Στάση πληρωμών στις επιστροφές ΦΠΑ αγροτών

14/05/2015

Μπίκας Αλέξανδρος
Nα ενημερωθεί, για τις καθυστερήσεις στο ρυθμό εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων στη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, ζητά με ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, που κατέθεσε στη Βουλή,
ο Βουλευτής Ημαθίας και Τομεάρχης Φορολογικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Ειδικότερα, ο Βουλευτής Ημαθίας, με αφορμή την γενικευμένη ανησυχία που κυριαρχεί σε επιχειρήσεις και πολίτες, από τις καθυστερήσεις επιστροφών ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος, θέτει δύο συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό, αναφορικά με το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες αλλά και για το ρυθμό εξυπηρέτησης, πολιτών και επιχειρήσεων κατά τη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος.
Επιπλέον, επισημαίνει, πως ενώ το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει την επιστροφή ΦΠΑ εντός 90 ημερών από την υποβολή της αίτησης, η ιδιότυπη στάση πληρωμών στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο επιβαρύνεται και με την καταβολή τόκων προς τους δικαιούχους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς: Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάνη Βρουφάκη
ΘΕΜΑ: «Στάση πληρωμών από το δημόσιο μέσω της καθυστέρησης στο ρυθμό εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων στη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος»
Κύριε Υπουργέ
Είναι γενική η αίσθηση, ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μία ιδιότυπη στάση πληρωμών, σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της απέναντι σε πολίτες και επιχειρήσεις.
Η στάση πληρωμών, επεκτείνεται πλέον και στη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος σε πολίτες και επιχειρήσεις, μέσω της επιβράδυνσης των ρυθμών ελέγχου και εξυπηρέτησης, προκειμένου να επιστραφούν τα χρήματα.
Είναι φανερό, ότι η χρηματοδοτική ασφυξία για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας, οδηγεί την κυβέρνηση πέρα από την προσφιλή τακτική της δέσμευσης των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης, σε μια στάση πληρωμών, σε ότι αφορά τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.
Ουσιαστικά, αυτά τα χρήματα που δεν αποδίδονται, λείπουν από την αγορά, από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και επιδεινώνουν την ήδη επιβαρυμένη εικόνα της Ελληνικής οικονομίας και το πρόβλημα ρευστότητας.
Προκύπτει όμως και πρόσθετη επιβάρυνση για το Δημόσιο, αφού το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει την επιστροφή ΦΠΑ εντός 90 ημερών από την υποβολή της αίτησης. Πέραν του συγκεκριμένου χρονικού ορίου, η επιστροφή επιβαρύνεται και με την καταβολή τόκων από την πλευρά του δημοσίου.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1.       Σε ποιο ύψος ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου από επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος; Ποιο το ύψος των οφειλών που δημιουργήθηκε τους πρώτους μήνες του 2015;
2.       Ποια είναι τα στοιχεία που υπάρχουν για τους ρυθμούς  εξυπηρέτησης των δικαιούχων πολιτών και επιχειρήσεων στη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, το τελευταίο τρίμηνο;
                                                                                                           
Ο Ερωτών Βουλευτής

 Απόστολος Βεσυρόπουλος

πηγη:www.agronews.gr