Ετοιμάζεται ρύθμιση για τις συντάξεις ΟΓΑ και ΟΑΕΕ

22.05.2015 

Ετοιμάζεται ρύθμιση για τις συντάξεις ΟΓΑ και ΟΑΕΕ
Την επαναφορά της σύνταξης του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, απαντώντας στη Βουλή, την Πέμπτη, 21 Μαΐου, σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.
Ο κ. Στρατούλης τόνισε ότι στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει διάταξη για την επαναχορήγηση της σύνταξης των 360 ευρώ, η οποία σταμάτησε να χορηγείται με την έγκριση του μεσοπρόθεσμού από την 1-1-2013.

Τη σύνταξη αυτή λάμβαναν 42.000 υπερήλικες, κυρίως παλιννοστούντες Πόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ομογενείς από την Αλβανία, από την Κωνσταντινούπολη, αλλά και Έλληνες οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό που επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Ρυθμίσεις για τον ΟΑΕΕ

Η νομοθετική ρύθμιση θα ρυθμίζει και διατάξεις ευνοϊκές για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, συγκεκριμένα η αλλαγή θα αφορά την αύξηση του ύψους των οφειλών που θα μπορούν να συμψηφίζουν με τη σύνταξή τους οι ασφαλισμένοι, στις 25.000 από τις 20.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Η νέα αυτή ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους χρωστούν συνολικά μέχρι 25.000 ευρώ να βγουν στη σύνταξη συμψηφίζοντας την οφειλή τους σε 40 ή και περισσότερους μήνες.

Για παράδειγμα, οφειλέτης που χρωστά 24.000 ευρώ, από κύρια οφειλή και προσαυξήσεις, και δικαιούται σύνταξη 1.000 ευρώ, θα καταβάλλει 600 ευρώ το μήνα για να παίρνει στο χέρι 400. Σήμερα, δεν δικαιούται καθόλου σύνταξη, παρά μόνο αν πληρώσει άμεσα τις 4.000 ευρώ, καθώς ο συμψηφισμός επιτρέπεται για ύψος οφειλής έως τις 20.000 ευρώ και με την προϋπόθεση ότι η κύρια οφειλή (χωρίς τις προσαυξήσεις) δεν ξεπερνά τις 14.200 ευρώ.

Η τροπολογία θα είναι έτοιμη σήμερα και θα ενταχθεί σε ένα μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις ερχόμενες ημέρες στη Βουλή.

Με την ίδια τροπολογία: θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους χρωστούν πάνω από 25.000 ευρώ (π.χ. 28.000 ευρώ) να ρυθμίσουν το επιπλέον ποσό (π.χ. τις 3.000 ευρώ) σε έξι μήνες, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να συμψηφίσουν τις 25.000 ευρώ με παρακράτηση σύνταξης, η έναρξη καταβολής της σύνταξης θα ξεκινά από την ημερομηνία που υπέβαλαν την αίτηση και όχι από την ημέρα που εξοφλούν την οφειλή τους.

πηγη:www.paseges.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.