Η βαριά φορολογία σπάει την αλυσίδα υπεραξίας στη γεωργία

 26/06/2015

Τσατσάκης Γιάννης
Φόβους για πισωγυρίσµατα στον τρόπο ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής, καλλιεργεί η νέα αβάστακτη φορολογία, που εισηγούνται οι πιστωτές,
όπως αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 27 Ιουνίου μαζί με το περιοδικό Fresher. Επιβεβαίωση της συµφωνίας οδηγεί σε φόρο αγροτών στο 28% και ακριβό πετρέλαιο.

Βίαιη προσαρµογή των επαγγελµατιών του αγροτικού χώρου σε ένα νέο φορολογικό περιβάλλον στο οποίο είναι αµφίβολο αν ένα µεγάλο ποσοστό εξ αυτών θα µπορέσει να ανταποκριθεί χωρίς να κινδυνεύσει η βιωσιµότητά  του απαιτεί η «επόµενη µέρα» της συµφωνίας µεταξύ Ελλάδας και θεσµών που καθαρογράφεται αυτές τις µέρες στις Βρυξέλλες.

Σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες που φθάνουν από την πρωτεύουσα της Ε.Ε., η κυβέρνηση εµφανίζεται διατεθειµένη να δεχτεί το µεγαλύτερο µέρος των ριζικών ανατροπών στη φορολογική αντιµετώπιση του αγροτικού επαγγέλµατος που µετ’ επιτάσεως και σε βαθµό εµµονής ζητούν οι δανειστές µε αντάλλαγµα το «ξεκλείδωµα» της χρηµατοδότησης και την παραµονή στο κοινό ευρωπαϊκό νόµισµα. Το εύρος των αλλαγών είναι σαρωτικό κι έρχονται σε µια στιγµή που η ρευστότητα των εκµεταλλεύσεων βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο» µε την πλειοψηφία τους να περιµένει εκκρεµείς πληρωµές και επιστροφές φόρων προκειµένου να καλύψει τρέχοντα έξοδα.

πηγη:www.agronews.gr