Δέσμιοι των capital control αγρότες και επιχειρηματίες του πρωτογενή τομέα

 29/6/2015

Δέσμιοι των capital control αγρότες και επιχειρηματίες του πρωτογενή τομέα Τα «πάνω - κάτω» φέρνει στην αγροτική οικονομία η απόφαση για κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital control) μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών. Αγροτικές πληρωμές, συναλλαγές μεταξύ εμπόρων και παραγωγών, εισαγωγές/εξαγωγές και αγορά αγροτικών εφοδίων είναι μερικοί μόνο από τους τομείς που πλήττονται.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η αγορά φαίνεται να έχει πιαστεί εξ απήνης αλλά την ίδια στιγμή προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της. Μιλώντας με ανθρώπους της αγοράς γεωργικών εφοδίων (σπόρων, φαρμάκων, λιπασμάτων, φυτοπροστατευτικών κ.α.) μας αναφέρουν ότι όσο διαρκέσει αυτή η κατάσταση θα στηριχθούν στις πιστώσεις. Τόσο όσον αφορά τους αγρότες με τους οποίους συναλλάσσονται (επιλογή που, ωστόσο, επαφίεται στις οικονομικές αντοχές της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά) όσο και τους προμηθευτές τους.
Ωστόσο, η άνευ προηγούμενου χρηματοπιστωτική ασφυξία που δημιουργούν καταστάσεις σαν και αυτές προκαλεί και μια σειρά άλλων προβλημάτων. Ειδικότερα σύμφωνα με το ρεπορτάζ:
  • Δεν θα μπορούν να εξαργυρωθούν επιταγές. Παραγωγοί οι οποίοι έχουν στα χέρια τους επιταγές εμπόρων ή βιομηχανιών από προϊόν που έχουν παραδώσει δε θα μπορούν στο διάστημα αυτό να πάρουν τα χρήματά τους.
  • Δεν θα μπορούν να «σπάσουν» προθεσμιακές καταθέσεις πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης, εκτός εάν τα χρήματα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δανείου στην ίδια τράπεζα.
  • Οι επιχειρηματίες θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν υποχρεώσεις τους προς πελάτες του εξωτερικού.
  • Κίνδυνο να μην πάρουν τα χρήματά τους διατρέχουν και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Με τις τράπεζες εκτός λειτουργίας, η πληρωμή από τα ταμεία των τραπεζών είναι αδύνατη για όσους δεν έχουν κάρτα συναλλαγών. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ανοίξουν κάποια υποκαταστήματα τραπεζών για να μπορούν οι συνταξιούχοι να εισπράξουν τα χρήματά τους. Και όσοι έχουν κάρτα όμως θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις μέχρι τα 60 ευρώ.

Εξαγωγές - Εισαγωγές

  • Στις συναλλαγές των αγροτών με τους εξαγωγείς οι πληρωμές που γίνονται μέσω των τραπεζικών λογαριασμών δεν έχουν πρόβλημα. Θα υπάρχει πρόβλημα στους παραγωγούς με την ανάληψη των χρημάτων τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
  • Οι εξαγωγείς δεν θα έχουν πρόβλημα να πουλάνε στο εξωτερικό τα προϊόντα τους (εισαγωγή συναλλάγματος επιτρέπεται).
  • Οι εισαγωγείς αναμένεται να έχουν πρόβλημα, για την εξαγωγή συναλλάγματος θα χρειαστεί έγκριση από την τράπεζα της Ελλάδας. Οι τράπεζες όσο είναι «κλειστές» δεν θα επιτρέπουν να γίνονται αυτές οι συναλλαγές. Αν οι εισαγωγείς έχουν κάποιο τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό θα μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι ισχύει κατά τις ημέρες τραπεζικής αργίας:

  • Θα λειτουργούν οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες;
Κατά τη διάρκεια τραπεζικής αργίας οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες γίνονται κανονικά, υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν πληρωμές στο εσωτερικό της Ελλάδος. Δεν γίνονται δηλαδή συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε επιχείρησης να δεχθεί «πλαστικό χρήμα».
  • Θα λειτουργούν οι υπηρεσίες e-banking;
Εντολές θα μπορούν να καταχωρίζονται κανονικά μέσα από τα ψηφιακά συστήματα των τραπεζών, και πάλι όμως υπό την προϋπόθεση ότι αφορούν το εσωτερικό της χώρας.
  • Θα πληρωθούν οι μισθοί;
Εφόσον μπορούν να γίνουν μεταφορές χρημάτων μέσω Web-banking τα χρήματα δύναται να μπουν στους λογαριασμούς των εργαζομένων. Από εκεί και πέρα ισχύει το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ ανά κάρτα.
  • Τι θα γίνει με τις συντάξεις;
Ειδικά για τις συντάξεις, προβλέπεται ότι αυτές εξαιρούνται από την τραπεζική αργία και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ανακοινώσουν συγκεκριμένα υποκαταστήματα από όπου θα γίνεται η καταβολή τους.
  • Θα μπορώ να πληρώσω δόσεις δανείων ή άλλα χρέη;
Όσοι θέλουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μπορούν να καταθέσουν τις σχετικές εντολές μέσω ATM ή web-banking. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως ορίζει η ΠΝΠ, για το διάστημα της τραπεζικής αργίας δεν οφείλεται τόκος υπερημερίας ενώ αναστέλλονται όλες οι προθεσμίες λήξης των οφειλών.
  • Μπορώ να στείλω χρήματα στο εξωτερικό;
Κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας δεν μπορούν να γίνουν μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό. Αφού ανοίξουν οι τράπεζες, όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα έχουν επιβληθεί επιπλέον κεφαλαιακοί περιορισμοί.

πηγη:www.agrotypos.gr