Αποστόλου: Μεταφέραμε στην Τράπεζα της Ελλάδος σε ρέπος περίπου 300 εκατομμύρια του ΟΠΕΚΕΠΕ

 27/4/2015

Αποστόλου: Μεταφέραμε στην Τράπεζα της Ελλάδος σε ρέπος περίπου 300 εκατομμύρια του ΟΠΕΚΕΠΕ Στο θέμα των ταμειακών διαθεσίμων αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης επί της πράξης νομοθετικού περιεχομένου στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου.
Ο Αν. Υπουργός τόνιζε ότι χρηματικά ποσά ύψους 300 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν την προκαταβολή για τα αγροτικά προγράμματα του 2007-2014, μετατράπηκαν σε ρέπος. Ο κ. Αποστόλου έφερε το παράδειγμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως κίνηση που έγινε προς όφελος του αγροτικού κόσμου και ανέφερε: μεταφέραμε στην Τράπεζα της Ελλάδος σε ρέπος 2,3%-2,4%, περίπου 300 εκατομμύρια του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οποία ήταν… παρκαρισμένα από το 2008 έως τον Οκτώβριο του 2014 με μηδενικό επιτόκιο σε τραπεζικό ίδρυμα. Από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι προχθές με επιτόκιο 0,3.
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Αποστόλου έχει ως εξής:
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, μόνο συζήτηση επί της πράξης νομοθετικού περιεχομένου δεν κάνουμε. Φτάσαμε μάλιστα σε έναν κοινοβουλευτικό έλεγχο χωρίς όρια και με φαντασιώσεις, χωρίς ουσιαστικά συγκεκριμένο αντικείμενο.
Έχουμε μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η Κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να φέρει τη συγκεκριμένη πράξη.
Η Κυβέρνηση θέλει σε αυτή την κρίσιμη περίοδο τη διαπραγμάτευση που κάνει να την κάνει απερίσπαστα, έχοντας την ομόθυμη στήριξη του ελληνικού λαού. Θέλει να έχει λύσει όλα τα ενδεχόμενα που μπορεί να προκύψουν από άλλου είδους υποχρεώσεις.
Επειδή έχει γίνει μεγάλη σπέκουλα γύρω από τα διαθέσιμα των Οργανισμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θέλω να σας πω ότι πρόκειται για αξιοποίηση των διαθεσίμων. Μάλιστα, με την τροπολογία που φέρνει, ακόμα και σε περιπτώσεις που έχουμε προθεσμιακές καταθέσεις, πάλι όλα αυτά διασφαλίζονται.
Εάν σας αναφέρω εγώ το παράδειγμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα μου πείτε ότι δεν είναι αξιοποίηση σε όφελος του αγροτικού χώρου; Λοιπόν, μεταφέραμε στην Τράπεζα της Ελλάδος σε ρέπος 2,3%-2,4%, περίπου 300 εκατομμύρια του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οποία ήταν «παρκαρισμένα» από το 2008 έως τον Οκτώβριο του 2014 με μηδενικό επιτόκιο σε τραπεζικό ίδρυμα. Από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι προχθές με επιτόκιο 0,3!
Δεν αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αυτό είναι σωστή αξιοποίηση των διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ; Ποια διαθέσιμα; Γιατί έχει γίνει μια σπέκουλα ότι αυτά τα διαθέσιμα θα εμποδίσουν την πληρωμή των ενισχύσεων γενικά του αγροτικού χώρου. Και πληρωμές, λοιπόν, έγιναν κανονικά και συνεχίζουν να γίνονται και ταυτόχρονα τα συγκεκριμένα χρήματα δεν υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν για πληρωμές ενισχύσεων.
Τα συγκεκριμένα χρήματα αφορούν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ήταν προκαταβολή από το Πρόγραμμα 2007-2014 και ξέρετε ότι η προκαταβολή συμψηφίζεται στο τέλος του προγράμματος. Το πρόγραμμα δεν έχει τελειώσει. Μένουν άλλοι έξι μήνες. Μάλιστα κάνουμε μία προσπάθεια –και αυτά πρέπει να συζητάμε- να πάρουμε μία παράταση έξι μηνών, ούτως ώστε να απορροφήσουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αγαπητοί συνάδελφοι, που θα χάσουμε γιατί δεν μπορέσαμε μέχρι σήμερα να διαχειριστούμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τον αγροτικό χώρο. Αυτά είναι τα κύρια θέματα που πρέπει να συζητάμε.
Από πλευράς, λοιπόν, του ΟΠΕΚΕΠΕ τα συγκεκριμένα χρήματα δεν μπορούν να πάνε σε άλλο σκοπό ούτε να διατεθούν πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ποια, λοιπόν, προβληματικότητα και ποια δυσχέρεια έρχεται στον συγκεκριμένο οργανισμό; Καμία απολύτως. Άρα, να μην κάνουμε σπέκουλες, ιδιαίτερα σε έναν χώρο που έχει ευαισθησίες.
Από εκεί και πέρα, αγαπητοί συνάδελφοι, να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Βεβαίως, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχουμε το ίδιο πρόγραμμα. Δεν έχουμε την ίδια αφετηρία.
Επομένως, άλλες οι στοχεύσεις οι δικές μας, άλλες οι δικές σας. Επιτέλους συμφωνούμε σε αυτό!

πηγη:www.agrotypos.gr