Καμπανάκι για τα αρωματικά φυτά των ελληνικών βουνών

03.04.2015

Καμπανάκι για τα αρωματικά φυτά των ελληνικών βουνών
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Διευθυντής Δασών N. Tρικάλων κ. Χρήστος Κουτσονάσιος, για την συλλογή του τσαγιού και της ρίγανης στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Ν. Τρικάλων, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα πως τείνουν προς εξαφάνιση από περιοχές που παλαιότερα αφθονούσαν, λόγω της αλόγιστης και καταστροφικής συλλογής των με σκοπό την παράνομη εμπορία τους.
Είναι γνωστό, πιο αναλυτικά, επισημαίνει ο κ. Κουτσονάσιος, ότι στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Ν. Τρικάλων φύεται ένας μεγάλος αριθμός αρωματικών φυτών και φαρμακευτικών βοτάνων, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των χειλανθών, οικογένεια στην οποία ανήκουν περί τα 4.000 είδη που εξαπλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο και από αυτά πάνω από 250 είδη, τα συναντάμε στην χώρα μας και αποτελούν σημαντικότατο κομμάτι της χλωρίδας μας.

Τα πιο πολλά είδη της οικογένειας των χειλανθών που αναφέρονται πιο πάνω δεν είναι χρήσιμα μόνον ως αρωματικά, αλλά και ως φαρμακευτικά, καλλωπιστικά και μελισσοτροφικά.

Τα πιο γνωστά σε όλους μας αρωματικά φυτά που συναντώνται αυτοφυώς στις περιοχές του Νομού μας είναι: η ρίγανη, το τσάϊ του βουνού, το φασκόμηλο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, ο άγριος δυόσμος, η λεβάντα κ.α.

Η οικολογική τους αξία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ μεγάλη και συμμετέχουν στην οικονομία των περιοχών που φύονται με τις προσφορές τους όπως π.χ. με την συμβολή τους στην μελισσοκομία.

Τονίζεται ιδιαίτερα, ότι όπως όλοι οι ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι, έτσι και τα αρωματικά – μελισσοτροφικά φυτά και τα φαρμακευτικά βότανα, πρέπει να διαχειρίζονται ορθολογικά στοχεύοντας στην αειφορική κάρπωση.

Προς εξαφάνιση

Δυστυχώς κάποια από τα παραπάνω φυτά, δεν παραλείπει να επισημάνει επίσης ο κ. Κουτσονάσιος, και ιδίως σε ότι αφορά την περιοχή μας, τα οποία βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης του πληθυσμού και αναφερόμαστε κυρίως στη ρίγανη και το τσάϊ του βουνού, τείνουν προς εξαφάνιση από περιοχές που παλαιότερα αφθονούσαν, λόγω της αλόγιστης και καταστροφικής συλλογής των με σκοπό την παράνομη εμπορία τους, για να προσθέσει:

«Επειδή το τσάϊ και η ρίγανη είναι πολυετή φυτά, αναβλαστάνουν κάθε χρόνο από το ρίζωμα τους αλλά και με σπόρους θα πρέπει κατά την συλλογή τους – όταν αυτή επιτρέπεται – να αποφεύγεται αφ’ ενός η καταστροφική εκρίζωση των μητρικών φυτών και αφ’ ετέρου να μην κόβονται όλα τα ανθοφόρα στελέχη τους, τα οποία παράγουν τους σπόρους από τους οποίους θα προκύψουν τα νέα φυτά».

Απαγορευτικές διατάξεις

Μετά από τα παραπάνω γίνεται γνωστό ότι τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας ως έχοντα από το Νόμο την ευθύνη για την προστασία των αρωματικών φυτών, με τον συντονισμό και επίβλεψη της Δ/νσης Δασών Ν. Τρικάλων, έχουν προβεί στην έκδοση Δασικών Απαγορευτικών Διατάξεων, με τις οποίες γίνεται ρύθμιση της συλλογής, η οποία αφορά το χώρο, χρόνο και τρόπο καθώς και την επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής κατ’ άτομο.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την συλλογή του τσαγιού και της ρίγανης που κινδυνεύουν περισσότερο με εξαφάνιση, από τις παραπάνω διατάξεις προβλέπονται τα παρακάτω:
-Επιτρέπεται η συλλογή του τσαγιού από τα μέσα μηνός Ιουλίου έως και τα μέσα του μηνός Σεπτεμβρίου.
-Επιτρέπεται η συλλογή της ρίγανης, πάντα κατά την περίοδο της ανθοφορίας όπως βέβαια για το τσάϊ και για όλα τα αρωματικά φυτά, κατά το χρονικό διάστημα από 10 Αυγούστου έως και τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου.
-Ενδεικτικά επιτρέπεται συλλογή κατ΄ άτομο, ποσότητα 1-2 κιλά/ημέρα και μόνο για προσωπική χρήση.
–Η συλλογή επιτρέπεται μόνο με κοπή και σε καμιά περίπτωση με εκρίζωση.

Τέλος ως αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, για την εφαρμογή των παραπάνω προϋποθέσεων, όπως περιπολίες, συνεχείς και ενδελεχείς ελέγχους στις περιοχές όπου φύονται αρωματικά φυτά ώστε να εξαλειφτεί το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης συλλογής και παράνομης εμπορίας και επιβολής των εκ της Δασικής Νομοθεσίας προβλεπομένων κυρώσεων στους παραβάτες.

Επειδή πιστεύουμε ότι το πρόβλημα της υπερκάρπωσης και της καταστροφικής εκρίζωσης του τσαγιού και της ρίγανης κυρίως με ότι αυτό συνεπάγεται για την υπόσταση των, είναι γνωστό σε πολλούς και υπάρχει η σχετική ευαισθησία ζητάμε την συνδρομή όλων στην προσπάθεια μας για την προστασία τους, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ο κ. Κουτσονάσιος.

πηγη:www.paseges.gr