούμενη κυβέρνηση αποτελεί μετά τις εκλογές θέμα συζήτησης μεταξύ της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ και του αγροτικού κόσμου. Το ερώτημα μάλιστα που τίθεται είναι κατά πόσο μπορούν σήμερα να πραγματοποιηθούν αλλαγές στην πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί. Σε ερώτηση που απευθύναμε σε υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη της Ε.Ε. που ασχολούνται με τα αγροτικά θέματα – σχετικά με το κατά πόσο μπορούν να υπάρξουν εκ των υστέρων αλλαγές στον ελληνικό φάκελο της Νέας ΚΑΠ - μας ανέφεραν ότι: «Στον πρώτο Πυλώνα οι εθνικές επιλογές έχουν γίνει. Ωστόσο, για παράδειγμα οι Ισπανοί έκαναν κάποιες αλλαγές και γενικά αν το ζητήσει η χώρα κάποιες τροποποιήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν. Το θέμα είναι αν υπάρχει ο διοικητικός μηχανισμός για να υποστηρίξει και να προωθήσει κάτι τέτοιο».

Φορολόγηση - ΕΛΓΑ - De minimis

Σε ότι έχει να κάνει με τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης – σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο κ. Δασκαλάκης – ανέφερε ότι μέχρι και την επόμενη χρονιά θα ισχύσουν όσα έχουν ψηφιστεί και ισχύουν μέχρι σήμερα. «Ωστόσο εξετάζεται η συνολική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος των αγροτών», συμπληρώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δασκαλάκης.
Επίσης οι αγρότες της Κρήτης έθεσαν το θέμα των αλλαγών στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου η ηγεσία του ΥπΑΑΤ προσανατολίζεται στην καθιέρωση της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής καθ΄ όλη τη διάρκεια του παραγωγικού κύκλου (φύτευση, άνθηση, καρπόδεση, παραγωγή). Παράλληλα εξετάζεται η ένταξη νέων ασφαλιστικών καλύψεων (ασθένειες και εχθρούς καλλιεργειών) λόγω κλιματικών αλλαγών. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης ζήτησαν να μπορούν να έχουν την δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικών καλύψεων.
Τέλος οι εκπρόσωποι των αγροτών που συμμετείχαν στην σύσκεψη ζήτησαν να υπαχθεί το αγγούρι στο καθεστώς των de minimis αφού οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο ήταν ιδιαίτερα αρνητικές για τους παραγωγούς. Παρόλα αυτά ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι ενώ το Υπουργείο δεν είναι αρνητικό σε αυτή την προοπτική είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να στοιχιοθετηθεί κάτι τέτοιο άμεσα ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

πηγη:www.agrotypos.gr